Ulja za kosu: Prednosti i nedostaci

Piše: A.Š., Zagreb
Objavljeno 13.11.2013.

410

Ilustracija | Foto: Pantene

Ilustracija | Foto: Pantene

Neka od njih imaju dobra regenerativna svojstva i stimuliraju rast kose, neka štite i čiste, a neka kosu čine sjajnijom i mekšom

Korištenje ulja u njezi kože lica i tijela navika je mnogih žena. Ulja su bogata vitaminima, mikroelementima i mineralima, ona prekrasno vlaže i omekšavaju kožu, štite je od štetnih utjecaja okoline te sprječavaju njezino prijevremeno starenje. Zašto ne biste isti tretman priuštili i svojoj kosi? Čudesna svojstva različitih ulja nahranit će i oporaviti vašu kosu.

Izbor ulja za kosu je na vama

Najjednostavniji je odabir obično biljno ulje, a možete koristiti i gotova ulja namijenjena upravo njezi kose. No, ona često sadrže silikon i štetne kemikalije, stoga je bolje odabrati prirodna ulja. Neka od najpopularnijih i najrasprostranjenijih ulja su:

- maslinovo ulje
- kokosovo ulje
- ulje avokada
- ulje makadamije
- bademovo ulje
- jojoba ulje
- shea maslac
- kakao maslac
- breskvino ulje
- arganovo ulje
- čičkovo ulje

Teško je reći koje je od ovih ulja najbolje. Neka od njih imaju dobra regenerativna svojstva i stimuliraju rast kose (ulje magnolije, ricinusovo ulje, bademovo ulje, čičkovo ulje), neka štite i čiste kosu (palmino ulje, ulje makadamije, kakao maslac), a neka kosu čine sjajnijom i mekšom (shea maslac, ulje jojobe, breskvino ulje). Za suhu i krhku kosu odličan je shea maslac te arganovo ulje.

Svakako nam je najdostupnije maslinovo ulje, s njim je najlakše započeti "uljane eksperimente". Za bolji rezultat moguće je pomiješati i nekoliko ulja, na primjer, ulje kokosa s ricinusovim uljem, bademovo ili ricinusovo ulje s uljem avokada ili maslinovim uljem. Koju god kombinaciju da odaberete, postupak je isti.

Dovoljno je nekoliko kapi

Da biste napravili kupku za kosu, dovoljno je svega nekoliko kapi lagano zagrijanog ulja. Takvo ulje nanesite na vlažnu kosu po cijeloj njezinoj duljini, od glave do vrhova. Kosu zatim prekrijte kapom za tuširanje i ručnikom te pričekajte 2-4 sata (najbolje bi bilo ulje ostaviti na glavi cijleu noć). Nakon toga temeljito operite kosu blagim šamponom. Nije poželjno da često i jako utrljavate ulje u kožu glave jer će to izazvati začepljenje pora, a kosa će otežati.

Prednosti su vidljive već nakon prve uljne kupke

Pozitivni učinci mogu se zamijetiti već nakon prvog korištenja ulja za kosu (da ne spominjemo učinke nakon redovitog korištenja). Zahvaljujući uljima, kosa vraća izgubljeni sjaj, svilenost i mekoću. Ulje prodire duboko u strukturu kose i štiti kosu od štetnih vanjskih utjecaja. Uljne kupke tako imaju sposobnost spriječiti oštećenja kose izazvana kemijskim procesima ili peglanjem kose.

Ulje je posebno korisno za suhu, lomljivu i neposlušnu kosu. Uvojke obično ne možemo ukrotiti, a teško je pronaći proizvod koji će odgovarati njezi takve kose. Najjednostavnije je ukrotiti kosu pomoću prirodnog ulja, poslije njegovog korištenja kosa će dobiti prirodan, zdrav izgled i postati sjajnija i poslušnija.

Nedostaci korištenja ulja u njezi kose

Bez obzira na sve prednosti ulja u njezi kose, treba napomenuti da ono ima i neke nedostatke. To se prije svega tiče onih koji boje kosu – ulje može reagirati s česticama u bojama za kosu što može izazvati promjenu boje kose. Zato je bolje koristiti ulja prije bojanja, a ne nakon.

Također, ako prečesto koristite ulja, možete izgubiti volumen kose zbog smanjenja vlažnosti i prirodne masnoće kose. Ulje ne biste trebali koristiti više od 2 do 3 puta tjedno. Još jedan nedostatak je činjenica da kosa može otežati od ulja. No, to je moguće izbjeći tako da nakon korištenja ulja temeljito i dva puta blagim šamponom isperete kosu.


VIŠE O TEMAMAulje za kosunjega kosemaslinovo uljekokosovo ulječičkovo uljeshea maslacarganovo uljebademovo uljeulje avokada
Povezano