Sve je spremno za DA2 Film Festival, donosimo program

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 18.10.2021.

0

DA2

DA2

Iskoristite priliku i uživajte u filmovima i razgovorima s renomiranim dizajnerima, arhitektima i poznavateljima umjetnosti

U petak, 22. listopada, u zagrebačkoj Uraniji počinje treće izdanje DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala, prvog međunarodnog natjecateljskog filmskog festivala u regiji i trećeg u svijetu koji objedinjuje filmove na temu dizajna, arhitekture i umjetnosti.

U Uraniji nas očekuje osam nagrađivanih dugometražnih filmova iz recentne svjetske produkcije, koji govore o najznačajnijim stvarateljima iz područja dizajna, arhitekture i umjetnosti. Uz uzbudljiv filmski program stručnjaci iz susjedstva i svijeta gostuju uživo u samoj Uraniji, ali i u online emisiji Razgovori ŠTA DA? u kojoj se predstavljaju filmovi, upoznaju svjetski, regionalni i hrvatski kreativci i njihova djela.

Festival otvara „Kuća Cardin“, film  P. Davida Ebersolea i; Todda Hughesa koji  traži odgovor na pitanje: tko je Pierre Cardin? Kakva priča stoji u pozadini ove legendarne ikone? Film Kuća Cardin pruža rijedak pogled na um ovog genija kao autorizirani dugometražni dokumentarac o životu i stvaralaštvu Pierrea Cardina, a dojmove o liku i djelu slavnog dizajnera otkrit će nam urednica i novinarka Vlatka Kolarović i odvjetnica Jadranka Sloković.

U subotu, 23. listopada očekuju nas dva uistinu izvrsna biografska dokumentarca. „Jørn Utzon: čovjek i arhitekt“ redateljica Lene Borch Hansen i Anne von Lowzow , dirljiva priča o jedinstvenom arhitektu i muškarcu, ispripovijedana iz perspektive njegovih najbližih, koji otvoreno i iskreno dijele anegdote i iskustva iz života s Jørnom.  Iza projekcije u Uraniji, o zanimljivom profesionalnom, ali i privatnom životu Jørna Utzona pričat će nam arhitektica Vedrana  Ergić i urednica i novinarka  Ivana Antunović Jović.

Film „Mau“, redatelja Benjija i Jona Bergmanna, prati neobičnu profesionalnu putanju Bruce Maua dizajnerskog  inovatora i kreativnog autsajdera, koji se iz grafičkog dizajnera svjetske klase i savjetnika korporacija poput Coca-Cole i Disneyja prometnuo u aktivista posvećenog društvenom boljitku. Film će nam predstaviti sam redatelj i producent Benji Bergmann, a u online emisiji Razgovori ŠTA DA?, otkrivajući svoje dojmove o legendarnom dizajneru, sudjeluju poznati dizajneri Bojan Hadžihalilović i Davor Bruketa.

Nedjelja je rezervirana za dva iznimna Talijana, modnog dizajnera Lorenza Rivu i fotografa  Giannija Berengo Gardina. Film „Ja sam sunce“, redateljice Ilarije Gambarelli, intimni je portret slavnog talijanskog modnog dizajnera i njegova odnosa sa suradnikom i bivšim privatnim partnerom Luigijem Valiettijem, a iza projekcije u Uraniji imamo priliku poslušati razgovor novinarki i urednica Nade Mirković i Vlatke Kolarović o tom uistinu osebujnom kreatoru.

"Gianni Berengo Gardin: priča o dva grada", redateljice Donna Serbe-Davis, upečatljivi dokumentarac koji istražuje pitanje negativnih posljedica turističke industrije na svoje destinacije, u ovom slučaju kroz objektiv najpoznatijeg talijanskog fotografa i vizure njegove omiljene teme – Venecije. Film će predstaviti znanstvenica Ana Žuvela, koja će zajedno sa vizualnim umjetnikom , ali i vizualnim savjetnikom pri Venecijanskom filmskom festivalu  Alecom Van Bargenom u online izdanju Razgovori ŠTA DA? govoriti o Veneciji danas.

Ponedjeljak će obilježiti Novi Bauhaus.  Film „Novi Bauhaus – Život i nasljeđe Moholy – Nagyja“, redateljice Alyse Nahmias, priča nam o tom slavnom slikaru, fotografu i profesoru. Uživo će film predstaviti dizajnerica Nina Bačun koja će zajedno s povjesničarom umjetnosti Feđom Vukićem u online izdanju  Razgovori ŠTA DA? prokomentirati upravo život i nasljeđe slavnog umjetnika.

Drugi film koji imamo priliku vidjeti u ponedjeljak „Grad želje“ redatelja Marcela Prinsa priča nam priču o Tel Avivu i njegovom Bijelom gradu. Film kroz razgovore  s vodećim svjetskim arhitektima i akademicima istražuje načine na koji je modernistički pokret obdario taj još mladi bliskoistočni grad trajnim i neporecivim šarmom, a možda nam još pokoju tajnu oda redatelj i novinar Robert Zuber koji će gostovati u Uraniji iza projekcije samog filma.

“Fellinopolis“, redateljice Silvije Giuletti, zatvara treće izdanje DA2 Film festivala. U filmu divne “fellinijevske estetike” imamo priliku vidjeti iza Fellinijeva objektiva, prateći zbivanja na redateljevim setovima. Kamera je pripadala njegovom bliskom suradniku, Ferrucciju Castronuovu, a nakon 40 godina snimljene scene napokon su ugledale svjetlo dana. O magičnom Fellinijevom svijetu iza projekcije pričat će nam urednica i novinarka  Ivana Antunović Jović i filmolog i enciklopedist Bruno Kragić. Ovaj film je prilagođen osobama s oštećenjem vida te se može pogledati putem aplikacije MOVIEREADING (#filmkojiuključuje) online ili u Uraniji.


VIŠE O TEMAMADA2 – Zagreb DesignArt & Architecture Film Festivalfilmski festivali
Povezano