Što nam donosi četvrto izdanje Art Zagreba

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 26.08.2021.

0

Zen Contemporary Art Galler

Zen Contemporary Art Galler

Art Zagreb ove godine predstavlja šest galerija, što je najveći broj do sada. Hala V Tehničkog muzeja Nikola Tesla na nekoliko dana ponovno postaje središte hrvatskog tržišta umjetnina.

Izlagači sajma umjetnina Art Zagreb 2021. bit će: Zen Contemporary Art Gallery koja predstavlja radove Grgura Akrapa i Mateja Vučkovića, AAC International izlaže Fedora Fischera, Anitu Kos i Janka Petrovića, a Garaža Kamba čak petero autora — Josipa Drdića, Mariannu Nardini, Ivu Supić Janković, Andreja Beštaka i Anju Leko. Izlažu i Galerija Kranjčar, Galerija svetog Krševana sa Zdenkom Bilušić i po prvi puta ljubljanska Galerija Y. Na sajmu izlažu i autori bez galerija, njih deset: Hrvoje Dumančić, Dejan Kljun, Ranko Ajdinović, Predrag Szilvassy, Milo Sakač, Iva Haramina Milinković, Sonja Škvorc, Jadranka Mlinar, Rebeka Belavić i Adolf Polunić.

Budućnost hrvatskog tržišta umjetnina može se vidjeti na izložbi studenata sve četiri hrvatske akademije likovnih umjetnosti, ali i gostiju iz Kine. U organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gostovat će Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu.

O promociji nekih od najvećih hrvatskih umjetnika na globalnom tržištu umjetnina govorit će Ana Knifer, koja se posvetila promociji baštine svog oca, Julija Knifera, Darko Šimičić suosnivač Instituta Tomislav Gotovac, Marko Murtić sin Ede Murtića, suosnivač i član uprave Fondacije Murtić, te Lucia Horvat, supruga Miljenka Horvata. Panel će moderirati Janka Vukmir, suosnivačica i predsjednica Instituta za suvremenu umjetnost.

Prvi puta Art Zagreb surađuje s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske s ciljem povezivanja povjesničara umjetnosti i autora. Na otvoreni poziv za suradnju u travnju odazvao se velik broj povjesničara umjetnosti, a mentorski tim u sastavu: Ariana Kralj, Jadranka Vinterhalter, Martina Petrinović, Patricia Počanić i Daniel Tomičić odabrao je četiri koncepta mladih povjesničarki umjetnosti.

Jedan od rezultata ove suradnje je panel Hane Katanić o fenomenu koji potresa tržište umjetnina — Neprenosivi žeton (NFT). NFT umjetnost doslovno je preokrenuo globalno tržište umjetnina naglavce. U posljednjih godinu dana svi pričaju samo o tom, potpuno novom, načinu trgovanja umjetninama koje strelovito raste. NFT je digitalna potvrda kojom se potvrđuje vlasništvo umjetničkog djela u digitalnom svijetu, a njome se trguje isključivo kriptovalutama. Na panelu će govoriti Ingeborg Fülepp, Petra Horvatović, Dina Dragija i Bruno Škvorc, moderatorica će biti Hana Katanić.

Katarina Podobnik sudjeluje izložbom Početak: (de)konstrukcija kojom predstavlja novomedijsku suvremenu umjetnost jedanaest autora: Rina Barbarić, Josip Knežević, Josipa Krolo,  Marija Lučić i Tina Spahija, Michel Mesarić, Juraj Milardović, Gaia Radić, Marina Rajšić, Sara Salamon i Dorotea Škrabo.

Ranko Ajdinović, Unutatnji pejzaž

Ranko Ajdinović, Unutatnji pejzaž

Katerina Jovanović i Ana Žarković organiziraju izložbu Homo Faber na kojoj izlažu Anamarija Podrebac, Danijela Mihić, Ela Štefanec, Ivana Žerić, Ivana Ožetski, Margareta Lekić i Vjekoslava Filipović. Radi se o multimedijalnoj izložbi koja progovara o uvjetovanosti etike, prirode, tehnologije i umjetnosti, a koja problemski u fokus postavlja čovjeka koji gradi oruđe (technē) kako bi gospodario prirodom u vlastitu korist.

Riječ je o hibridima u umjetnosti i programiranju etičke misli u svijet i svijest ljudi dok se predstavljeni radovi nalaze na granici umjetnosti, bio umjetnosti, znanosti i bioetike. U suvremenom, tehnološki baziranom, društvu kojega karakteriziraju komputacijski procesi, konstantno smo izloženi slikama, zvukovima, pokretima i bojama koje smo u mogućnosti samo periferno primjećivati. Upravo zbog toga možemo reći kako je pravo estetsko iskustvo usko povezano s onim etičkim; obogaćujući na taj način ljudsko dostojanstvo i ljudski duh.

Na izložbi Survival Kit, prema konceptu Ane Bedenko, Jozefine Ćurković i Tee Kantoci izlažu Vitar Drinković, Katarina Juričić, Luana Lojić, Lina Kovačević, Bojan Mrđenović i Dominik Vuković.

U trenutku obistinjenja proročanske prijetnje 58. venecijanskog bijenala iz 2019. „May you live in interesting times“, nalazimo se duboko uronjeni u krizu, lagano anestezirani u razdoblju post–istine i sumnje u znanost i suočeni s potrebom preživljavanja. Izložba nastoji ispitati kako i s kojih polazišta pojedinac odnosno autor reagira u ovakvoj situaciji. Čemu se okreće?

„Umjetnost nema problem s idejom kraja umjetnosti. No, kako će se umjetnost nositi s krajem svijeta?“ Suočena s dezintegracijom svijeta u kojem postoji, mogla bi se osloboditi nataloženih značenja te spekulativnim metodama u pred-apokaliptičnom trenutku suspenzije intervenirati u sadašnjost prije njezina izmaka. „Drugim riječima, može li se kraj svijeta promatrati ne samo kroz distopijsku nego i kroz utopijsku prizmu?”

U sklopu obilježavanja Dana europske baštine, DPUH organizira predavanje Ljerke Dulibić na temu Provenijencija umjetničkog djela.

Kustos Vanja Babić izložbom Objekti konstruktivne destrukcije predstavlja radove Pauline Jazvić, Alema Korkuta i Kristiana Kožula, Kustosica Nina Turudić predstavit će Paulu Kraljević, a Marko Šošić izložbom 18+ predstavlja radove nastale u izolaciji.

Ovaj bogati program IV. Art Zagreba upotpunit će i Petra Horvatović govoreći o odnosu umjetnika i galerista na današnjem globalnom tržištu umjetnina, ali i umjetnička organizacija Yelo predstavljajući  projekt Art Bubble / Art & Money u kojem je istaknuta zamjena uloga gdje koncepte nude kustosi, a autori biraju.

Četvrto izdanje Art Zagreba održat će se od 15. do 18. rujna 2021. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Hala V.


VIŠE O TEMAMAArt ZagrebMuzej Nikola TeslaZen Contemporary Art Galler
Povezano