'Pokaži ljubav, gledaj srcem' za djecu s oštećenjem vida

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 11.11.2017.

0

Kabinet Vinko Bek | Foto: Sarah Dombre

Kabinet Vinko Bek | Foto: Sarah Dombre

Organizatori akcije Rotary club Zagreb 1242 u suradnji s Filharmonijom Zagreb prikupili su čak 412.000 kuna za opremanje kabineta za senzornu integraciju u Centru 'Vinko Bek'

Prošle godine u prosincu održana je humanitarna akcija pod nazivom "Pokaži ljubav, gledaj srcem" s ciljem adaptacije i opremanja kabineta senzorne integracije Centra za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek". Organizatori akcije Rotary club Zagreb 1242 u suradnji s Filharmonijom Zagreb prikupili su čak 412.000 kuna, čime je omogućeno opremanje kabineta u skladu s najvišim svjetskim standardima.
U humanitarnu akciju rado su se uključila brojna poznata lica koja su nesebičnim sudjelovanjem u snimanju video spota pomogla slijepim i slabovidnim korisnicima u ostvarivanju bolje kvalitete života. Na samome su koncertu uz Zagrebačku filharmoniju sudjelovali proslavljeni 2Cellos i mlada pijanistica Mija Pečnik, a koncert je bio u izravnom prijenosu na HRT-u. Tijekom prijenosa građani Republike Hrvatske svojim su pozivima iskazivali podršku ovoj akciji, a radom u humanitarnom pozivnom centru akciji su doprinijeli brojni uvaženi gosti, dužnosnici, sportaši i umjetnici. Koncert se održao pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Gradonačelnika Grada Zagreba te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Kabinet Vinko Bek | Foto: Sarah Dombre

Kabinet Vinko Bek | Foto: Sarah Dombre

Centar za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ kao ustanova za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju slijepe i slabovidne djece, mladeži i odraslih ujedno je i resursni centar za cijelu Hrvatsku. Neki od korisnika usluga Centra Vinko Bek imaju poremećaj senzorne integracije, pri kojem  mozak i živčani sustav ne mogu adekvatno integrirati osjetne informacije, što dovodi do poteškoća u percepciji, ponašanju i učenju. Zahvaljujući novoj opremi djeca će uz pomoć svojih terapeuta naučiti kako se što bolje prilagoditi svakodnevici i svijetu oko sebe.

Kabinet Vinko Bek | Foto: Sarah Dombre

Kabinet Vinko Bek | Foto: Sarah Dombre

Kabinet u kojem se radi s djecom od najranije vrtićke do kraja osnovnoškolske dobi sada je opremljen ljuljačkama, bazenom s toboganom i lopticama, penjalicama, švedskim ljestvama, tunelom za provlačenje, taktilnim stazama, kosinom za spuštanje skate-om, težinskim prslucima i dekama, žičarom, trampolinom, strunjačama raznih debljina, kutkom s pijeskom i kamenčićima te ostalim didaktičkim materijalom i igračkama.

Iz Vinka Beka iskazuju veliku zahvalnost svima koji su se uključili u akciju te svim donatorima.  Trenutno je dvadesetsedmero djece uključeno u terapiju senzorne integracije, a njihova sretna lica, dobri rezultati koje postižu i veselje s kojim dolaze na svaki sat terapije siguran su pokazatelj uspjeha ove akcije. Centar Vinko Bek je, zahvaljujući novom programu i opremi koji nudi, povećao kvalitetu usluga za djecu s oštećenjem vida.

VIŠE O TEMAMACentar Vinko BekRotary club Zagrebhumanitarne akcije
Povezano