Što sve želimo gledati na prvom izdanju Plitvice Film Festivala

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 13.09.2019.

0

Led u plamenu. Producent: Leonarno DiCaprio

Led u plamenu. Producent: Leonarno DiCaprio

Nacionalni park Plitvička jezera 2019. godine slavi dvije velike i važne obljetnice: 70 godina od proglašenja nacionalnog parka i 40 godina od upisa na UNESCO-ovu listu svjetske baštine

Povodom tih važnih datuma u slavljeničkom duhu Nacionalni park Plitvička jezera pokreće Plitvice Film Festival čije će se prvo izdanje održati u kampu Korana od četvrtka,19. do nedjelje 22. rujna, s filmskim programom kojemu je u fokusu priroda i njezino očuvanje, te zanimljivim glazbenim programom.

Kamp Korana

Kamp Korana

Kamp Korana

Kroz četiri dana bogatog filmskog i glazbenog programa prvog Plitvice Film Festivala jedna od važnijih aktivnosti festivala bit će uključivanje djece i mladih u proces osvještavanja važnosti prirode i njezina očuvanja za generacije koje dolaze, stoga je osmišljen filmski program sa svrhom edukacije i razvijanja svijesti o povezanosti čovjeka i prirode te potrebe njezine zaštite.

Raznolik program uz poznate redatelje, ali i buduća filmska imena

U filmskom programu 1. Plitvice Film Festivala koji broji čak 20 filmova, bit će prikazani radovi velikih filmskih redatelja, ali i neka buduća filmska imena koja tek otkrivaju čari filmskog svijeta. Dio programa sadržava filmove pristigle na otvoreni natječaj za kratke filmove u trajanju do pet minuta na temu prirode i njezina očuvanja Snimi film o prirodi, a snimila su ih djeca i mladi do 18 godina. Projekcija 12 odabranih filmova bit će na programu zadnji dan festivala, u nedjelju, 22. rujna, kada će biti i proglašenje pobjednika natječaja. Filmove se može pogledati i za njih glasati na službenim stranicama Nacionalnog parka Plitvička jezera, na ovom linku.

Medena zemlja. Autori: Ljubomir Stefanov i Tamara Kotevska

Medena zemlja. Autori: Ljubomir Stefanov i Tamara Kotevska

Uz to, u programu ćemo gledati filmove redatelja dobitnika ili nominiranih za nagradu Oscar, poput Wima Wendersa, Louiea Psihoyosa, Luca Jaqueta ili Frédérica Backa. Među mnogim filmovima na programu će se naći i film Led u plamenu autorice Leilae Conners kojeg je producirao Leonardo DiCaprio, a u kojem se pojavljuje hrvatski znanstvenik Staša Puškarić. Još jedan domaći znanstvenik, biolog Goran Šafarek predstavit će se s filmom Zeleni krvotok Hrvatske.
Ice on Fire 02

Na festivalu će hrvatsku premijeru imati izvrstan makedonski film Medena zemlja autora Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu, gdje je osvojio tri nagrade. Na programu je i njemački dokumentarni film Inteligentno drveće inspiriran svjetskim bestselerom Petera Wohllebena Tajni život drveća, a jedini igrani film festivala remek je djelo Walkabout iz 1971. godine, nedavno preminuloga britanskog redatelja Nicolasa Roega.

Velika čast i dužnost festivala, bila u program uvrstiti i film iznenađenja pionira dokumentaraca o prirodi – pogađate, riječ je o Sir Davidu Attenboroughu. Sir David Attenborough najavio je svoj dolazak na Plitvička jezera radi snimanja novog BBC-jeva projekta, a koji bi se mogao poklopiti s terminima festivala.

VIŠE O TEMAMANacionalni park Plitvička jezeraPlitvice Film FestivalKamp Korana

Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se