Što donosi jubilarno 70. izdanje Pula Film Festivala

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 06.03.2023.

0

Tanja Miličić, Danijel Pek i Mario Kozina. Foto: Matija Šćulac

Tanja Miličić, Danijel Pek i Mario Kozina. Foto: Matija Šćulac

Pulski filmski festival u svom jubilarnom, 70. izdanju posvećuje se odnosu filma i publike, uz igrani film otvara se i za animirani i dokumentarni film, te postaje središnje mjesto susreta hrvatske filmske zajednice

Festivalsko vijeće Pulskog filmskog festivala prihvatilo je program novog umjetničkog ravnatelja Danijela Peka, koji će najdugovječniji hrvatski filmski festival voditi naredne četiri godine. Predstavljanje koncepta ovogodišnje Pule te najava obilježavanja 70. godišnjice održani su u pulskom Kinu Valli, koje će uz Arenu i Istarsko narodno kazalište, biti jedna od središnjih lokacija festivala, dok Dom hrvatskih branitelja postaje festivalski centar.

"Na 70. izdanju Festivala želimo zahvaliti publici na desetljećima vjernosti i prikazati im najbolje od naše filmske produkcije, a u Puli napraviti godišnje mjesto okupljanja hrvatske filmske zajednice”, istaknuo je umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Danijel Pek dodavši da Pula postaje festival hrvatskog dugometražnog filma. „Naglasak je i dalje na igranom filmu koji će činiti glavninu programa, no želimo biti otvoreni i za iznimna ostvarenja u dugometražnom animiranom i dokumentarnom filmu, što je već uobičajena praksa na svjetskim festivalima. Glavni program sastoji se od dvije sekcije, Hrvatskog filma i Hrvatske manjinske koprodukcije, a filmovi  konkuriraju za ukupno 20 Zlatnih Arena, 16 za hrvatski film i četiri za manjinske koprodukcije. Pula je mjesto iz kojeg odajemo priznanje svima koji stvaraju filmove, i autorima i izvođačima i profesionalcima u raznim zanimanjima. Želimo da dobitnici Zlatnih Arena s ponosom odlaze iz Pule", rekao je Danijel Pek najavivši da će poziv za prijavu filmova na 70. Pulski filmski festival biti 21. ožujka.

Mario Kozina, izbornik filmskih programa Pulskog filmskog festivala rekao je da Festival želi biti u tijeku s aktualnim navikama profesionalne i šire publike. „Pulski filmski festival odraz je aktualnog stanja na filmskoj i kinoprikazivačkoj sceni. U posljednje vrijeme svjedočimo pojavi novih autorskih glasova u hrvatskom filmu koji imaju svjež pristup poznatim temama i žanrovima. Zbog porasta kvalitete te snažnih iskoraka koje su potvrdili međunarodni uspjesi domaćeg filma, očekujemo rekordan broj prijava”, istaknuo je Mario Kozina.

Ravnateljica Javne ustanove Pula film festival Tanja Miličić najavila je niz aktivnosti kojima se planira obilježiti festivalski jubilej. Već krajem ožujka u Kinu Valli će se tijekom “Pulice u kaputu”, 8. revije filmova za djecu, prikazati nekoliko najmlađima primjerenih filmova iz bogate festivalske povijesti, a program će pratiti izložba. To je tek početak bogatog izložbenog programa kojim će se na lokacijama na otvorenom predstaviti plakate, fotografije filmskih zvijezda, filmova i atmosfere nekadašnje i današnje Pule u festivalsko vrijeme. U suradnji s Kino mrežom, u festivalska događanja uključuju se i neovisna kina širom Hrvatske koja će prikazati neke od najboljih festivalskih naslova iz programa, a sam filmski program nastavlja se u Kinu Valli. Programom Festival u kvartu tijekom lipnja na 12 lokacija diljem Pule prikazat će se najbolji filmovi iz povijesti Festivala prikladni za djecu i obitelji.  Namjera je i Circolo Classic posvetiti visokoj obljetnici odabirom filmskih klasika. “Izdajemo najvažniju ediciju o Pulskom filmskom festivalu u posljednjih 45 godina, monografiju Film pod zvijezdama, ostvarenu u suradnji s Povijesnim i pomorskim muzejom Istre koji skrbi o festivalskoj arhivi, a monografija obuhvaća više od 400 stranica povijesti Festivala”, zaključila je Tanja Miličić.


VIŠE O TEMAMAPula Film Festivalfilmski festivaliDanijel PekTanja MiličićMario Kozina
Povezano