Sjećanja u prolazu: Fotografije velike Slavke Pavić u Velvetu

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 13.05.2020.

0

Slavka Pavić i Brigitte Lacombe

Slavka Pavić i Brigitte Lacombe

Pop-up izložbu Sjećanja u prolazu / Fotografije Slavke Pavić možete pogledati u Velvet caffe galeriji (Dežmanov prolaz 9 / Velvet) u organizaciji Priredba studija

"Hodanje i fotografija liječe" riječi su jedne od najvećih hrvatskih fotografkinja druge polovice 20.stoljeća -  Slavke Pavić.
Danas više nego ikada dok hodamo primjećujemo detalje, zgrade, prozore, izloge, ljude, arhitekturu i estetiku svakodnevnice, fotografski ih pamtimo i trajno arhiviramo u našim sjećanjima, jer novi svijet u kojem se danas nalazimo podsjetio nas je, kako je  život trenutak koji se ne može vratiti, ali ga možemo pamtiti.
Postoji jedan prolaz u Zagrebu, koji je istovremeno u najužem centru grada i na rubu gradske šume, koji je povučen, miran, tajanstven i omiljen svim njegovim stanovnicima - Dežmanov prolaz. Na njegovom samom vrhu smjestio se Velvet cafe - galerija, kultno mjesto za ispijanje kave i najfinijih slastica u gradu. Oduvijek je Velvet njegovao i slavio umjetnost u svim njenim oblicima, stoga je za svoje reotvorenje svim svojim posjetiteljima i slučajnim prolaznicima ponudio - Sjećanja u prolazu, pop up izložbu legendarne fotografkinje Slavke Pavić u organizaciji PRiredba studija.

Slavka Pavić

Slavka Pavić

U vremenima kada nam je kultura postala nedostupna, kada su kazališta, muzeji, galerije zatvoreni, svaki oblik umjetničkog izražavanja pokazuje nam kako je umjetnost nužnost bez koje je teško zamisliti život.

Sjećanja u prolazu

Sjećanja u prolazu

Fotografski opus Slavke Pavić bilo bi gotovo nemoguće i jako teško obuhvatiti, i zbog nemogućnosti pristupa njenoj bogatoj arhivi, fotografkinja nam je ustupila dostupne fotografije koje dokumentiraju trenutke određenih vremena, bilo da je riječ o arhitekturi, pejzažu ili detaljima kroz kompoziciju bez da zajedno čine povezanu cjelinu. Bas ti različito zabilježeni trenuci dokaz su vremena zaustavljenog na fotografijama.

Slavka Pavić: Sjena / Shadow

Slavka Pavić: Sjena / Shadow

Korona i potres našu dragu Slavku Pavić su trenutno odvojili od Zagreba, ali zahvaljujući njenoj životnoj energiji, susretljivosti i neiscrpnoj volji i želji za radom, vrlo rado se odazvala pozivu i odabrala fotografije koje je imala u svom kompjutoru sa sobom, na svojoj trenutnoj adresi u Dramlju.

Vjerujemo kako će njene fotografije, njeni kadrovi Zagreba podsjetiti prolaznike na sve lijepe trenutke i kutke ovoga grada i vratiti vjeru i nadu da ćemo ponovo uživati u svim njegovim pričama i čarolijama.

VIŠE O TEMAMAizložba fotografijaSlavka PavićPRiredba Studioizložbe u ZagrebuBrigitte Lacombe
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se