Ulični triptih donosi nove radove na ulice Zagreba

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 04.11.2021.

0

Ilustracija, arhivska fotografija. Boris Bare, Centar za posjetitelje.

Ilustracija, arhivska fotografija. Boris Bare, Centar za posjetitelje.

Trećim ciklusom oslikavanja nastavlja se projekt kojim ulice postaju umjetnički atelje, a ovog puta priču 'vode' tri odlična hrvatska umjetnika, sasvim različitih stilova

U organizaciji umjetničkog kolektiva Udruge Preuredi moju pumpu i Turističke zajednice grada Zagreba, u tijeku je treći ciklus oslikavanja projekta Ulični triptih. Riječ je o jedinstvenom cjelogodišnjem programu uličnih izložbi koji prolaznicima nudi presjek aktualne domaće street art scene pri čemu zagrebačke ulice postaju bogatije i šarenije zahvaljujući pravim malim umjetničkim remek djelima.
Spoj različitih generacija i stilova obilježit će novo izdanje ove jedinstvene "izložbe u promjeni", a tri talentirana hrvatska umjetnika ovog puta imaju kistove u rukama.
Središnju lokaciju projekta, Centar za posjetitelje TZGZ-a (Trg bana Jelačića 11), potpisuje  dobro poznati Lunar koji je rad naslovio prema svojoj istoimenoj knjizi „From Zagreb With Love“. Ovim je povodom rekao: „Naziv moje knjige je proizašao iz pristupa prema našim gostima-crtačima, ali i iz njihovog prema meni te suradnjama za vrijeme boravka u stranim gradovima. Ono što sam naučio u svome gradu, rado sam prenosio izvan njega, kao i ono što sam mislio da bolje rade ljudi u drugim sredinama, rado sam usvajao, donosio doma i dijelio. Grupe mačaka koje često crtam prikazuju različite ljude i kulture s bojama i elementima koji se miješaju i ponavljaju.“

Prethodno već oslikani panel u Radićevoj ulici (kod broja 46), ovog puta potpisuje mladi Puljanin Vedran Štimac poznatiji pod imenom Polite bastART. Svojim je radom odao počast jednom od najvećih hrvatskih umjetnika, Julije Kniferu, a povodom suradnje je izjavio: „Izuzetno mi je drago sudjelovati u projektu Ulični triptih, poglavito iz razloga što sam na taj način dao svoj doprinos osvježavanju urbane vizure Zagreba. Ovim projektom mnogi afirmirani i neafirmirani umjetnici imaju priliku kroz medij ulične umjetnosti poslati svoju poruku sugrađanima. Osim toga, radovi su u konstantnoj rotaciji što omogućava komuniciranje društvenih fenomena kroz kanal umjetničkog izražaja vrlo aktualno.”

Treća lokacija, ujedno i nova u ovom krugu oslikavanja, ulazak je tunel Grič (iz nekadašnjeg Art parka), a nosi ideju mistične umjetničke serije mladog slikara Lava Paripovića: „Ciklus arheoloških nalazišta bazira se na priči fiktivne civilizacije i njene ostavštine na ovom području. Kroz potragu za pogodnim lokacijama za otkrivanje novog nalazišta, razvija se priča o mističnoj kulturi o kojoj se malo zna čime se upliću razne teorije koje se koriste u svrhu dojma serije. Kroz antropološko razmišljanje definira se prikaz i estetsko oblikovanje izvedbe.“

Postav Uličnog triptiha mijenja se u ciklusima – svaka tri mjeseca odabrane lokacije donose tri nova umjetnička rada s potpisom različitih autora iz cijele Hrvatske. Također, kao dodatni element iznenađenja, jedna od tri lokacije svaki put je drugačija pa vas tako iz prethodnih ciklusa oslikavanja na stepenicama tržnice Dolac čeka rad Mislava Lešića pod imenom Ulična rapsodija dok u parku Opatovina možete 'baciti' Pogled kroz prozor u ljepši svijet  Sanje Stojković.

Iduće oslikavanje je najavljeno za početak 2022., a do tada imate priliku svakodnevno razgledati ovu besplatnu izložbu u centru Zagreba. Dopustite da vam umjetnost na ulicama popravi dan.

VIŠE O TEMAMAstreet artUlični triptihizložbe u ZagrebuVedran Štimac
Povezano