Razlike među kulturama kojih morate biti svjesni kada putujete u inozemstvo

Piše: Sponzorirani članak, Zagreb
Objavljeno 29.05.2023.

0

Foto: Promo

Foto: Promo

Nešto više u kulturološkim razlikama kojih svakako morate biti svjesni prije nego što se odlučite za posjet Amsterdamu, Tokjiu, Dubaiju ili nekim drugim metropolama donosimo u nastavku teksta

Zaista je nevjerojatno iskustvo doživjeti drugačiju kulturu i druge ljude. Međutim uvijek je pristojno i poželjno imati obzira prema svim kulturnim razlikama. Koje su najznačajnije razlike među pojedinim kulturama provjerite u nastavku koji slijedi.

Sigurno ste se pitali je li i na drugom kraju svijeta dozvoljeno i poželjno raditi sve ono što ste navikli činiti ovdje. Nešto više u kulturološkim razlikama kojih svakako morate biti svjesni prije nego što se odlučite za posjet Amsterdamu, Tokjiu, Dubaiju ili nekim drugim metropolama donosimo u nastavku teksta. Potražite karte Zagreb Amsterdam avion i uživajte u jedinstvenom putovanju koje je pred vama.

Na što sve treba obratiti pažnju?


Nedostatak osobnog prostora


Europljani su prilično osjetljiva skupina naroda koja veoma cijeni osobni prostor u razgovoru s drugima. Taj se osobni prostor smanjuje ili povećava ovisno o povezanosti između govornika i sugovornika. Ovo je jedna od najvećih kulturoloških razlika među narodima koje morate itekako biti svjesni, osobito ako se odlučujete za put po Europi.

Međutim, bitno je spomenuti da se ova praksa razlikuje od zemlje do zemlje. Primjerice, Skandinavci su nešto „udaljeniji” u usporedbi s južnim Europljanima. Stoga, ako je vaše iduće odredište Italija ili Španjolska, svakako se pripremite na velike doze ljubavi i nedostatak osobnog prostora!

Poljupci na javnom mjestu


U većini europskih zemalja poljupci su na javnom mjestu društveno prihvaćeni oblik pozdravljanja. To je uobičajena praksa u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Španjolskoj i tako dalje. Obično je riječ o dvama poljupcima u obraze. Međutim „preko bare” je nešto drugačija kultura; ljudi širom Amerike više se drže zagrljaja i mahanja.

Foto: Promo

Foto: Promo

Jesu li u kuhinjama najveće kulturološke razlike?


Kao što možda pretpostavljate u međunarodnim kuhinjama su neke od najvećih kulturnih razlika na koje ćete sigurno naići tijekom vašeg boravka u inozemstvu. Otvorite svoje vidike i kušajte lokalnu kuhinju i regionalne namirnice. Doživite nove okuse, sastojke i načine pripreme hrane.

Vrijeme obroka također se razlikuje od države do države pa se nemojte iznenaditi ako ćete, primjerice, večerati puno ranije ili kasnije nego što ste naviknuli. Recimo u Španjolskoj su svi obroci „pomaknuti” malo kasnije. Veličine i porcije obroka znatno se razlikuju. U Americi svi žele dobiti najviše za svoj novac, stoga su ondje obroci veći i obilniji. No, u Europi je potpuno normalno dobiti manju porciju, budući da se hrana tretira kao delikatesa. Možda ćete nakon takvog obroka ostati gladni, stoga uza se imajte neke zdrave grickalice.

Foto: Promo

Foto: Promo


Siesta – dnevni odmor za sve


Siesta ide ruku pod ruku s vremenima obroka. Ova je praksa uobičajena u Španjolskoj odakle, zapravo i potječe. Odnosi se, dakle, na vrijeme odmora koje nastupa odmah nakon ručka. Traje otprilike od 15 – 17 sati kada radnici za to vrijeme mogu otići kući i opustiti se, pročitati nekoliko stranica dobre knjige ili malo odspavati kako bi povratili energiju i nastavili ostatak radnog dana. Jako puno trgovina (osobito onih koje drže privatnici) zatvaraju se otprilike u to isto vrijeme i ponovno otvaraju kasnije predvečer. Ovakav duži prekid na prvi pogled vam se može činiti malo čudnim, ali ne zaboravite da ćete ujedno i vi pronaći priliku za odmor. Obratite pažnju na druge i poštujte njihove dnevne rituale.

Koje su najzanimljivije kulturalne razlike u pojedinim državama?


Ako putujete u Francusku i sjedate u restoran ili u kafić, onda morate znati da je nepristojno popiti vino u samo par gutljaja. Isto tako novac je tabu tema i rijetko ćete čuti nekoga da priča o tome. Ako putujete javnim prijevozom, obavezno čuvajte svoju kartu.

Japan je također „posebna priča”. Na ulici je zabranjeno piti, jesti, pušiti i puhati nos. U ugostiteljstvu nema napojnica; davanje napojnica smatra se veoma nepristojnim. U Kini pak radije nemojte nikoga dodirivati, grliti ili udariti po leđima kao znak pozdrava. Nepristojno je fićukanje i pucketanje prstima. Osim toga nikada ne stavljajte noge na stolicu.

Ne dajte da vas sve navedeno obeshrabri za vaše novo putovanje. Provjerite dostupne letove i na vrijeme rezervirajte vaše avio karte za omiljenu turističku destinaciju.

VIŠE O TEMAMAesky.hravio karteputovanjaturizam
Povezano