Terry Fox Run: Humanitarna trka na Jarunu

Piše: CroModa.com
Objavljeno 08.07.2010.

0

Humanitarna akcija Terry Fox Run, koju organiziraju agencija MPG, Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, Zagrebački holding i hotel The Regent Esplanade, ove će se godine po jedanaesti put održati u Hrvatskoj

Terry Fox Run

Terry Fox Run

Humanitarna akcija Terry Fox Run, koju organiziraju agencija MPG, Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, Zagrebački holding i hotel The Regent Esplanade, ove će se godine po jedanaesti put održati u Hrvatskoj

Sama trka održat će se u nedjelju 19. rujna na Jarunu, a građani u njoj mogu sudjelovati raznim aktivnostima − trčanjem, vožnjom bicikla, rolanjem, hodanjem... Donacija je namijenjena istraživanju raka u Hrvatskoj i traženju lijeka za ovu opaku bolest, a pozivom na Metronetov humanitarni broj 060 800 400 građani već danas mogu postati dijelom međunarodnog „Maratona nade“ i donirati 3, odnosno 4 kune (+PDV) za borbu protiv raka.

Interes građana, ali i tvrtki-donatora za humanitarnu trku Terry Fox Run svake je godine sve veći, što rezultira sve višim iznosima prikupljenih sredstava. Tako je na prvom izdanju 2000. godine prikupljeno skromnih 11.000 kuna da bi ukupni iznos donacija prošle godine iznosio respektabilnih 500.000 kuna koje su dodijeljene Institutu Ruđer Bošković za potrebe unapređenja liječenja raka dojke i jajnika u žena kod kojih postoji nasljedna sklonost. U proteklih deset izdanja prikupljeno je gotovo četiri milijuna kuna, a organizatori se nadaju da će, unatoč gospodarskoj krizi, ova godina biti najuspješnija dosad.

Pozivamo sve građane Zagreba i Hrvatske da nam se pridruže na jubilarnoj 30. godišnjici trke Terry Fox Run u svijetu i 11. u Hrvatskoj, gdje će svojim sudjelovanjem te donacijama za istraživanje raka u Hrvatskoj moći upozoriti javnost na sve veću nužnost prevencije zloćudnih bolesti u Hrvatskoj“, poručio je veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj Edwin Loughlin.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno no, nažalost, trku nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju i pokrenula akciju sakupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.


Povezano