Velikani jazza otvorili prvo izdanje Ponta Lopuda

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 01.09.2023.

0

Foto: John Pavlish

Foto: John Pavlish

Prvi dan Ponta Lopud Jazz festivala započeo je okruglim stolom na kojem su sudjelovali 'jazz master in residence', Joe Lovano, ali i mentori Thana Alexa, umjetnička direktorica Ponta Lopud Jazz festivala, Lada Obradović, Antonio Sánchez, David Sánchez i David Tixier

Baš kao i okruglom stolu, i masterclassu, odnosno “Intimnim razgovorima o glazbi” američkog saksofonista, skladatelja i dobitnika Grammyja Joe Lovana, prisustvovali su i svi sudionici; Haddis Alemayehu, masinko - etiopska lutnja (Etiopija), Mirsad Dalipi, bubnjevi (Kosovo), Aldo Foško, klavir i saksofon (Hrvatska), Maja Grgić, vokal (Hrvatska), Milena Jančurić, flauta (Srbija), Lana Janjanin, klavir i vokal (Hrvatska), Jošt Lampret, bas (Slovenija), Stevan Milijanović, klavir (Srbija), Borna Pehar, klavir (Hrvatska), Žiga Smrdel, bubnjevi (Slovenija), Ajda Stina Turek, vokal (Slovenija), Lidija Strika, bas (Hrvatska), i Angelica Zacchigna, vokal (Italija i Hrvatska).

U predvečerje, u bajkovitom ambijentu restorana Mandrač na Lopudu, svečano je otvoreno prvo izdanje festivala koju u svom fokusu ima ljubav prema glazbi, druženju i razmjeni znanja iskustava, ali i specifičnih umjetničkih senzibiliteta.

Thana Alexa, naglasila je koliko je sretna što je pokrenut ovaj kreativni projekt, zahvaljujući između ostalog i viziji i energiji Tilde Bogdanović Grossel, “Kada sam Tildi predložila da sa mnom krene na ovo putovanje, ona je moju ideju objeručke i bez prevelikog razmišljanja prigrlila i za mene je ovo gotovo nadrealno. Toliko sam sretna što sam okružena svim ovim nevjerojatnim umjetnicima i vjerujem da je ovo samo početak i da će ovaj festival na dugoročno generirati, ne samo golemu količinu kreativne energije, nego i divna prijateljstva.”

Prisutnima se obratio i “master in residence”, Joe Lovano, koji je istaknuo: “Čast je i privilegij, ali i zadovoljstvo biti tu, na prvom izdanju Ponta Lopud Jazz festivala. Veselim se, ne samo sudjelovati, nego i u ovom bajkovitom ambijentu slušati ono najljepše – dobru glazbu.”

Četverostruki dobitnik nagrade Grammy Antonio Sánchez izjavio je kako je iznimno zadovoljstvo biti na Lopudu, u okruženju iznimnih umjetnika, slušajući divnu glazbu i sudjelujući u nadahnjujućim razgovorima. “Svi smo mi proputovali smo svijet, ali ljepota Lopuda uistinu oduzima dah i nevjerojatno smo počašćeni činjenicom da imamo mogućnost biti tu, stvarati i uživati”.

U večernjim satima u nestvarnom ambijentu vrta hotela Grand održan je prvi koncert David Sánchez Group, a uz dugogodišnje suradnike Luisa Perdoma (klavir) i Rickya Rodrigueza (bas), izveli su kompaktnu adaptaciju suvremenog ansambla panafričke glazbe koja vuče korijene iz afro-portorikanske glazbe, uz afro-karipsku perspektivu. Kao posebni gost na bubnjevima pridružio im se kolega i bivši član sastava, Antonio Sánchez. Nakon koncerta, japanski pijanist BIGYUKI, pjevačica i looping umjetnica Thana Alexa i australski basist Lex Sadler otvorili su i vodili jam session te pred oduševljenom publikom na najljepši način zaokružili prvu festivalsku večer.

Danas će masterclass “u duetu” održati Joe Lovano i David Sánchez, nakon čega će uslijediti masterclass i jam sudionika pod vodstvom Luisa Perdoma (klavir) i Rickya Rodrigueza (bas).

Pred hotelom Grand očekuje nas sastav Obradović & Tixier Duo koji zajedno vode francuski pijanist David Tixier i hrvatska bubnjarica Lada Obradović.


VIŠE O TEMAMAPonta Lopud Jazz Festivalgazbeni festivaliDavid SanchezJoe Lovano
Povezano