Tko je sve došao na otvorenje izložbe Phillipa Toledana

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 16.09.2016.

25

Otvorenje prve hrvatske izložbe konceptualnog umjetnika Phillipa Toledana nisu propustila brojna imena iz društvenog života

U sklopu međunarodnog festivala fotografije Organ Vida, sinoć je u zagrebačkoj galeriji Kranjčar otvorena samostalna izložba velikog svjetskog konceptualnog umjetnika, američko-britanskog fotografa Phillipa Toledana. Otvorenju je nazočio veliki broj zaljubljenika u fotografiju, te brojne poznate osobe društvenog i kulturnog života. U sklopu ceremonije otvorenja, s umjetnikom je o njegovom radu, inspiraciji i metodologiji pričala TV urednica u kulturi Vlatka Kolarović. Razgovoru su aktivno pridonosila pitanja zainteresiranih i znatiželjnih posjetitelja.
Izložbu su pogledala i brojna imena društvenog života, između ostalih i Iva Mihalić, Natalija Đorđević, Đurđa Tedeschi, Stjepan Hauser, Jelena Rozga, Joško Eterović i brojni drugi.
Projekt Phillipa Toledana Možda odgovor je na neočekivanu smrt njegove majke 2006. godine.  Postavši svjestan nepredvidivosti života, kroz projekt se odlučuje suočiti sa svojim strahovima od smrti i starenja te stvara fotografije svojeg „budućeg ja“.

Phillip Toledano britanski je konceptualni umjetnik zavidne svjetske reputacije koji živi i radi u New Yorku. Nakon desetljeća rada u reklamnoj industriji, vratio se fotografiji. Njegovi su radovi vrlo intimni, a pri radu koristi različite medije: od fotografije do instalacije, skulpture i slike. Uglavnom se bavi društveno-političkim temama, što je vidljivo u njegovim radovima o nasilju u američkoj zabavnoj industriji, nasljedstvu predsjedništva Georgea W. Busha; te u knjizi A New Kind of Beauty u kojoj prikazuje ljude s plastičnim operacijama u stilu renesansnih portreta.

Izložba Možda može se pogledati u galeriji Kranjčar svakodnevno do 24. rujna. Toledanova izložba jedan je od deset izložbenih projekata predstavljenih u sklopu 8. Međunarodnog festival fotografije Organ Vida; u Francuskom paviljonu otvorena je izložba finalista, Otkrivanja, galerija Zvonimir ugostila je radove ratnih fotografa u sklopu izložbe Lekcije iz ’91, a u Hrvatskom muzeju arhitekture u srijedu je otvorena izložba Past is Now. Navedene izložbe također se mogu pogledati do 24. rujna. Do 22. rujna, u Muzeju suvremene umjetnosti biti će otvorena izložba Rogera Ballena Zemlja sjena, a do 19. rujna u galeriji Šira moći će se pogledati radovi mladog umjetnika Nikole Zelmanovića.

VIŠE O TEMAMAJelena RozgaStjepan HauserĐurđa TedeschiBožo VrećoIva MihalićGalerija KranjčarPhillip Toledano
Povezano