Palača obitelji Kaboga na Stradunu u novom ruhu

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 06.07.2021.

0

Foto: Danijel Pavlinović

Foto: Danijel Pavlinović

Dvokatnica s tavanskim prostorom na samom Stradunu u Širokoj ulici broj 2 reprezentativan je prostor koji će gostima dati uvid kako je vlastela nekada živjela u starom Gradu

Palača obitelji Kaboga (Caboga) na dubrovačkom Stradunu zasjala je novim sjajem. Povijesno zdanje koje datira iz 1667. godine, a od danas je Bota Palace, ova obnovljena ljepotica, u jednoj novoj misiji i to onoj turističko-edukativnoj.

Dvokatnica s tavanskim prostorom na samom Stradunu u Širokoj ulici broj 2 reprezentativan je prostor koji će gostima dati uvid kako je vlastela nekada živjela u starom Gradu.

"Projekt potpune rekonstrukcije stare i neodržavane kuće na Stradunu uvijek je zahtjevan posao. Prvi korak ka realizaciji je zeleno svjetlo od konzervatorskoga odjela koji upućuje obavezne smjernice kao sto su: očuvanje kamena kao konstruktivnog elementa, ojačanje međukatnih konstrukcija, potpuna sanacija krovišta, do nekih estetskih kao što je obavezno korištenje posebne „dubrovačko zelene“ boje za drvene grilje i škure. Drugi korak su dogovori s investitorima oko dizajna i uređenja kuće!" – otkriva arhitektica, Dubrovkinja Marja Mia Kolendić i dodaje: "Investitori su imali sluha za naše ideje tako da su one podržane od početka te je projektantica našeg studija, Anita Krmek pratila samu izvedbu kao i dobavu te dizajn namještaja od početka do kraja!"

Bota Palace

Bota Palace

Ideja je da se kroz interijer, ali i ponudu palače posjetiteljima prikažu posebnosti juga Hrvatske. Iz prizemlja, u kojem je mala recepcija, originalnim i u potpunosti sačuvanim kamenim stubištem dolazi se na prvi kat, svojevrsni piano nobile. Koncept kuće prati funkcionalnu i organizacijsku logiku tako da je komunikacija smještena u jezgri kuće, njenom najtamnijem dijelu dok su se prostrane sobe za goste smještale obodno na ostale tri strane svijeta na kojima su veliki prozori.

Foto: Danijel Pavlinović

Foto: Danijel Pavlinović

Kupaone nisu tretirane kao servisne prostorije već su jednako vrijedni prostori odmora i wellnessa. Drugi kat ima jednak razmještaj dok je potkrovlje dobilo jednu posve drugu atmosferu. Tu ne postoji luksuz velikih kupaona i grandioznih prozora, ali postoji opušteni šarm boemskog potkrovlja s malim belvederima kroz koje puca pogled na dubrovačke krovove.

Bota Palace

Bota Palace

Smještajne jedinice nose latinske nazive mjesta i gradova u kojima se nalaze restorani obitelji Šare i pomalo nas vraćaju u prošlost: Stagnum (Ston), Spalato (Split), Tauris (Šipan), Zagabria (Zagreb) i Ragusa (Dubrovnik). Dizajn i dekor kuće je lagano prošaran temom građanske i buržujske dubrovačke arhitekture pa su tako uvedeni neki elementi u prirodnim materijalima kao što su štukature od punog drva, kamen i terazzo ploče na podovima te čisti pamuk i lan u dizajnu tekstila.

Bota Palace

Bota Palace

Pomični namještaj je dijelom dizajniran u obiteljskoj radionici, a dijelom od strane slavonskih obrtnika čime su hrvatski dizajn i izvedba zaokruženi do kraja. Interijer Bota Palace inspiriran je bogatom povijesnom i kulturnom baštinom dubrovačkog kraja te je ukrašen djelima mladih dubrovačkih umjetnika.

Foto: Danijel Pavlinović

Foto: Danijel Pavlinović

"Želja nam je gostima prikazati kako se nekada živjelo i uživalo u starim dubrovačkim palačama. Ovim prostorom podižemo ponudu Dubrovnika i regije na jednu novu razinu. Uz sam smještaj, gost će imati prilike okusiti i najbolje iz naše gastro ponude nastale kroz pedesetgodišnje iskustvo bavljenja ugostiteljstvom naše obitelji!“ – govori Zrinka Šare i dodaje: „Gosta dočekujemo svježim kamenicama i drugim delicijama, a potom pratimo njegove želje i pomno pripremamo svaki trenutak njegova boravka u našem Gradu i Hrvatskoj!"

Palača obitelji Kaboga

Palača obitelji Kaboga

Cilj ovog sveukupnog projekta je da se posjetitelju približi fini ugođaj dubrovačkog gostoprimstva u kombinaciji s decentnim, ali odvažnim dizajnom te funkcionalnom i pametnom arhitekturom prostora.


VIŠE O TEMAMADubrovnikBota PalacearhitekturaMarja Mia Kolendić
Povezano