"Pametna odjeća" protiv klimatskih promjena

Piše: D.T.
Objavljeno 21.11.2007.

0

Klimatske promjene će utjecati i na način odijevanja. Stručnjaci tvrde da će klima promijeniti stilove, tkanine, ali i način pranja odjeće.

Jo Paoletti, profesor na univerzitetu Maryland i stručnjak za dizajn i ukrašavanje odjeće, te za povijest tekstila i odijevanja, tvrdi da će klimatske promjene dovesti do mnogih modnih inovacija. "S obzirom na to da se sve više osjećaju posljedice globalnog zatopljenja, možemo predvidjeti da će pamuk 'pobijediti' materijale poput poliestera, ali i da ćemo morati naći nove načine pranja odjeće, ukoliko želimo očuvati energiju i vodu", izjavio je Paoletti. Uskoro bi se mogla razviti i "pametna" odjeća, koja mjesri tjelesnu temperaturu i njoj se prilagođava. Na taj način bismo drastično smanjili potrebu za klimom ili grijanjem, smatra Paoletti.

"Shakespeare je rekao da moda nosi više odjeće nego čovjek i čini se da ova fraza postaje sve više istinita. Amerikanci kupuju više odjeće nego što im je potrebno. Ona na kraju skuplja prašinu, stoji u ormaru, puni second hand dućane ili završi u dobrotvornim organizacijama", izjavio je Paoletti.

{mosgoogle center} 

{mosbanner} Povezano