Radovi Žive Kraus u Muzeju suvremene umjetnosti

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 13.09.2021.

0

Foto: MSU

Foto: MSU

Na izložbi će pored originalnih umjetničkih djela Žive Kraus i drugih autora biti izložene i fotografije i umjetnički radovi drugih autora te katalozi i plakati izložbi

U Muzeju suvremene umjetnosti od 12.10. do 12.12.2021. na izložbi pod nazivom Živa Kraus - U svijetu umjetnosti bit će predstavljeno umjetničko stvaralaštvo slikarice Žive Kraus, njezini crteži, pastele i ulja, kao i njezin iznimno bogat i aktivan rad kao galeristice koja je u Hrvatskoj i Italiji ostavila značajan trag na izložbenoj sceni.
U Hrvatskoj je niz godina vodila Galeriju Sebastijan koja je u tadašnje vrijeme postavila visoke standarde galerijskog poslovanja, a u Veneciji već 40 godina vodi galeriju Ikona u kojoj promovira umjetnost fotografije i u kojoj su izlagali brojni svjetski poznati umjetnici. Na izložbi će pored originalnih umjetničkih djela Žive Kraus i drugih autora biti izložene i fotografije i umjetnički radovi drugih autora te katalozi i plakati izložbi.
"Živa Kraus iznimno je zanimljiva osoba, živahna je poput žive i zbog tog joj ime odlično odgovara. Neprestano je u pokretu, dolazi s novim idejama, potiče na akciju. Kao što svakodnevno užurbano prelazi brojne venecijanske mostove s jednog otoka na drugi, Živa se neprestano kreće s jednog „otoka“ u svijetu umjetnosti na drugi, kroz zamršeni splet sjajnih trenutaka i izazovnih situacija, s jednog umjetničkog područja na drugo, ali uvijek tu, u centru svijeta umjetnosti, uvijek tamo gdje se događa umjetnost i gdje svijet umjetnosti susreće svoje konzumente - u galerijama i muzejima, ateljeima, na bijenalima, izložbama… Kada je Živa Kraus započinjala svoju karijeru, krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina, kao i na mnogim drugim područjima ljudskog djelovanja, u svijetu umjetnosti su dominirali muškarci. Danas se situacija mijenja – brojne umjetnice ostvaruju svjetske karijere, a na vodeće pozicije u muzejima, galerijama, aukcijskim kućama te kao selektorice utjecajnih bijenalnih izložbi dolaze žene. Karijeru Žive Kraus možemo stoga gledati i s te pozicije te joj odati priznanje svjesni svih poteškoća s kojima se susretala u svom radu", stoji u tekstu Snježane Pintarić.

VIŠE O TEMAMAŽiva Krausizložbe u ZagrebuslikarstvoMuzej suvremene umjetnosti
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se