Veliki pregled koncerata: Što želimo gledati od ožujka do kolovoza

Piše: Srečko Zajec, Zagreb
Objavljeno 27.02.2019.

1

Ilustracija | Foto: Fresh Island Festival

Ilustracija | Foto: Fresh Island Festival

Donosimo presjek najatraktivnijih događaja tijekom nadolazećeg proljeća. Toplije vrijeme je pred nama, a koncertna se sezona zakuhava punom parom.

Dolaskom duljih dana i toplijeg vremena mnogi od vas se bude iz zimskog sna pa nije zgoreg odabrati ponajbolje od domaćeg koncertne ponude. Budući da početak godine tradicionalno oskudijeva u smislu gostovanja stranih bendova nadolazeći period je već sada dupkom pun odličnih događaja. Ipak, ne sumnjamo da će uskoro biti najavljeno još niz kvalitetnih nastupa. Pa krenimo redom!

OŽUJAK

Mjesec koji je pred nama definitivno je obilježen povratkom post-punk/indie velikana White Lies koji se nakon više od dvije godine ponovno vraćaju u zagrebačku Tvornicu kulture. Između benda i domaće publike vlada velika ljubav i uopće ne sumnjamo da će Tvornica opet biti dupkom puna.

TRAVANJ

Prvi pravi proljetni mjesec u Zagrebu će biti u znaku alternative i metala. Iako industrial velikani The Young Gods (Močvara, 05.04.), indie majstori Suuns (Tvornica, također 05.04.) ili pak post rock legende Mono (Močvara, 25.04.) ne spadaju u domenu “tvrđeg” zvuka, tri nastupa koje izdvajamo će zasigurno prodrmati Zagreb. U prvom redu to je Bullet For My Valentine (Boogaloo 02.04.) koje smo nedavno gledali i u Beču, a ne sumnjamo da će i u Zagrebu pružiti spektakularnu porciju žestokog zvuka. Ako ste pak zagrijani za mračnije skandinavske tonove tu su Wardruna u Lisinskom (07.04.) ili pak švedske black metal legende Marduk (Vintage Industrial Bar, 25.04.).

SVIBANJ

Iako ljeto još neće biti pred vratima festivalska sezona na otvorenom zadnje dvije godine počinje upravo u svibnju i to sa Zagreb Beer Festom (16.-19.05.) koji je upravo ovih dana najavio niz atraktivnih nastupa od čega svakako izdvajamo Morcheebu. U drugoj polovici svibnja (20.05.) Zagreb će obilježiti intimni nastup legendardnih Die Ärzte, a koji će ovo ljeto pokoriti mnoge velike festivale. U tom smislu zagrebački koncert svakako ima veliko značenje. Mjesec svibanj zaključuje otvaranje festivalske sezone na Jadranu i to sad već tradicionalnim Sea Starom koji već sad donosi niz sjajnih imena.

LIPANJ

Službeni početak ljeta i totalne ludnice koja se veže uz niz festivala, ali solo koncerata u Hrvatskoj, ali i bližoj okolici. Od samostalnih nastupa svakako valja izdvojiti godinama očekivanu turneju američkih alternativaca Tool koji će održati nekoliko koncerata u blizini Hrvatske početkom lipnja (Beč, Prag i talijanski festival Firenze Rocks). Za Hrvatske pojmove tu je i nesvakidašnje dvostruko gostovanje rock velikana Foo Fighters u pulskoj Areni (18. i 19. lipnja, a što znači spajanje s pojedinim neradnim danima i prvi pravi mini godišnji odmor). S druge strane, svakako valja izdvojiti i festivale - tradicionalni austrijski Nova Rock (13.-16.06.), domaći INmusic koji ponovno iznimno obećava (24.-26.06.) te mađarski Volt festival (26.-29.06.).

SRPANJ

Početak sezone godišnjih odmora svakako je obilježeno i nizom velikih solo nastupa na domaćem terenu, ne samo festivala. Zagrebačka Šalata u tom pogledu svakako iskače, prvenstveno zbog nastupa legendi Whitesnake (03.07.), odnosno još legendarnije Josipe Lisac (06.07.), a tu su i kultni Skunk Anansie (27.07.). Ako ste pak fan Combichrista koji je već nekoliko puta pokorio Zagreb svakako se valja zaputiti u Močvaru 13.07.

Od festivalske ponude izdvajamo Fresh Island kojem je CroModa ponosni partner (Zrće, 15.-17.07.), megalomansku splitsku Ultru (12.-14.07.) ili pak Exit u Novom Sadu (04.-07.07.). Spomenuli bi i zanimljiv jednodnevni Rock In Graz (16.07.)

KOLOVOZ / RUJAN

Vrhunac ljeta traži zaseban članak, ali nije zgoreg već sad izdvojiti nekoliko najvećih aduta. Tradicionalni Dimensions (28.08.-01.09.) i Outlook (04.09.-08.09.) koji se ove godine po zadnji puta održavaju u Puli ili pak tri inozemna festivala - mađarski Sziget (07.-13.08.), austrijski Frequency (15.-17.08.) ili njemačka verzija Lollapalooze (07.-08.09.)


VIŠE O TEMAMAglazbeni festivalikoncerti u ZagrebuFoo FightersWhite LiesFresh Island FestivalINmusic Festival
Povezano