Skulpture od pijeska i ove godine na Rajskoj plaži

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 23.06.2023.

0

Turistička zajednica Općine Lopar

Turistička zajednica Općine Lopar

Pješčana umjetnička djela na Rajskoj plaži u Loparu na prekrasnom otoku Rabu svake godine plijene pozornost sve većeg broja ljudi

Jedna od najljepših hrvatskih pješčanih plaža, Rajska plaža u Loparu na otoku Rabu ove godine ugostit će dvanaesti po redu Festival skulptura u pijesku. Poznati festival održat će se od 27. do 30. lipnja, a okupit će brojne domaće i svjetske umjetnike koji će ove godine izrađivati umjetničke kreacije na temu morskih čudovišta. Festival skulptura u pijesku zajednički organiziraju Turistička zajednica Općine Lopar i Akademija likovnih umjetnosti iz Zagreba. Za sve zainteresirane posjetitelje i ljubitelje umjetnosti u pijesku ulaz je besplatan.

Na ovogodišnjem Festivalu skulptura domaći i svjetski umjetnici će tijekom četiri dana izrađivati skulpture od zlatnožutog pijeska na temu morskih čudovišta. Programski dio festivala sadrži dva dijela - natjecanje u izradi najljepše skulpture od pijeska i natjecanje za najbolju fotografiju pješčane skulpture. Za izradu skulptura hrvatski i inozemni umjetnici koriste jedino pijesak i vodu, što cijelu ovu manifestaciju čini još impresivnijom.

Po završetku Festivala pijesak s loparske Rajske plaže vraća se u početno stanje, a skulpture ostaju zabilježene na senzacionalnim fotografijama kao trajna uspomena na ovo jedinstveno događanje na otoku Rabu.

Turistička zajednica Općine Lopar

Turistička zajednica Općine Lopar

Dodatnu čar Festivalu daje nagrađivanje najboljih skulptura i fotografija, u čijem izboru sudjeluju umjetnici, stanovnici i turisti otoka, što dovoljno govori o atraktivnosti ove manifestacije.

Otok Rab idealna je destinacija za održavanje ovog popularnog festivala, zbog toga što se na njemu nalazi čak 30 pješčanih plaža. Idejni začetnik ove jedinstvene manifestacije, koja se tradicionalno održava od 2012. godine, je akademski slikar i profesor Zlatko Kauzlarić Atač, dok je umjetnička voditeljica festivala akademska kiparica Paula Banić.


VIŠE O TEMAMAskulpture od pijeskaRajska plažahrvatski turizamotok RabLoparFestival skulptura u pijesku
Povezano