Predstavljen modni koncept Ivane Barač

Piše: CroModa.com
Objavljeno 13.11.2008.

0

Modna dizajnerica Ivana Barač po prvi se put javnosti predstavlja modnim konceptom Torba kao Suknja i Suknja kao Torba

Ivana Barač

Ivana Barač

Zagrebačko Kino Europa poslužilo je kao kulisa unutar koje hrvatska modna dizajnerica Ivana Barač predstavlja svoj modni koncept - kreirala je torbe koje pružaju jedan novi koncept - pretvaranje torbe u suknju i suknje u torbu uz pomoć patentnog zatvarača. U ideji Ivane Barač torbe-suknje emancipacija su od klišeja kao i od predrasuda tradicionalnog načina odijevanja.

Zagrebačko Kino Europa poslužilo je kao kulisa unutar koje hrvatska modna dizajnerica Ivana Barač predstavlja svoj modni koncept - kreirala je torbe koje pružaju jedan novi koncept - pretvaranje torbe u suknju i suknje u torbu uz pomoć patentnog zatvarača. U ideji Ivane Barač torbe-suknje emancipacija su od klišeja kao i od predrasuda tradicionalnog načina odijevanja. One u suprotnom nude opciju izbora i odluke korištenja prema raspoloženju i prilici. Nisu dio ekscentričnog eksperimenta, niti teže postati galerijskim eksponatom ili ukrasom kojeg je potrebno obrazlagati neobičnim i stručnim objašnjenjima. Predmet su elegancije, provokacije, strasti, zavisti i želje. Svojom multifunkcionalnošću postaju zabavan, neposredan i svakodnevan koncept, dakle nameću se kao dio potrebe u estetskom i praktičnom smislu.

Ivana Barač

Ivana Barač

 

Ivana Barač inspiraciju za torbe-suknje našla je u fascinaciji životnim promjenama, metamorfozama, transformacijama, ali jednako tako neprekidnim nastojanjem pronalaženja novih rješenja koja će odjeći dati novi smisao. No, neizostavno je spomenuti da se ta ideja razvila u modni predmet koji svojom transformacijom ne gubiti estetiku već dobiva multifunkcionalnost. U izričaju se nametnuo avangardni efekt koji kreacije svojom unikatnošću ne izoliraju od trenda, već mu dodaje dimenziju jedne drugačije perspektive koja neposredno korespondira sa stvarnošću.  

Torbe-suknje dolaze u 14 različitih modela kojima variraju razlike bojom, materijalom, krojem i veličinom. Dostupne su u 4 boje - crnoj, smeđoj, sivoj i bijeloj, te konfekcijskim veličinama od 34 do 44. Kao nadopuna za kompletan look uz torbe-suknje dolaze i gornji dijelovi u obliku topova i jakni koji su izrađeni od istih materijala kao i suknje-torbe.

Ivana Barač

Ivana Barač

 

M O D E L I 

SENSU-BAG / LEPEZA TORBA-SUKNJA

(bijela, siva, smeđa)

Torba s otvorenim patentnim zatvaračima je velika torba u obliku lepeze, kad se zatvarači zatvore ona dobiva pretince sa strane i sredini, manja je i kvadratičasta. Nakon svoje transformacije u suknju ima dva džepa sa strane, četiri falde (dvije sa strane, jedna na prednjoj sredini, jedna na stražnjoj sredini). Sve falde mogu se zatvoriti patentnim zatvaračima u cijelosti ili djelomično, te tako suknja može biti uska, s dvije falde, jednom faldom ili „balonasta“.  Može se kombinirati s topom bez rukava i jaknom s rukavima koja prekriva dlanove i seže do struka. Džepovi su u šavovima, po jedan sa svake strane. 

BAT-BAG / ŠIŠMIŠ TORBA-SUKNJA

Suknja- torba izrađena od šuškavog vatiranog materijala s postavom. Nakon što se transformira u suknju ima dva džepa sa strane i četiri falde - dvije na bokovima jednu na prednjoj sredini i jednu na stražnjoj sredini. Može se kombinirati sa jaknicom koja je izrađena od identičnog materijala kao i torba-suknja.  

PILOW-TOTE

Bijela uska torba-suknja, a kao torba u obliku je jastuka s crnim ručkama. Ova suknja je izrađena od pamuka i prati liniju tijela, ima zatvarač na stražnjoj sredini po cijeloj dužini, prati liniju tijela. Kao torba u obliku je jastuka sa crnim ručkama. Može se kombinirati sa jaknom koja se kopča na patentni zatvarač.  

RIBED PILOW – BAG

Torba koja se nosi na ramenu i ima remen kao dodatak koji je praktičan dodatak u trenutku kada se suknja transformira u torbu. Izrađena je u kombinaciji dva materijala vune i poliestera. Ova suknja zatvara se patentnim zatvaračem na stražnjoj sredini prateći liniju tijela. Mogućnost kombiniranja sa topom u dva materijala i kratkom jaknom koja se na prednjoj strani zatvara patentnim zatvaračem. 

PILOW LEADER- BAG

Uska kožna suknja, izrađena od teleće kože, prati liniju tijela. Njena prednja kao i stražnja strana krojene su u tri dijela, a kopčaju se patentnim zatvaračem duž lijeve bočne strane. Torba se nosi preko ramena te uz nju postoji i remen za torbu kao dodatak. Gornji dio je kožni top sa šavovima.  

UP TOWN- CLUTCH BAG

(teleća koža)

Prednjica je krojena u četiri dijela, stražnja strana također. Zatvaranjem patentnih zatvarača koji su duž oba bočna dijela pretvara se u torbu, koja se može nositi na dva načina, kao mala clutch torba ili s remenom, slična po obliku torbi PILOW LEADER BAG.U kompletu je s kožnim topom bez šavova.  

DROPTOP BAG

Torba suknja sa jednim patentnim zatvaračem duž čitave dužine nastavlja se na širinu i završava u suprotnom kutu suknje-torbe, krojena je u ¼ kruga. Torba ima dodatak - tvrdo dno, obučeno u kompatibilan materijal. Može se kombinirati uz top ili kimono jaknu.  

ROOMY CLUTCH BAG

Torba-suknja krojena je u tri prednja dijela i tri stražnja krojna dijela, a izrađena je od vunenog štofa. Može se kombinirati sa topom do struka bez rukava u istom materijalu i boji. 

RIBBED ROOMY CLUTCH BAG

Izvedena je u tri prednja krojena dijela i tri stražnja krojna dijela. Prednja i stražnja sredina su od rebrastog vatiranog poliestera ili od vune. Obje varijacije torbe RIBBED ROOMY CLUTCH su zamišljene kao dnevne mala torbe na preklop (clutch). Kad se zatvore valjkastog su oblika, mogu se nositi u ruci, ispod ruke i kao muf. 

GROOVY BAG

Torba-suknja oblika je kao i DROPTOP BAG, ali je formiranija. Njena multifunkcionalnost na samom je vrhuncu jer ima dva lica kao torba, a  jedno kao suknja. Topla torba- suknja izrađena od vatiranog pamuka postavljena sivim vunenim štofom. Pruža se mogućnost kombiniranja sa jaknom od identičnog materijala kao i torba-suknja sa patentnim zatvaračem na prednjoj sredini. Idealna je za nošenje preko hlača - jeansa ili tajica. 

3B BAG / suknja A- kroja

Ova torba suknja izrađena je od ovčije kože, a specifična je po tome što joj je prednja strana kraća od stražnje. Kao torba je nepravilnog i vrećastog oblika, a nosi se na ramenu ili dijagonalno uz remen za torbu kao dodatak. 
 

O DIZAJNERICI

Ivana Barač rođena je u Dubrovniku. Po zanimanju je restaurator kamena i arheološkog materijala. Interes za modu javlja se kroz osmišljavanje i dizajniranje suvremenih ženskih torbi jednostavnih oblika koje samostalno izrađuje već nekoliko godina. Temeljem pozitivnih reakcija, te prepoznavanja mode kao poligona za realizaciju vlastite kreativnosti u potpunosti se posvećuje modi kao životnom pozivu. Trenutno pohađa treću godinu učilišta Profokus u Zagrebu. Završila je Istituto di moda- Burgo u Milanu gdje se usavršila u konstrukciji. 

Kolekcija „Torba kao Suknja i Suknja kao Torba“ (2008.) je ujedno i njeno prvo samostalno predstavljanje javnosti te je ujedno i prilika za predstavljanjem web stranice na adresi: www.ivanabarac.com. Inspirirana transformacijama ova kolekcija zagovara avangardni, ali i praktičan modni koncept.

Ivana Barač

Ivana Barač

 

KAMPANJA „TORBA kao SUKNJA – SUKNJA kao TORBA“

Fotografkinja   Mara Bratoš

Stilistica  Zrinka Mareković

Model   Nataša Benčić / TALIA

Šminka   Ana Rajić

Frizura   Lana Škurić

Produkcija  Mia Milovčić
Povezano