'Ove zime nosit će se lepršave haljine, neutralne boje i animal print'

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 14.11.2018.

27

Aleksandra Dojčinović | Foto: John Pavlish

Aleksandra Dojčinović | Foto: John Pavlish

O aktualnoj zimskoj i nadolazećoj proljetnoj sezoni, o trendovima, inspiraciji i planovima, hrvatskoj modnoj industriji i njezinim lifestyle navikama razgovarali smo s renomiranom hrvatskom dizajnericom Aeksandrom Dojčinović

CroModa: Kolekcije za proljeće su malo manje zahtjevne jer nisu toliko slojevite kao one zimske, zar ne? Što ste pripremili ovaj put?

Aleksandra Dojčinović: Upravo suprotno za mene, jer slojevitost je često izvrstan način da neki jednostavni komadi postanu chic i glamurozni. Kod kolekcija za proljeće i ljeto svaki je komad priča za sebe i svaki mora biti dovoljno poseban i sceničan. Ovaj put sam osamdesete lansirala u budućnost. To znači futuristička, špic ramena na mini haljinama, puno šljokica i sjaja. Zamislila sam u tome ženu punu samopouzdanja, snažnu ženu kojoj je uz takvu haljinu dovoljan tek blagi make up i zalizana kosa.

Jesu li dani pred reviji kaotični. Kako se nosite s tim stresom? Imate li neki ritual koji vas opušta?

- Prije su užurbani i u svakom nam danu fali još barem dva sata da sve stignemo. Dosta je tu posla jer su naše revije veliki projekti na kojima moj tim i ja radimo gotovo pola godine. Srećom, danas smo puno uhodaniji nego prije šest sezona kada smo krenuli sa samostalnim revijama. Svi smo još puni želje i nakon tri godine svaka nas nova revija još uvijek veseli kao djecu. Dobro se nosimo sa stresom, a svi imamo isti dnevni ritual - borimo se tko će prvi nakon radnog dana navaliti na slastice kojima nas svakodnevno razmazi Dolcela.

Kockica je pomalo iznenađujući odabir, s obzirom na dosadašnje lokacije vaših revija, koje su sve redom imale izravnu vezu s umjetnošću ili znanošću. Imamo li pravo?

- U određenoj mjeri je to točno, međutim, iako je u Kockici danas Ministarstvo mora, njena veza s umjetnošću i danas je iznimno jaka. Kockica je, naime, rad našeg velikog arhitekta Ivana Vitića, ali u njoj su svoj trag ostavili naši brojni umjetnici. Tapiseriju je, recimo, radila sjajna Jagoda Buić, metalnu tapiseriju Dušan Džamonja, a mozaike Edo Murtić i Zlatko Prica. Priču oko Kockice ovaj sam put snažno vezala uz Prisavlje, kvart u kojem je smještena.

Foto: John Pavlish

Foto: John Pavlish

Znam koliko je ljudima važna ta veza s kvartom u kojem su odrasli, i sama sam takva. Želim svima poručiti i da ponekad zastanu pored tog zdanja i pobliže je promotre, jer već ta njena derutna vanjština priča priču i podsjeća na vremena kada su se klinci igrali na ulici, a ne samo na računalima. Na samoj sam reviji unutar Kockice s mojom ekipom iz Smartwaya osmislila drugu kockicu, kao posvetu svim malim i velikim izvoznicima koji vape za identitetom na kojem svi skupa napokon moramo početi raditi, a ne uvijek biti druga liga gdje god da krenemo. Kockice nam kao simbol pritom nisu dovoljne, trebamo pronaći i ponuditi posebnost.

Što se događa s kolekcijom nakon revije, a prije nego što početkom proljeća dođe u vaše trgovine i web shop?


- Odmah nakon revije kolekcija putuje u SAD, gdje će biti predstavljena mojim stilistima i kupcima. Nećete vjerovati, ali mali dio kolekcije je već otputovao tamo i već smo dobili prve pozitivne povratne reakcije, zbog čega se reviji još više radujem.

Što vas veseli uz vaš kreativni posao?

- Raduje me kada dobijem priliku raditi s najvećima. Naime, marketing je moja druga velika ljubav i veseli me što moje projekte podržavaju velike, svjetski poznate tvrtke kao što su Mastercard, Opel ili Schweppes, koji nisu samo moji partneri, već sam od njih imala prilike mnogo naučiti i o samom poslovanju. Zahvaljujući njima sam na izvoru znanja što se tiče marketinga, prodaje i svega onoga bez čega ni moja, a niti bilo koja tvrtka koja se bavi prodajom ne bi imala što tražiti na tržištu.

Što kažu trendovi, kakva će biti zima koja nam predstoji?


- Ako je vjerovati prognozi, neće biti toliko hladna, što je sjajna prilika za odjenuti neke lijepe, lepršave haljine ispod predimenzioniranih kaputa, koji su ove sezone veliki hit. Vraćaju se i neutralne boje, ponajprije boje devine dlake i pudera, a dosta je toga i sa životinjskim uzorkom. Prednjači zmijski print, ali i jako puno leoparda na svemu, od cipela i torbi, do haljina, hlača i svilenih košulja. To nije toliko moj stil ove godine, ali nešto od toga sigurno ću uklopiti u svoje kombinacije.

A vi? U čemu ćete još provesti zimu?

Foto: John Pavlish

Foto: John Pavlish

- Ja ću nositi traperice, obične, neutralne t-shirtove i oversized sakoe. Uz njih, naravno, bunde i kapute za slojevitost, te zanimljive cipele i torbe, čime planiram začiniti svaki svoj zimski look.

Nedavno smo svjedočili još jednoj suradnji i popratnoj histeriji velike modne kuće Moschino i poznatog highstreet brenda H&M. Može li takvo što zaživjeti na hrvatski način?

- Ako mislite može li jedan hrvatski brend dizajnirati kolekciju za neku svjetsku kuću, moram biti realna i reći da je to gotovo nemoguća misija. Međutim, hrvatski dizajneri imaju mnoštvo prilika za takvo što s domaćim brendovima, na obostranu korist. Voljela bih kada bi takvih suradnji bilo više jer sam sigurna da klijenti to vole i prate, a takve suradnje u pravilu su izvrsno prodavane. Do sada sam imala nekoliko sličnih projekata, a ovaj posljednji jako mi je prirastao srcu. Naime, kao osvjedočena ljubiteljica svega finog i mirišljavog dobila sam priliku da za Biobazu, moju i inače omiljenu liniju domaće kozmetike, dizajniram svoju savršenu liniju proizvoda za tijelo. Gelovi i mlijeka koja pripremam za njih biti će s nježnom notom citrusa i, naravno, sa šljokicama, a u prodaji će se naći iduće godine.

I za kraj - par blic pitanja za Aleksandru!


Dan ne mogu zamisliti bez...


- Čokolina u rano jutro.

Osoba kojoj prvoj pokažem moje nove kreacije je...


- Moja sestra Snježana. Njen ukus je istančan, a i znam da me neće nikom otkriti (smijeh).

Pjesma koja me trenutno pokreće...

- Volim urbanu glazbu, pogotovo francuskih izvođača. Najdraži su mi Maitre Gims i Stromae. Pravo vokalno osvježenje.

Omiljeno jelo?

-Sve iz Uja.

Omiljeno piće?

-Trenutno hladni Schweppes

Knjige koje čitam...

-Za beletristriku, nažalost, uopće nemam vremena, čitam samo stručnu i poslovnu literaturu, a jako zanimljiva je “Marketing Fashion” autorice Harriet Posner.

Omiljena haljina iz kolekcije?

- Iako nije službena haljina kolekcije, jedna od onih koje ću predstaviti na pisti, ova unikatna koju sam napravila od tkanine od koje se rade luksuzne Barissol lampe najdraža mi je jer ne neobična. Predstaviti ćemo je istu večer kada i reviju, a nakon toga ide u njihov muzej u Francuskoj.


VIŠE O TEMAMAAleksandra Dojčinović
Povezano