Osamdesete na National Geographicu, od Zagreba do Amerike

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 19.01.2022.

0

Anastasija Knežević

Anastasija Knežević

Zagreb tada nije imao skoro nikakvu tradiciju pripreme hamburgera sve dok se 1986. u Draškovićevoj ulici nije otvorio legendarni Hamby

U novom serijalu National Geographica Osamdesete: TOP 10, Rob Lowe se osvrće na najupečatljivije dijelove zlatnog vremena kojeg je obilježila glazba, moda, tehnologija, gastronomija..

U tom se desetljeću sve trebalo odvijati u trenu što je omogućilo razvoj brze hrane oko koje se u Americi vodio pravi marketinški rat. Je li bolji McDonald'sov Big Mac ili Burger Kingov Whopper, bilo je pitanje svih pitanja.

Zagreb tada nije imao skoro nikakvu tradiciju pripreme hamburgera sve dok se 1986. u Draškovićevoj ulici nije otvorio legendarni Hamby koji je ujedno bio prvi hamburger bar u Hrvatskoj. No to ne znači da na ovim prostorima nije bilo fast fooda. Razlikovao se u pakiranju i konceptu.

Foto: National Geographic

Foto: National Geographic

"Kod nas su se rasprave vodile jesu li bolji fileki ili đuveđ iz konzerve. Mesni doručak je također bio veliki favorit, kao i grah s kobasicom ili hamburgerom. Riblje konzerve su pak bile posebna priča, na njima su odrastale generacije fizičkih radnika, građevinara, pomoraca, izviđača, vojnika…", podsjeća nas Anastasija Knežević, vlasnica muzeja Zagreb 80s.

Konzerve na vrhuncu popularnosti

Konzerve na vrhuncu popularnosti

Konzerve su bile jako popularne jer su građani imali konkretan topli obrok nakon pet minuta podgrijavanja u 'rajnglici'. Amerikancima je za to služila mikrovalna pećnica koja je 80-ih bila najprodavaniji kuhinjski uređaj, dok je kod nas stigla desetljeće kasnije. U želji da svojim posjetiteljima pruži autentično gastro iskustvo osamdesetih, muzej će uskoro svoju ponudu upotpuniti interaktivnim ručkom. Odabrano jelo iz konzerve moći će se kušati u ambijentu prostora u Radićevoj ulici, gdje je sve ostalo zamrznuto u vremenu tih zlatnih godina.

Što je još obilježilo ovo uzbudljivo razdoblje, pogledajte srijedom u 22 sata u emisiji "Osamdesete: TOP 10" na National Geographicu.


VIŠE O TEMAMANational Geographicdokumentarni filmoviosamdeseteAnastasija KneževićRob Lowe
Povezano