Novi trendovi u svijetu namještaja: Baršun je u modi

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 12.12.2018.

1

Foto: Ikea

Foto: Ikea

'Baršun hvata svjetlo na način koji prividno oživljava ravne površine', kaže dizajner Ola Wihlborg. Imamo nekoliko razloga zbog kojih ćeš odmah zavoljeti baršun....

Najnoviju Ikeinu sofu "Stockholm" dizajner Ola Wihlborg izradio je od baršuna. "To je jedina sofa kojoj sam znao materijal prije nego oblik! Izabrali smo baršun zbog ugodnog osjećaja koji pruža. To je sofa za cijelu obitelj. Ljudi misle da baršun nije izdržljiv, ali moja obitelj i ja ga imamo još od prvih isprobavanja odgovarajućeg namještaja. I dalje izgleda odlično i jednako je mekan na dodir."

Luksuz koji si možete priuštiti

Baršun je IN i u svijetu namještaja

Baršun je IN i u svijetu namještaja

Prije više stoljeća se baršun proizvodio kao luksuzna tkanina od svilenih vlakana. Sada ne moraš biti plemenitaškog porijekla da bi ga posjedovao/la. Mješavina pamuka i baršuna koju koristi tvrtka IKEA je povoljnija (i održivija), pa je lakše no ikad imati male komade poput ukrasnih jastuka i s njima uljepšati postojeći namještaj. "Baršun savršeno odgovara tvrdim materijalima poput metala i drva", kaže Ola.

Dubina boje

Foto: Ikea

Foto: Ikea

Tamnoplava, oker žuta, grimizna… Oduševljeni smo ovosezonskom paletom boja jer izvrsno izgleda na baršunu. Sve je povezano sa strukturom tkanine, vlakna su gusto pletena izmeđa dva sloja i prerezana po sredini zbog kratkog, plitkog flora i reflektirajućeg odsjaja. Stoga, fotelja može biti sve što ti treba za slanje istančane stilske poruke. Olinim riječima: "Baršun izvrsno funkcionira i samostalno".

Nadasve praktično


Izgled i dojam nisu jedini razlozi zbog kojih je baršun lansiran na sam vrh naše ovosezonske liste želja. Ako se koristi za zavjese, težina materijala pruža toplinsku izolaciju, veću privatnost i zvučnu izolaciju. Što može biti loše u modernijoj i ekološki osvještenijoj dnevnoj sobi?

VIŠE O TEMAMAnamještajIkeabarušnamještaj od baršunauređenje interijerasofeOla Wihlborg
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se