Pirodni pilinzi za lice: Primjeri i upute za izradu

Piše: A.Š., Zagreb
Objavljeno 04.11.2013.

726

Ilustracija | Foto: Vichy

Ilustracija | Foto: Vichy

Domaći pilinzi izbor su ljubitelja prirodne kozmetike, oni čuvaju mladost vaše kože i nisu agresivni, a korist od prirodnih sastojaka ne možemo ni nabrojati

Redovit piling za lice važan je dio njege vaše kože. Domaći pilinzi izbor su ljubitelja prirodne kozmetike, oni čuvaju mladost vaše kože i nisu agresivni, a korist od prirodnih sastojaka ne možemo ni nabrojati. Donosimo vam savjete za izradu najboljih prirodnih pilinga za lice.

Da biste napravili vlastiti piling, potrebno je izabrati tri osnovna sastojka:

Prvi korak: Izaberite eksfolijant, odnosno abrazivne čestice koje će vam pomoći da se oslobodite mrtvih i suhih stanica kože. Najpopularniji eksfolijanti su sol i šećer, kao i sve njihove varijante: bijeli šećer, smeđi šećer, jodirana sol, crna sol, bijela morska sol.
Od svih nabrojanih sastojaka najmekši je smeđi šećer, stoga je upravo on najpogodniji za osjetljivu kožu, dok je crna sol (drugog imena havajska sol) najgrublji sastojak.

Drugi korak: Odaberite ulje. Ulje je neophodan sastojak domaćih pilinga za lice, ono vlaži i liječi kožu. Pogledajmo izbor nekih ulja koje nije teško nabaviti:

a) maslinovo ulje najbolji je izbor za suhu kožu jer ju učinkovito vlaži, a ne začepljuje pore.

b) bademovo ulje moguće je uključiti u sastav gotovo svakog pilinga, ono ujednačuje ton kože te štiti kožu od oštećenja, uključujući i od onih uzrokovanih ultraljubičastim zračenjem.

c) ulje avokada ima izvrsna hidratizirajuća svojstva te je odlično za jako suhu kožu.

d) kokosovo ulje bogato je antioksidansima, sprječava prijevremeno starenje kože i pogodno je za zrelu kožu.

Treći korak: Odaberite voće ili povrće. Ovo je posljednji korak u stvaranju vlastitog pilinga za lice. Voćni ili povrtni sastojci trebaju odgovarati potrebama vaše kože. Uzmite u obzir činjenicu da pilinzi koji sadrže svježe voće imaju kraći rok trajanja te se obavezno moraju čuvati u hladnjaku:

a) kivi i jagoda – dobar izbor ako želite da vaša koža bude sjajnija.

b) ananas sadrži enzim koji razlaže mrtve stanice kože što ga čini odličnim izborom za kožu sklonu aknama.

c) rajčice sadrže likopen te (zahvaljujući toj tvari) štite kožu od oštećenja i ultraljubičastog zračenja. Osim toga, rajčice matiraju kožu što je jako važno za masnu kožu s velikim porama.

d) krastavci smanjuju otekline nastale zadržavanjem vode, imaju smirujuće djelovanje te su pogodni čak i za jako osjetljivu kožu.

Upute za izradu pilinga

Nakon što ste se upoznali s osnovnim sastojcima, možete početi raditi piling, samo slijedite sljedeće korake:

1. Uzmite malenu plastičnu posudu u kojoj ćete čuvati piling te posudu u kojoj ćete promiješati sastojke.

2. Prvo dodajte eksfolijant, neka ne zapunjuje više od ¼ posude.

3. Dodajte ulje, u posudu je potrebno uliti dva puta više ulja nego što ste stavili eksfolijanta.

4. Miješajte sastojke dok ne dobijete homogenu smjesu.

5. Dodajte narezano voće ili povrće i brzo pomiješajte. Nemojte staviti previše voća (povrća) jer će ono dati sok te rastvoriti zrnca eksfolijanta.

6. Prelijte smjesu u drugu posudu i brzo je pokrijte poklopcem. Ovakav piling možete čuvati samo u hladnjaku i to ne duže od 2 tjedna.
 

Primjeri jednostavnih prirodnih pilinga

Na kraju vam donosimo konkretne primjere jednostavnih pilinga za različite tipove kože:  

a) piling za zrelu i suhu kožu. Ovaj će piling hidratizirati kožu i učiniti je podatnom. Sastav: kuhana sol, rajčice, maslinove ulje. Rajčica neka bude bez kožice.

b) piling za kožu sklonu aknama. Ovaj će piling maknuti mrtve stanice kože i neće isušiti kožu, sastojci pilinga su bijeli šećer, suncokretovo ulje te ananas.

c) piling za normalni ili kombinirani tip kože. Takav piling učint će da koža bude sjajnija. Sastojci: bijeli šećer, suncokretovo ulje, svježi kivi.

d) piling za osjetljivu kožu. Potreban je piling koji će umiriti kožu, a za to će biti dobri sljedeći sastojci: smeđi šećer, ulje avokada, krastavac.

e) piling za normalnu i deblju kožu. Ovaj je piling najagresivniji, stoga nije dobar za osjetljivu kožu, no izvrsno skida mrtve stanice kože, a kokosovo ulje u njegovom sastavu smiruje kožu ako se ona nadraži. U sastavu pilinga nalaze se sljedeći sastojci: crna sol, kokosovo ulje i ananas.

VIŠE O TEMAMApilingpilinzinjega licapiling za licepiling za kožu sklonu aknamakako napraviti pilingpiling za suhu kožu
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se