The Siids su novo modno nadahnuće na glazbenoj sceni

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 16.09.2020.

0

Foto: Kristijan Vučković

Foto: Kristijan Vučković

Riječ je o kreativnom autorskom tandemu iz Rijeke - Stanislavu Grdakoviću i Darku Terleviću, poznatijima kao THE SIIDS

Susresti se s bendom koji do sitnih detalja ima definiran modni stil kao i snažnu ideju o vizualnom konceptu svog glazbenog izričaja, nije čest slučaj na hrvatskoj glazbenoj sceni. Zato vam danas pričamo priču o Siidsima.
Riječ je o kreativnom autorskom tandemu iz Rijeke - Stanislavu Grdakoviću i Darku Terleviću, poznatijima kao THE SIIDS. Ovaj electro duo stvara glazbene poslastice na tragu svjetskih indie uspješnica, njegujući pritom senzibilitet prema najboljem od nasljeđa synthpopa i post-punk ere. Na njihov rad je utjecala, kako glazba 80-ih i 90-ih, tako i bendovi kao što su Depeche Mode, Editors, Phantogram, Twin Shadow, The Kills, EL VY, The Presets, M83 i drugi.
Govoreći o njihovom modnom izričaju, moramo istaknuti zajednički modni "statement" koji su ova dvojica glazbenih virtuoza prešutno potpisala. A taj je minimalistički chic, monokromatski, točnije crna boja kao osnova na kojoj grade svoj modni izričaj. Crne kožne jakne, uske trendy hlače, Ray-Ban naočale - neizostavni su dio njihove modne "persone".

Brutalist, The Siids

Brutalist, The Siids

Ideja o važnosti estetike ne staje na njihovom odijevanju već se proteže i na njihove glazbene spotove. Visoko estetizirani, uvijek s jasnim konceptom, s naglaskom na "beauty kadrove", oni su prava mala vizualna remek djela koja oduševljavaju gledatelje.

"Na početka projekta imali smo jasnu viziju kako će glazba koju radimo morati izgledati. Vizualizacija glazbe je jako bitna komponenta onog što radimo. Pritom ne mislimo na tehničke stvari i na velike budžete, već na senzibilitet i sinergiju zvuka i slike. Što se imidža tiče, priča je zapravo ista. Spojiti ušminkaniju s onom sirovijom industrijskom estetikom u isti okvir, s naravno crno-bijelom kombinacijom u središtu, naša je točka polazišta." - kažu Darko i Stane o svojoj vizualnoj estetici.

Foto: Kristijan Vučković

Foto: Kristijan Vučković

Krajem prošle godine objavili su svoj prvi album BRUTALIST (Dallas Records) koji je odmah po izlasku dobio odlične kritike, kako publike (koja je sudeći po reakcijama žudila za ovakvom glazbom svjetske kvalitete), tako i struke koja ga je ocijenila jednim od boljih izdanja u 2019.

Foto: Stella Mešić

Foto: Stella Mešić

Album je u kratkom vremenu ušao i na listu najprodavanijih domaćih izdanja, a potvrdu struke dobili su na drugom izdanju Nezavisne novinarske nagrade Rock&Off kada su, uz nominaciju za Album godine proglašeni Electro&Off izvođačem godine.  Na 41. Ri Rocku su također primili dvije izuzetno vrijedne nagrade. Pjesma 'Beats Running Down' osvojila je, po prvi puta dodijeljenu nagradu "Ivica Vrkić" za najbolji singl 2019., a istoimeni spot u režiji Stelle Mešić (aka Parts Of The Sun) proglašen je najboljim videospotom.

Foto: Stella Mešić

Foto: Stella Mešić

Od osnutka (2017. godine) svoj identitet grade ne samo zvukom, već i vizualizacijom emocije i atmosfere skladanih pjesama. Sineastičnim video spotovima, nastalima u suradnji s perspektivnim lokalnim umjetnicima, dominira arhitektura čija su monumentalnost i utopistički kontekst poslužili kao idealna kulisa za senzibilitet i grandioznost zvuka kojem teže. Posebno se to istaknulo u audio-vizualnoj trilogiji - "Meaningless / Weightless", "Lovers" i "Giving Myself To You" kojom su The SIIDS osvojili publiku i koja je našla svoje mjesto na brualno dobrom prvijencu BRUTALIST.

VIŠE O TEMAMAThe SiidsStanislav GrdakovićDarko Terlević

Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se