Otvoren ZagrebDox, pred nama je tjedan sjajnih dokumentaraca

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 27.03.2023.

0

Foto: Samir Cerić Kovačević

Foto: Samir Cerić Kovačević

Devetnaesti ZagrebDox, međunarodni festival dokumentarnog filma, otvoren je sinoć u pet dvorana Kaptol Boutique Cinema

U sljedećih sedam dana posjetitelji Festivala moći će uživati u ukupno 116 dokumentarnih ostvarenja u 12 filmskih programa. Za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat natječe se 20 filmova u kategoriji međunarodnog dokumentarnog filma, isto je toliko naslova i u regionalnoj konkurenciji, a gledatelje očekuje i niz posebnih filmskih programa, predavanja i razgovora s autorima.

Festival je otvoren filmom Fantastičan stroj, redatelja Axela Danielsona i Maximiliena Van Aertrycka, a sve prisutne pozdravili su direktor festivala Nenad Puhovski i producent Hrvoje Pukšec.

Producent Festivala Hrvoje Pukšec ispred organizatora pozdravio je izaslanicu ministrice Ministarstva kulture i medija Jasnu Vaniček Fila, izaslanika gradonačelnika Grada Zagreba Luku Korlaeta, predstavnicu UNHCR-a Hrvatske Annu Rich, ravnatelja HAVC-a Chrisa Marchicha i ostale uzvanike. Zahvalio je sponzorima, pokroviteljima i donatorima bez kojih Festival ne bi bio moguć, vjernim partnerima ZagrebDoxa: Gradu Zagrebu, Hrvatskom audiovizualnom centru, Turističkoj zajednici Grada Zagreba, Hrvatskom društvu filmskih redatelja, UNHCR-u Hrvatska te brojnim veleposlanstvima, kulturnim institutima i privatnim tvrtkama. Posebnu zahvalu uputio je autorima filmova i vjernoj festivalskoj publici.

"Devetnaesti ZagrebDox pripremao se dugo i predano. Zahvaljujem svim kolegicama i kolegama te posebno volonterima na njihovom trudu. Nadam se da će i publika prepoznati naše napore, ali i ideju: prikazati najbolje dokumentarce iz cijeloga svijeta na velikom platnu."


VIŠE O TEMAMAZagrebDoxdokumentarni filmoviKaptol Boutique Cinemafilmski festivali
Povezano