Veliki vodič kroz festivalsko ljeto 2013.

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 13.05.2013.

0

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Kao i svake godine, polovicom proljeća donosimo sveobuhvatni pregled ljetnih događanja u bližoj i široj okolici

Lipanj je odmah iza ugla, a ljetne vrućine nadomak ruke. Budući da je recesija uzela danak, domaća publika morat će osjetno pažljivije birati svoje omiljene ljetne destinacije. Usprkos svemu, ne treba strahovati da većina događaja neće biti izrazito posjećena, jer se zamjetan dio festivala orijentira na strane posjetitelje velike platežne moći. Tako i ne čudi da u radijusu od 200 kilometara tijekom primjerice srpnja svaki vikend možete birati čak do tri ili četiri različita velika događaja.

Kako god, krenimo redom. Upravo je šesti mjesec generalno rezerviran za alternativne rock događaje – tu su austrijski Nova Rock (nemojte propustiti njemačke Rammstein diviziju, kao ni američki KISS), najnoviji See Rock pored Graza ili domaći INmusic. Oni žedni klupskih događaja također neće ostati razočarani – Zagreb nudi Slayer, Down, Whitesnake ili pak svibanjski nastup engleskih veterana Depeche Mode. Za one koji ipak ne mogu bez elektronske glazbe tu je Umagination festival u, pogađate, Umagu.

Srpanj i kolovoz nude jedino i isključivo financijski bankrot

Srpanj je mjesec u kojem se stvari počinju opako zakuhavati. Prvi vikend je urnebesno vruć - Hideout na Zrću, nešto niže u Zadru Garden, Volt u Mađarskoj i naravno Urban Art Forms u Grazu, a najavljena imena svakog pojedinog događaja izazivaju strahopoštovanje. Vikend iza ponavlja se ista situacija – Fresh Island (opet Zrće), Balaton Sound u Mađarskoj ili prvo izdanje Ultra festivala u Splitu odnosno Hvaru. Sedmi mjesec zaokružuje alternativa – Metaldays (bivši slovenski Metalcamp), zatim Santana, Roger Waters, itd.

Osmi mjesec nije ništa različitiji od svog prethodnika. Hipsterski Terraneo ulazi u treću godinu postojanja, a tu su naravno i kultni mađarski Sziget ili pak austrijski Frequency – izbor je samo na vama (ili vašem novčaniku). Zagrebački stadion Maksimir ugošćuje pak super zvijedu Robbieja Williamsa.

Kraj kolovoza i početak rujna rezervirani su za Pulu - u prijevodu festivale Outlook i Dimensions. Ako vam ni to nije dosta, uvijek možete skoknuti do Amerike, primjerice Philadelphije, gdje se održava sve zanimljiviji Made In America festival koji promovira najveći od najvećih, sami Jay-Z.

Bujne grudi vas uvijek čekaju spreme

Šećer dolazi na kraju. A Zrće je šećer. Mjesto istinitog grijeha, bludnje i požude. Mjesto na kojem preplanule djevojke sa kontinenta na vidjelo puštaju svoju divlju stranu i flertuju sa stemenim tamnoputim mladićima. A osim već stereotipnih priča o sodomiziranom Zrću i gore spomenutog festivalskog dvojca zvanog Hideout i Fresh Island, Zrće uistinu ima što za ponuditi ovo ljeto. Osim dakako tamnoputih mladića. Dakle, tu su horde i horde manje ili više znanih DJ-eva, tako da svatko ima uistinu širok izbor na volju. Ipak, treba izdvojiti početak kolovoza i POWWOW Party Trip festival, na kojem 05.08. nastupaju poznati francuski apostoli Justice. Ako Zrće uistinu i je leglo grijeha, ovi kršćanski apostoli pobrinut će se da isperete svo zlo koje se nakupilo na vašoj duši.

Amen. I sretno vam bilo!


VIŠE O TEMAMAglazbeni festivaliNova Rock FestivalZrćeSziget festivalUrban Art Forms FestivalBalaton SoundFrequency FestivalINmusic FestivalFresh Island FestivalVolt FestivalUmaginationSee Rock Festival
Povezano