Samotamnjenje: Evo kako na siguran i brz način do brončane kože!

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 20.06.2010.

0

Ilustracija | Foto: Nivea

Ilustracija | Foto: Nivea

Usljed sve veće štetnosti sunčeva zračenja, jedini sigurni put do zdrave preplanulosti onaj je koji vodi do uporabe sredstava za samotamnjenje kože

Kozmetički preparati za samotamnjenje svoju učinkovitost temelje na dva aktivna sastojka: dihidroksiavetonu (DHA) i eritrulozi. Prilikom apliciranja preparata za samotamnjenje, ova dva sastojka u rožnatom sloju epidermisa reagiraju s aminokiselinama iz mrtvih stanica, prilikom čega dolazi do oksidacije i promjene boje stanica. Ovisno o debljini rožnatog sloja, koža poprima i različit intenzitet boje, i ostaje tamna više dana.

Vrijedi spomenuti kako se proizvodi za samotamnjenje sa sigurnošću mogu upotrebljavati, što potvrđuju i zdravstvena istraživanja koja navode da se ovim preparatima postiže prirodna preplanulost, pri čemu ne dolazi do oštećenja kože kao što je to slučaj kod izlaganja štetnim sunčevim UV- zrakama ili prilikom sunčanja u solariju. Osim što sadrže aktivne sastojke pomoću kojih koža učinkovito tamni, najnovija generacija proizvoda za samotamnjenje osiguravaju istodobno kompletnu zaštitu od slobodnih radikala, anti-age njegu i potrebnu hidrataciju.

Iako je najnovija generacija proizvoda za samotamnjenje unaprijeđena na način da je olakšano njeno korištenje kod kuće, važno je da losione, kreme, pjene, gelove i sprejeve za lažnu preplanulost nanosimo pravilno kako bi izbjegli pojavu ružnih mrlja na koži.

Ukoliko se ne usuđujete postupak samotamnjenja provoditi sami, profesionalno nanošenje sredstava za samotamnjenje garancija su ujednačene "osunčane" boje kože. U posljednje vrijeme naročito je tražen tzv. "airbrush", tehnika špricanja u kojoj se "zračnim kistom" savršeno ujednačeno nanosi brončana boja na kožu.

Ukoliko, pak, postupak provodite kod kuće nužno je kožu pripremiti za nanošenje preparata za samotamnjenje nizom postupaka.

1. korak: PILING

Njegu tijela započnite pilingom koji će odstraniti odumrle stanice s površine kože, pročistiti pore i koži učiniti mekšom, što omogućuje postizanje ujednačene boje. Na još vlažnu kožu, nanesite piling kremu te nježno trljajte dio do dio tijela, vodeći računa da nježno masirate osjetljiva područja. Laktove i stopala je potrebno masirati dulje, jer je koža na njima grublja.

2. korak: HIDRATACIJA

Nakon pilinga i tuširanja potrebno je na tijelo nanijeti hidratantnu kremu ili mlijeko za tijelo. Najnoviji preparati sadrže sastojke za zadržavanje vode u koži, primjerice hijaluronska kiselina ili ceramid. Za bolji efekt preparata, potrebno je izabrati onaj primjeren životnoj dobi i stanju kože tijela kako bi koža bila svježa i mekana te ravnomjerno tamnjela. Potom uklonite i dlačice kako biste spriječili pojavu ružnih mrlja na koži.

3. korak: NANOŠENJE SREDSTVA ZA SAMOTAMNJENJE

Nakon što se na temeljito očišćenu i suhu kožu nanese hidratantna krema ili mlijeko za tijelo, pravilnim postupkom lagano se umasira i sredstvo za samotamnjenje.

Postupak nanošenja preparata:

Na dlan stavite veću količinu proizvoda za samotamnjenje, a potom kružnim pokretima preparat nanesite prvo na veće dijelove tijela kao što su bedra i trbuh. Proizvod nanesite i na preostale dijelove tijela – listove, stopala, ruke, ramena i grudi. Preparat za samotamnjenje zatim nanesite na lice, vrat i uši. Posebno pripazite na zaliske i rubna područja rasta kose, na kojima su lako vidljive greške načinjene prilikom apliciranja sredstva. Proizvod utrljajte u kožu ruku onako kako to činite kada nanosite zaštitnu kremu za ruke. Pričekajte pet do deset minuta da se preparat za samotamnjenje upije i osuši.

Proizvodi za samotamnjenje nanose se svaki drugi dan, dok se ne postigne željeni intenzitet boje, a potom je dovoljno nanošenje dostatno za održavanje boje. Boja će dulje izgledati svježa ako boju obnavljate približno svakih pet dana, a "osvježivač" boje, hidratantni losion, svakako koristite svaki dan.

Važno se držati se osnovnog pravila, da se lice i tijelo potamni tek za jednu nijansu od postojeće boje kože, kako bi se izbjegao prenaglašen i neestetski izgled lica i tijela.

Preplanulost postignuta preparatima za samotamnjenje postojana je i vodootporna sve do trenutka dok dok se površinske stanice prirodnim putem ne oljušte s površine kože.

Važno je spomenuti kako ova vrsta kozmetičkih sredstava ne osiguravaju zaštitu od UV-zraka i stoga je prilikom izlaganja sunčevim zrakama potrebno koristiti preparate s visokim faktorima zaštite od sunca (SPF veći od 30).

www.she.hr

VIŠE O TEMAMAsunčanjepilinghidratacijasredstva za samotamnjenjekreme za samotamnjenjesamotamnjenje
Povezano


Još iz rubrike Vijesti i savjeti