'Paradigma kostima u teatru objekta' u Galeriji ULUPUH

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 19.05.2017.

0

Kruna Tarle - Nadir

Kruna Tarle - Nadir

Od 26. svibnja do 1. lipnja u Galeriji ULUPUH (Tkalčićeva 14) u Zagrebu možete pogledati izložbu 'Paradigma kostima/figure u teatru objekta'

Riječ je o projektu dviju autorica, Krune Tarle i Ivane Bakal, koji ima za cilj temeljitije istražiti novi odnos likovne umjetnosti i kazališta kao svojevrsni dijalog koji je izvršio presudan utjecaj na obje ove umjetnosti. Projekt je zamišljen kao sinteza likovnog i kazališnog, kao jedinstvo teorijskog i praktičnog, putem više različitih oblika rada, izložbe i radionice.
Izložba je prikaz djela umjetničkog opusa dviju umjetnica u kojem je primaran odnos prema kostimu kao subjektu, a ne tek kao ilustrativnom elementu u službi dramaturgije teksta.
I sama je izložba multimedijskog karaktera, pa tako objedinjuje eksponate lutaka/kostima/figura Ivane Bakal i Krune Tarle te slide-show, video-prezentaciju i scensku izvedbu.

Izložba je dio šireg projekta koji ima za cilj temeljito istražiti novi odnos likovne umjetnosti i kazališta kao svojevrsni dijalog koji je u povijesnoj praksi svih epoha vrlo prisutan, no slabo sustavno istražen, iako se  jednako značajno referira na obje grane umjetnosti.  Pored velikih svjetskih i domaćih imena, mahom slikara i kipara koji su učinili nemjerljiv doprinos lutkarskoj umjetnosti kao i avangardnim žanrovskim izvedenicama, te kazališnoj avangardi uopće, tu su i kostimografi koji su se svojim pristupom približili poimanju kostima kao autonomnog bića, kao i fluidne granice između lutke, kostima i figure. Riječ je o drugom dijelu projekta koji je nastao u suradnji s Galerijom TTF Tekstilno-tehnološkog fakulteta i koji je bio financijski potpomognut sredstvima MK.

Izložba će se u Galeriji ULUPUH moći razgledati od 26. svibnja do 1. lipnja, radnim danom od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

VIŠE O TEMAMAmodne izložbeGalerija ULUPUHizložbe u ZagrebuKruna TarleIvana Bakal
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se