U sedam koraka do blagovaonice iz snova

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 20.10.2020.

0

Foto: Ikea

Foto: Ikea

Ikea otkriva kako je uz malo nadahnuća, puno volje i nekoliko kanti jedan par transformirao prazan kut svog unajmljenog stana bijelih zidova u zaista prekrasnu blagovaonicu

Uz malo nadahnuća, puno volje i nekoliko kanti boje ovaj je par transformirao ovaj prazan kut svog unajmljenog stana bijelih zidova u zaista prekrasnu blagovaonicu bogatih boja i detalja. Ikea nam otkriva kako u sedam koraka do blagovaonice iz snova:

1: Pripremite valjke za bojenje

Boja zida jedan je od najjednostavnijih i najefektnijih načina promjene ugođaja u prostoru. No, uz milijune različitih nijansi i uzoraka među kojima možete birati, odakle uopće krenuti? Naš savjet: krenite od osjećaja koji želite postići u prostoriji te namještaja koji već posjedujete i dopustite da vas to vodi prema odabiru boja. Ovaj je par želio dom koji će biti ugodan i opušten. U kombinaciji s namještajem i dodacima crne boje te prirodnim vlaknima ova topla smeđa nijansa (obojena u stilu jelenje kože) njihov je odabir.

2: Rješenja za odlaganje

Vjerujte nam, bit će se puno jednostavnije kretati oko blagovaonskog stola nego oko velikog elementa, biblioteke ili komode – stoga prvo njih postavite na željeno mjesto i pričvrstite ih za zid. Pronađite položaj u kojem neće ometati protočnost sobe, no i dalje će im biti jednostavno pristupiti kada dodate ostali namještaj. Uz impresivnu kolekciju čaša i posuđa ovaj se par odlučio za dvije vitrine koje služe za odlaganje i izlaganje malih predmeta. Pametno, zar ne? Zajedno su upadljiva pozadina koja će vas zaista privući.

Krenite od osjećaja koji želite postići u prostoriji te namještaja koji već posjedujete i pustite da vas to vodi prema odabiru boje zidova.

3: Razmislite o tepisima

Pronalaženje odgovarajućeg tepiha za blagovaonicu nije nuklearna fizika, no važno je obratiti pozornost na nekoliko stvari. Kada je riječ o veličini, bolje je odabrati nešto veće nego premaleno. Provjerite neće li stolice zapinjati za rub tepiha kada netko poželi sjesti na njih. Jednako je važna i tekstura: niski flor ili ravno tkani tepisi bit će bolji odabir za blagovaonske stolice, ali bit će ih i lakše čistiti ako hrana padne na pod!

4: Set koji vam najbolje odgovara

U domu koji je često pun gostiju ovaj je stol za osam osoba savršen odabir. Možda bi vašem prostoru i potrebama ipak odgovaralo nešto manje? Ili pak produljivi stol, ono najbolje od oba svijeta? Ovdje potpuno crne stolice savršeno pristaju uz crne noge stola, no ništa vas ne sprječava da se odlučite za kombiniranje. Ako ne želite donositi odluke (planiranje večere može biti dovoljno teško!), ovi vam unaprijed spremni blagovaonski setovi možda mogu biti savršeno rješenje koje će uljepšati dan.

5: Nema potrebe za jelom u mraku

Rasvjeta, rasvjeta, nipošto nemojte zaboraviti na rasvjetu! Naposljetku, dobro osvijetljen blagovaonski stol pridonosi funkcionalnosti, ali i ugođaju. Ovaj se par odlučio za jednu visilicu od bambusa, no nemojte se bojati dodavanja većeg broja lampi. Dvije ili tri manje lampe obješene zajedno na različitim ili istim visinama mogu rezultirati istim sjajnim efektom.

6: Male stvari koje volite

Kada se počnete približavati završetku projekta, dolazi vrijeme za ispunjavanje praznina malim, ukrasnim predmetima koji pokazuju vašu osobnost. Vaze, čaše i posuđe sele se u elemente, slike se postavljaju na zidove, kućne biljke i cvijeće nalaze se u završnom položaju i tako dalje.
Par s djetetom okupljen oko blagovaonskog stola. Tamne vitrine s dodacima za stol nalaze se pokraj udaljenog zida.

7: Scena je spremna, baš kao i sam stol

Povežite osjećaj zaokruženog prostora u svim detaljima: od zidova sve do posuđa. Sjajne čaše, drvene daske za posluživanje i posuđe glazirane površine dopunjuju efekt koji ostavljaju prirodni tonovi i teksture. Soba je napokon spremna – a isto se može reći i za večeru!

VIŠE O TEMAMAnamještajuređenje domaIkeauređenje blagovaoniceinterijeri
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se