Tamara Žaja Miličić za CroModu: Keramičke ljuskice su tehnološko čudo!

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 20.06.2018.

11

Tamara Žaja Miličić

Tamara Žaja Miličić

Dr. Tamara Žaja Miličić za CroModu govori o njegi zubi, sve popularnijim keramičkim ljuskicama, izbjeljivanju i čišćenju kamenca te stanju oralne higijene u Hrvata

CroModa: Zašto ste se odlučili baviti ovim poslom?
Tamara Žaja Miličić: Od djetinjstva su me privlačila zanimanja koja su povezana s medicinom. Mogu reći da sam oduvijek imala oko za detalje i da je estetika uvijek bila dio mog života. U srednjoj školi sam se opredijelila za stomatologiju  I nakon specijalizacije svo svoje vrijeme sam podredila edukaciji i dodatnom usvršavanju kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Prikupljala sam dodatna znanja i vještine koje sam na svu sreću imala primjenjivati u vlastitoj poliklinici. Za sve to je potrebno puno rada, učenja, odricanja, ali i podrške od strane bližnjih. Također, u današnje vrijeme potrebno je i hrabrosti pokrenuti i prihvatiti izazove koji nosi privatni posao.


Kakvo je stanje oralne higijene u Hrvatskoj, brinu li naši građani o svojim zubima i zašto je to bitno?


- Hrvatska je po nekim istraživanja na samom dnu u Europi kada je u pitanju oralna higijena. Prevencija je najbolji lijek. Jer ćete samo tada na vrijeme spriječiti neke neugodne zdravstvene probleme. Stoga uvijek svojim pacijentima savjetujem da je stomatološka kontrola nužna svakih šest mjeseci. Koliko god ima išla na živce s tim (smijeh).

Sve veći trend su ljuskice za zube, možete li nam približiti postupak samog zahvata i što mislite o njemu?

- Keramičke ljuskice su tehnološko čudo u estetskoj stomatologiji, kojima stvaramo idealne osmijehe u skladu s vašim licem i željama i apsolutni su hit u mojoj poliklinici. Ukoliko pacijent ima zube koji su oštećeni, premali ili preveliki, neodgovarajuće boje, nepravilnog oblika ili položaja, zarotirani ili nagnuti, s razmacima između pojedinih zuba pomoću keramičkih ljuskica zubima se može promijeniti sve navedeno i vratiti simetrija. Ljuskice su posebno dizajnirani tanki komadi keramike koji se pričvršćuju na prednju stranu zuba i na taj način se rješavaju svi estetski problemi zuba. I osoba postaje sigurnija u sebi. Ima samopuzdanje jer se može nesmetano smijati.

Što vam je veći kompliment: priznanje kolega ili zadovoljstvo pacijenata?

Foto: Maja Kljaić

Foto: Maja Kljaić

- Konkurencija je ono što vas čini boljim. Ona vas potiče da se kontinuirano usavršavate i da iz vas svakodnevno izvlači ono najbolje. Ono što nas čini posebnima je to da osim stručnosti i kvaliteti rada je naš pristup prema pacijentima. Svaki pacijent je individua te je bitan i takav pristup prema njemu. Nije lako sjesti na stomatološku stolicu. I tu nelagodu  treba razumijeti i olakšati pacijentu čim više. Potrebno je steći pacijentovo povjerenje koje će vama dati mogućnost i odgovornost da pacijentima pružimo najbolju terapiju na obostrano zadovoljstvo. Također je bitna i ljudska toplina cijelog tima u poliklinici prema pacijentu. Ono na čemu inzistiram u našoj poliklinici je  konstantna edukacija i vrhunska individualizirana usluga. Najbitniji je pacijent. Nema većeg zadovoljstva nego kada pacijent odlazi zadovoljan iz polilinike.

Koji su vodeći trendovi u estetskoj stomatologiji trenutno i zašto?

- Dentalna medicina je grana medicine koja posljednjih godina pokazuje možda i najveći napredak u medicini kako u materijalima i opremi, tako i zahtijeva od liječnika konstantno educiranje i usavršavanje vještina. Tako je i u našoj poliklinici, trudimo se da osim ulaganja u najmoderniju opremu da se djelatnici tima usko specijaliziraju za određene stomatološke specijalnosti te u međusobnoj komunikaciji i suradnji isplaniramo i napravimo ono što je najbolje za naše pacijente. Inzistiramo na vrhunskoj estetici i individualiziranoj usluzi svakom pacijentu.

Sve češće se spominje rajski plin pomoću kojeg pacijenti ne osjećaju bol kada imaju neki stomatološki zahvat. O čemu je zapravo riječ?


- Jeste li znali da su pacijenti koji se boje odlaska stomatologu, četiri su puta skloniji iskusiti bol, nego pacijenti koji se ne boje? Danas je kako ste i sami rekli sve češće u upotrebi svjesna sedacija dušičnim oksidulom ili tzv. Rajskim plinom. Dušićni oksidul bezbojni je plin slatkastog mirisa koji se pacijentima daje u kombinaciji s kisikom putem maskice za nos (nema uboda igle!) te uklanja strah i nelagodu, opušta, umanjuje podražaj na povraćanje, smanjuje osjećaj za vrijeme, umanjuje traumu od zahvata te također smanjuje emocionalni stres, percepciju boli i tjeskobu. Pacijent je relaksiran, nesvjesan vremena i samog zahvata, ali budan i može komunicirati s liječnikom. Rajski plin se moze upotrijebiti i kod djece i kod odraslih, kao i kod profesionalnih sportaša, jer se ne metabolizira u organizmu već se samo izdiše. Tako da nakon  zahvata možete slobodno sjesti u auto bez bojazni da ćete biti omamljeni ili umorni. Također ga možemo aplicirati za bilo koji stomatološki zahvat, bez obzira na njegovo vrijeme trajanja ili kompleksnost.

Koje upite najčešće dobivate i što Hrvati najčešće traže?


- Najčešći upiti su već spomenute ljuskice, te izbijeljivanje zubi i implantati. Postoji više načina za izbjeljivanje zuba, ali dva su uvjerljivo najučinkovitija. Uvjerljivo najpopularnija metoda izbjeljivanja zuba je ona uz pomoć ZAAP lampe. Izvodi se pod kontrolom stomatologa, postupak traje 45 minuta, a efekt je vidljiv odmah i može potrajati do dvije godine uz pravilnu oralnu higijenu. Zubi se mogu posvijetliti do 3 nijanse, a nakon samog postupka, zubi se premazuju pastom na bazi fluora radi dodatne zaštite cakline i zuba. Druga po redu najpopularnija metoda izbjeljivanja zuba jest ona koja se radi laserom. Ova metoda još je brža od prve, i traje kratkih 30 minuta. Postupak izbjeljivanja zuba laserom može posvijetliti nijansu za približno 4 do 6 puta, a osjetljivost koja se javi nakon tretmana, nestaje u potpunosti

Foto: Maja Kljaić

Foto: Maja Kljaić

Što se tiče implantata, najčešći upiti su oko -All-on-4 metode koja je zasigurno najveći pomak u posljednjih 45 godina, koliko se implantati koriste za nadomještanje zubi.   Riječ je o metodi ugradnje fiksno-protetskog nadomjestka fiksiranog na samo četiri najkvalitetnija titanska Nobel biocare implantata unutar 24 h. To ju čini brzom i minimalno invazivnom, a bezubi ili djelomično obezubljeni pacijenti tako nakon samo jednog posjeta u našoj poliklinici dobivaju fiksni hibridni most koji zadovoljava sve funkcijske i estetske zahtjeve samog pacijenta.   Ovaj revolucionarni tretman u stomatologiji među prvima u Hrvatskoj počeo provoditi moj suprug, dr.med.dent. Marko Miličić, specijalist oralne kirurgije i implantologije, koji godišnje ugradi preko 5000 implantata.

Što biste poručili našim čitateljima?

- Zubi su odraz ljepote i zdravlja. Brinite se za svoje oralno zdravlje. Perite zube barem dva puta dnevno, upotrebljavajte zubni konac i jednom u šest mjesci obavite kontrolni stomatološki pregled.

VIŠE O TEMAMArajska sedacijaTamara Žaja Miličićnjega zubizubni implatantiAll-on-4 metodakeramičke ljuskiceoralna higijenaZAAP lampaTim Dent Miličićizbjeljivanje zubičišćenje kamenca
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se