Pobijedite dosadu! Evo kako se uspješno nositi s izolacijom

Piše: A.Z., Zagreb
Objavljeno 24.03.2020.

0

Foto: L'Oréal

Foto: L'Oréal

Oduprite se negativnim emocijama u vrijeme izolacije i socijalnog distanciranja uz 5 najboljih savjeta stručnjaka koje smo za vas izdvojili.

Ponekad se može biti teško oduprijeti negativnim emocijama i dosadi koje izolacija donosi. Biti odvojen od prijatelja i obitelji svima nam izuzetno teško pada, pogotovo kada se radi o dužem vremenskom periodu kojemu se ne zna kraj.

Kako bismo vam olakšali ovaj težak period u kojemu smo se našli, istražili smo kako se uspješno nositi s izolacijom i svim njezinim negativnim posljedicama. Donosimo vam 5 savjeta stručnjaka koji će vam uvelike uljepšati vrijeme provedeno u samoći vlastitog doma. Nastavite čitati i pobijedite sve negativne emocije koje vas muče.

1. Pronađite rutinu

Uspostavljanje rutine vratit će vam osjećaje kontrole i produktivnosti koji su izuzetno  bitni za psihičko zdravlje. Postavite si nekoliko zadataka poput kuhanja ručka, pospremanja ili rada od kuće ako ste zaposleni. Uz pridržavanje rasporeda, vrijeme će vam brže i lakše prolaziti.

2. Vježbajte

Mnoga istraživanja su pokazala kako tjelovježba i fizička aktivnost imaju izuzetno pozitivan utjecaj na psihičko zdravlje i rješavanje stresa. Ispunite višak slobodnog vremena vježbanjem te se dovedite u formu. Vaše tijelo će vam biti zahvalno!

3. Budite kreativni

Počnite raditi na novom projektu, pronađite novi hobi ili se vratite nekom kojeg ste zapostavili. Provedite vrijeme slikajući, čitajući ili svirajući neki instrument. Ovakve aktivnosti dokazano smanjuju stres i doprinose psihičkom zdravlju čovjeka. Posvetite vrijeme nečemu što vas veseli.

4. Držite okruženje čistim

Budući da ćete većinu vremena provoditi u svome domu, važno je da on bude uredan i ugodan kako bi i vama bilo što ljepše i ugodnije. Iako se ovakav savjet može činiti pomalo banalan, pokazalo se da okruženje ima velik utjecaj na čovjekovu psihu.

5. Ostanite u kontaktu

Izbjegavajte besciljno čitanje vijesti na društvenim mrežama te ih radije iskoristite za održavanje kontakta sa svojim najbližima. Pošaljite poruku nekome s kime se dugo niste čuli, nazovite ih ili pričajte “licem u lice” putem skype-a i slično. Nemojte zapostaviti svoje prijatelje i obitelj - neka vam oni budu najveća potpora!


VIŠE O TEMAMAzdravljeemocijesamoizolacijasavjeti
Povezano


Još iz rubrike Fitness i zdravlje