U okviru Ateliera predstavit će se i Mihaela Brajković

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 06.05.2022.

0

Foto: Vanja Šolin

Foto: Vanja Šolin

Dizajnerica Mao odijelo promatra kao dio popularne kulture kroz skulpturalnu formu odjevnih predmeta i žarki kolorit inspirirana slikarstvom Andyja Warhola

U sklopu projekta Atelier koji će se održati 12. i 13. svibnja u Klovićevim dvorima, svoje kreacije predstavit će diplomantica modnog dizajna Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Mihaela Brajković kojoj je na DIPMOD_6_7, pripala titula najbolje diplomske kolekcije. Riječ je o dvije vrlo promišljene i inovativne kolekcije [Hidden]3 i CPR/9674/MCT.
Kolekcija  [Hidden]3 analizira i propituje fenomen afirmacije i negacije tijela odjećom. Ishodište kolekcije bazira se na dvije oprečne odjevne siluete koje se spajaju u ovoj modnoj kolekciji. Riječ je o modnom korzetu i o ženskom redovničkom habitu. Silueta korzeta tijelo naglašava i afirmira, tijelo je gibljivo, slobodno i performativno. Dizajnerica se referira  na Gaultierov ružičasti korzet s konusnim košaricama iz 1990.godine koji je simbol subverzije i transformacije. U kolekciji [Hidden]3 transformiran je tako da je dislociran na nogavice hlača.
Redovnički habit pak, skriva  i negira tijelo. Oprečnost ovih dviju silueta dovodi se u vezu i prenosi u odjevne predmete u kolekciji. Dominira zatvorena, voluminozna i slojevita odjevna silueta kao i crno – bijeli kolorit, preuzeti s redovničkog habita. Forma odjevnih kombinacija je jednostavna i pročišćena. Kolekcija [Hidden]3 odlikuje se zastupljenošću raznovrsnih materijala, a posebno se izdvaja ronilački neopren od kojeg su izrađeni ogrtači.

Kreacija Mihaele Brajković

Kreacija Mihaele Brajković

Kolekcija CPR/9674/MCT bavi se pomodnjavanjem antimodnog odjevnog predmeta Mao odijela.  Dizajnerica Mao odijelo promatra kao dio popularne kulture kroz skulpturalnu formu odjevnih predmeta i žarki kolorit inspirirana slikarstvom Andyja Warhola i skulpturalnim radom suvremenog kineskog umjetnika Sui Jiangua. U kolekciji su zastupljene muške i ženske odjevne kombinacije vrlo jednostavne i pročišćene forme.

Foto: Vanja Šolin

Foto: Vanja Šolin

Izdvajaju se ogrtači kojima je forma  skulpturalna i kompaktna. Vrlo intenzivan kolorit je dodatno naglašen ručnom impregnacijom materijala pigmentiranim poliuretanom i acetatnim silikonom. Pojačani kolorit i sjajna i glatka površina daje veću vrijednost materijalu odnosno odjevnoj formi  u estetskom smislu. Tako  je postignuto je da modna kolekcija CPR /9674/ MCT bude približena estetici zapadne pop kulture.

VIŠE O TEMAMAMihaela BrajkovićAtelier
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se