Prvi pogled na kolekcije koje nam donosi 'Atelier'

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 10.05.2022.

0

Foto: Zvonimir Ferina

Foto: Zvonimir Ferina

Modni događaj Atelier, koji je na rasporedu od 12. do 13. svibnja u zagrebačkim Klovićevim dvorima, donosi pregršt modnih uzbuđenja, a mi smo pripremili kratki preg

Kolekcija naziva 'Sprezzatura' modne kuće Boudoir (u slobodnom prijevodu – studiozna nonšalancija, op.a) u dvadeset modela haljina donosi ono što najviše volimo kod ovog brenda koji s lakoćom kreira haljine već više od 20 godina. Samo je jedan pogled dovoljan da već na prvu znamo kako je riječ upravo o Boudoir potpisu, brend koji slavi raskošnu ženstvenost u svakom kroju.

Boudoir. Foto: Zvonimir Ferina

Boudoir. Foto: Zvonimir Ferina

Detalji od čipke, luksuzni materijali, romantična i superženstvena estetika ono su što će prošetati pistom i još jednom osvojiti sve one koje se žele istaknuti, biti drugačije, posebne. A upravo to je studiozna nonšalancija. Biti drugačiji, jedinstven, a opet opušten u pristupu životu.

unaestethetik. Foto: Zvonimir Ferina

unaestethetik. Foto: Zvonimir Ferina

Očekuje nas i predstavljanje kolekcije brenda unaestethetik, a kolekcija za proljeće ljeto 2022. radnog naziva “Ljubavno pismo kostimu koji nitko nikad nije htio” inspiraciju vuče iz jednog od najružnijih komada odjeće - muške polo majice. DNK unaesthetika bilo je i ostalo dekonstruirano pletivo paučinaste mekoće ove sezone kontrirano rigidnošću ovratnika, a kolorit, uz 50 bež nijansi, savršeno odgovara na vječno pitanje klijenata - imate li takvu, ali crnu?

Luka Grubišić. Foto: Zvonimir Ferina

Luka Grubišić. Foto: Zvonimir Ferina

Zanimljiva i chic, nova capsule kolekcija brenda LukA dizajnera Luke Grubišića temelji se isključivo na crnim i bijelim lookovima i donosi haljine, kapute i suknje izrađene od izrazito laganih i prozirnih tkanina u kontrastu s kompaktnim i teškim materijalima. Krojevi variraju od minimalističkih koktel haljina mini dužine do grandioznih večernjih hajlina maksi dužine i volumena, a pojedine kreacije lišene su bilo kakvih ukrasa stavljajući naglasak na besprijekornu konstrukciju dok druge osvajaju elaboriranim vezovima i ženstvenim dekorativnim motivima poput signature mašni koje u ovoj kolekciji dolaze u mikro, makro pa i asimetričnoj verziji. Kolekcija LukA capsule 2022. izrađuje se, kao i sve njegove prijašnje, po mjeri i narudžbi čime svaka kreacija postaje ultimativni personalizirani, odjevni predmet koji ćete obožavati i čuvati zauvijek!

Borshetta. Foto: Manuel Paljuh

Borshetta. Foto: Manuel Paljuh

Iza brenda Borshetta krije se obitelj Štiković i njihova priča o strasti koja je ujedinila dizajn, umjetnost i tradiciju. Dizajnerske torbe inspirirane su spojem istarskog nasljeđa i bezvremenske modne autentičnosti. Torbice karakterizira najprofinjenija luksuzna koža u kombinaciji s istarskim etno detaljima, a unikatne su upravo zbog drvenih elemenata koji dolaze iz prirode. Niti jedna ručka kao ni gumb nisu isti zbog čega je ručka glavni protagonist priče. Proces stvaranja počinje od posebnog rituala pronalaženja idealnih komada drva, a završava nebrojenim satima strastvene ručne obrade koja zahtjeva besprijekornu vještinu. Torbice dolaze u ograničenoj godišnjoj seriji u dva modela pod nazivima  „FEARLESS YOU“ i „SAY YES TO LIFE“.

Martina Herak. Foto: Zvonimir Ferina

Martina Herak. Foto: Zvonimir Ferina

Spoj prirodnih materijala i umjetnosti, unikatnosti, asimetrije i monokromatike u kombinaciji sa ručno oslikanim dijelovima tkanina – sve su to obilježja nove kolekcije modne dizajnerice Martine Herak. Priroda kao inspiracija, kontrast između tame i svjetla, spavanja i buđenja, skrivanja i prikazivanja, dizajnerica i dalje ostaje vjerna svom bezvremenskom modnom izričaju. U eri „fast fashion-a“, tehnologije i kopiranja, dizajnerica se svojom kolekcijom suprotstavlja upravo jedinstvenošću, emocijama i prirodnim. Bijela kao odraz početka, zelena kao glas čistoće i mijenjanja, tamni odjevni predmeti u kombinaciji sa koloritom koji predstavlja nadu, tema su kolekcije koja kao fokus stavlja komociju i estetiku, spoj ljepote, prepoznatljivosti i pokreta.

Mihaela Brajković. Foto: Zvonimir Ferina

Mihaela Brajković. Foto: Zvonimir Ferina

Mihaela Brajković, koja je na nedavno održanom Dipmodu, ponijela titulu najbolje diplomske kolekcije modnog dizajna Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavlja se s dvije kolekcije..Kolekcija [Hidden]3 analizira i propituje fenomen afirmacije i negacije tijela odjećom. Ishodište kolekcije bazira se na dvije oprečne odjevne siluete koje se spajaju u ovoj modnoj kolekciji. Riječ je o modnom korzetu i o ženskom redovničkom habitu. Silueta korzeta tijelo naglašava i afirmira, tijelo je gibljivo, slobodno i performativno. Redovnički habit pak, skriva  i negira tijelo. Forma odjevnih kombinacija je jednostavna i pročišćena. Kolekcija [Hidden]3 odlikuje se zastupljenošću raznovrsnih materijala, a posebno se izdvaja ronilački neopren od kojeg su izrađeni ogrtači.

Kolekcija CPR/9674/MCT bavi se pomodnjavanjem antimodnog odjevnog predmeta Mao odijela. Dizajnerica Mao odijelo promatra kao dio popularne kulture kroz skulpturalnu formu odjevnih predmeta i žarki kolorit inspirirana slikarstvom Andya Warhola i skulpturalnim radom suvremenog kineskog umjetnika Sui Jiangua. U kolekciji su zastupljene muške i ženske odjevne kombinacije vrlo jednostavne i pročišćene forme. Izdvajaju se ogrtači kojima je forma  skulpturalna i kompaktna. Vrlo intenzivan kolorit je dodatno naglašen ručnom impregnacijom materijala pigmentiranim poliuretanom i acetatnim silikonom.


VIŠE O TEMAMAAteliermodne revijeBoudoirLuka GrubišićBorshettaMartina HerakMihaela Brajković
Povezano