TF1 predstavio Brač kao čarobni otok

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 09.11.2020.

0

Screenshot: HTZ, Lonely Planet

Screenshot: HTZ, Lonely Planet

U reportaži novinar otkriva kako je, osim po tirkiznom moru, plaži i turistima, Brač u svijetu prepoznat po tradiciji klesarstva, bijelom kamenu i Klesarskoj školi u Pučišćima

U središnjem dnevniku francuske nacionalne televizije TF1, koji prati više od 7 milijuna gledatelja, prikazana je petominutna reportaža o Hrvatskoj s posebnim naglaskom na ljepote otoka Brača i jedne od najljepših plaža na svijetu Zlatni rat, izvijestila je direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Francuskoj Danijela Mihalić Đurica.
Reportaža Envie d’évasion : la fabuleuse île de Brač (Želja za bijegom : čarobni otok Brač) rezultat je posjeta poznatog francuskog urednika i novinara Jean-Marie Bagayokoa Zagrebu uslijed nedavne nogometne utakmice između Francuske i Hrvatske. Oduševljen ljepotama Hrvatske, novinar je francuskoj javnosti, osim nogometne slike o Hrvatima, odlučio predstaviti još poneku hrvatsku zanimljivost, a ovog puta odluka je pala na otok Brač kojeg Bagayoko naziva "biserom rajskog dekora".
U reportaži novinar otkriva kako je, osim po tirkiznom moru, plaži i turistima, Brač u svijetu prepoznat po tradiciji klesarstva, bijelom kamenu i Klesarskoj školi u Pučišćima. Brački kamen, kao ponos otočana i Hrvata, predstavljen je kao jedinstveni materijal od kojega su izgrađene i brojne svjetske monumentalne građevine, a novinar kao najimpozantnija zdanja izdvaja tek nekoliko primjera - splitsku Dioklecijanovu palaču, američku Bijelu kuću te zgradu parlamenta u Budimpešti.

Tajne klesarskog zanata kao i tradiciju koja se prenosi s koljena na koljeno francuskoj su publici otkrili profesori i učenici škole koji su među ostalim istaknuli veliki značaj škole, ali i iznimnu kvalitetu bračkog kamena koji je od antike do danas korišten za gradnju znamenitih zdanja diljem svijeta. Osim na klesarstvo, u reportaži je stavljen naglasak i na gastronomsku tradiciju i poznate otočke specijalitete od janjetine, ali i na višestoljetnu tradicija maslinarstva. Inače, otok Brač je uz Hvar jedan od hrvatskih otoka kojeg iz godine u godinu posjećuje sve veći broj francuskih gostiju.

VIŠE O TEMAMATF1hrvatski turizamHrvatska turistička zajednicaotok BračJean-Marie Bagayoko
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se