Počela je sezona šparoga, imamo dva izvrsna recepta

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 11.04.2023.

0

Foto: Filip Popović

Foto: Filip Popović

Hrvatska je bogata šparogama. Poznata je njihova dobrobit za srce, jetru, probavni sustav, ali i postizanje energije te gubitak kilograma.

Počela je sezona šparoga. Ovo sezonsko povrće od davnina se naziva još i carskim jer su po njega brodovima odlazili kako bi carevi na svom jelovniku imali veliki izbor jela koja su nutritivno bogata te vrijedna za naš organizam. Početkom sezone, a nakon blagdana u kojima smo uživali u hrani, zagrebačka zelena oaza - restoran Botanist, na Remetinečkom cesti 101, predlaže jela koja možemo pripremiti i u vlastitom domu ili pak uživati u njima na terasi ili prostoru ove popularne gastro oaze koja je spojena s prirodom.

Hrvatska je bogata šparogama. Upravo ćemo ih ovih dana, s toplijim vremenom pronaći u prirodi oko nas. Poznata je njihova dobrobit za srce, jetru, probavni sustav, ali i postizanje energije te gubitak kilograma. Zelene, bijele ili ljubičaste omiljeno su povrće chefova. "Ljudi jako vole šparoge, iskorištavamo ih 100%. Gornji dio se koristi za umake za jela, a ostatak stabljike za temeljac. One su zero waste. Sve više se okrećemo zdravoj prehrani i divljim šparogama!" – govori Kornelije Malić, šef kuhinje Botanista koji šparoge iz Dalmacije nabavlja na Trešnjevačkom placu.

Ovi vjesnici proljeća bogate su pehrambenim vlaknima, sadrže 90 % vode, bogate su vitaminima A, B i K te vitaminima C i E. Botanist predlaže pet jela koja se lako pripremaju i u vlastitom domu a uključuju juhu od šparoga, fritaju, fuže s panectom i šparogama, rižoto te filet mignon u umaku od šparoga. Šparoge se pripremaju lagani i kratko, preporučeno je pirjanje ili kuhanje na pari ne duže od pet minuta.

Foto: Filip Popović

Foto: Filip Popović

U nastavku donosimo dva dobra recepta - za juhu od šparoga te za fuže sa šparogama i pancetom.

Juha od šparoga

150g divljih šparoga
150g luka
3 češnja češnjaka
Sol,papar,bijelo vino
3 dcl pilećeg ili nekog drugog temeljca

Šparoge lomiti od vrha prema dolje dok ide.Na maslinovom ulju prepržiti krupno rezani luk,dodati donje-tvrde dijelove šparoga,češnjak i podliti sa temeljcem.

Vrhove šparoga skuhati u malo vode i procijediti njihovu vodu od kuhanja u temeljac od stabljika.

Foto: Filip Popović

Foto: Filip Popović

Temeljac samljeti štapnim mikserom,propasirati kroz gusto cijedilo. Vezati sa malo škroba,dotjerati okus začinima i preliti preko kuhanih vrhova.

Servirati sa kiselim zeljem ili malo vrhnja za kuhanje,po želji.

Fuži sa šparogama i pancetom

100g fuži
150g šparoge
50g panceta
Maslac
Grana padano
Sol, papar

Na maslinovom ulju prepržiti tanko narezanu pancetu,dodati kuhane vrhove šparoga, podliti temeljcem od šparoga i ukuhati.

Dodati al'dente kuhane fuže i mantekirati s maslacem i ribanim Grana padano sirom.


VIŠE O TEMAMAšparogecarske šparogegastronomijarestoran Botanistjuha od šparogafuži sa šparogama i pancetom
Povezano