Izložba 'Svijet Fabergea' u Muzeju povijesti umjetnosti u Beču

Piše: CroModa, Zagreb, Beč
Objavljeno 19.02.2014.

2

Foto: KHM Beč

Foto: KHM Beč

Izloženi eksponati daju uvid u izradu ruskih rukotvorina od zlata, srebra, emajla i stakla krajem 19. stoljeća

Izložba "Svijet Fabergea", koja obuhvaća skupocjena djela koja je najutjecajniji ruski draguljar i zlatar Peter Carl Faberge izradio za rusku carsku obitelj Romanov, otvorena je u bečkome Muzeju povijesti umjetnosti (KHM).
"U središtu izložbe nalaze se umjetnine, posebice uskršna jaja iz zlatarske manufakture Petera Carla Fabergea, koja je slavni draguljar izradio za posljednjeg ruskog cara Nikolaja i njegovu obitelj", rekla je na konferenciji za novinare direktorica KHM-a Sabine Haag.
Eksponati su posuđeni iz dva moskovska muzeja, Kremaljskog muzeja i Muzeja minerala Fersman, a prikazuju široki spektar Fabergeova umjetničkog stvaralaštva. Izloženo je više od 160 eksponata - od vaza, prstenja, narukvica, pokala, okvira za slike, tabakera, sve do žlica i tanjura optočenih zlatom, srebrom i dragim kamenjem. Među najskupljim su izlošcima četiri uskrsna jaja po kojima je Faberge poznat u cijelom svijetu. Faberge i njegovi suradnici su do 1916. izradili pedesetak ovakvih jaja koja se ubrajaju u njegove najluksuznije radove. Desetak ih je sačuvano u ruskim muzejima, a ostatak se nalazi u privatnim zbirkama diljem svijeta.

Izloženi eksponati daju uvid u izradu ruskih rukotvorina od zlata, srebra, emajla i stakla krajem 19. stoljeća , ali i u način života i ceremonije ruske carske obitelji.

Izložba bečkog KHM-a ostaje otvorena do 18. svibnja ove godine.

VIŠE O TEMAMAprstenjenarukvicenakitPeter Carl FabergeMuzej povijesti umjetnosti BečSabine Haag
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se