Tradicionalni festivalski vodič za ljeto 2015.

Piše: Srečko Zajec, Zagreb
Objavljeno 13.05.2015.

0

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Ususret svakom ljetu, pa tako i ovom, donosimo skraćeni presjek najboljih festivala, koncerata i sličnih događaja za koje smatramo da će obilježiti nadolazeći period

Iako je većina festivala fokusirana na inozemne goste više platežne moći ovaj tekst će vam barem malo pomoći kuda da preusmjerite svoje financije i dobite najviše za uloženi novac. Ako vam je dosta malograđanske glazbe, nalazite se na pravom mjestu!
Za početak odlazimo malo sjevernije od mile nam Domovine - u prijateljsku Austriju. Pregršt festivala koje ondašnje tržište nudi ne predstavlja veliki financijski izazov za prosječnog lokalnog konzumenta, ali za hrvatske pojmove ulaznica u vrijednosti iznad tisuću kuna svakako nije zanemariv faktor. U tom pogledu izdvajamo tri TOP festivala koja obavezno morate posjetiti - to su Nova Rock početkom lipnja, elektronski Urban Art Forms tjedan dana kasnije (od ovog ljeta na novoj lokaciji!) te za kraj kolovoza Frequency.

Klasični ljetni festivalski presjek nastavljamo uz nezaobilazni domaći INmusic. Proglašen jednim do najboljih festivala u Europi svakako ima što za ponuditi uz velikane kao što su i nizozemski Pinkpop, mađarski Sziget, danski Rosklide, noverveški Øya i britanski Glastonbury ili Wireless. Nama je napet i Berlin Festival u rujnu, a u užem izboru je i slovenski Schengenfest.

Za rokere, metalce i darkere...

Od lokalnih koncerata svakako valja izdvojiti ljubljansko gostovanje legendarnog Body Counta ili zagrebačko metal giganta Mastodon. A kad smo već kod metala, ako ste ljubitelj tvrđe glazbe tu su također i austrijski See Rock, slovenski Metal Days (oba događaja se odvijaju krajem srpnja), zatim češki Brutal Assault, odnosno nešto egzotičniji francuski Hellfest ili pak Tuska u Finskoj.

Za one koji vole crnilo i gotičarenje uz sporadično rezanje žila, Njemačka je vaša destinacija snova. U tom slučaju morate posjetiti redom Wave Gotik Treffen (Leipzig) ili Blackfield (Gelsenkirchen) u lipnju, Amphi u srpnju (Köln) ili M'era Lunu u kolovozu (Hildesheim).

More, kupanje i pregršt raznolikih supstanci

Za kraj ostavljamo Jadransko more. Uz bogatstvo događaja posvećenih engleskoj publici nitko nije rekao da su isti zabranjeni i za Hrvate. Bass orijentiranih festivala ima pregršt, a primarno se održavaju na Zrću (Hideout, Sonus) i Puli (Dimensions, Outlook), a tu je još i događaj malo mekšeg izričaja, kultni Garden. Naš glavni odabir ipak predstavlja Fresh Island festival, vrhunski hip hop događaj također lociran za Zrću. Splitsku Ultru više niti ne treba spominjati, prvenstveno zbog internacionalnog karaktera ove manifestacije koja je odavno prerasla granice Lijepe naše.

Za kraj podsjetimo i na američke festivale poput kultne Lollapalooze i sve razvikanijeg Made In America festivala.

Vidimo se uskoro!

VIŠE O TEMAMAglazbeni festivaliNova Rock FestivalSee Rock FestivalWave Gotik TreffenUrban Art Forms Festival
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se