Novi Audi A6 allroad quattro: Univerzalno talentiran

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 26.01.2012.

1

A6 allroad quattro

A6 allroad quattro

Audi A6 allroad quattro upadljivog je sportskog izgleda, ima savršeno ujednačene proporcije, a površine su odijeljene oštrim linijama

Prve dvije generacije modela allroad quattro u periodu između 2000. i 2006. bile su vrlo uspješne pa Audi opravdano vjeruje da će i treća generacija biti jednako uspješna. Univerzalno talentiran, novi model A6 allroad quattro proširuje vrstu upotrebe modela A6 Avant jer on nastavlja s vožnjom i na neasfaltiranim cestama. Performanse su poboljšane, a potrošnja goriva smanjena je za 20 posto u odnosu na prethodni model.

Dizajn karoserije i vanjštine

Novi A6 allroad quattro dugačak je 4,94 metra, širok 1,90 metara i visok 1,47 metara, što ga čini nekoliko milimetara većim od modela Avant. Ukupna masa vozila smanjena je za 70 kilograma u odnosu na prethodni model.

Audi A6 allroad quattro upadljivog je sportskog izgleda. Ima savršeno ujednačene proporcije, površine su odijeljene oštrim linijama, a linija krova prelijeva se prema D-stupovima.

Karoserija novog modela A6 allroad quattro šest je centimetara viša od modela A6 Avant. Ono po čemu se posebno ističe su ukrasne letvice na bočnim pragovima, širi branici i singleframe maska s okomitim ukrasnim letvicama. Zaštitni dijelovi od nehrđajućeg čelika štite donji dio karoserije sprijeda i straga na automobilu, a ispušni sustav završava s dvije velike, ravne ispušne cijevi.

Unutrašnjost i prtljažni prostor

Audi A6 allroad quattro

Audi A6 allroad quattro

Unutrašnjost modela Audi A6 allroad quattro dovoljno je prostrana zahvaljujući dugačkom međuosovinskom razmaku od 2,91 metara. Elegantnog je dizajna, uzorite ergonomije i odražava visoku kvalitetu izrade. MMI je u serijskoj opremi, a svojim učinkovitim programom vješto ispunjava ulogu putnog računala.

Prtljažni prostor novog modela Audi A6 allroad quattro zapremnine je 565 litara. Zapori u prtljažnom prostoru olakšavaju preklapanje stražnjih sjedala i omogućuju povećanje zapremnine prtljažnog prostora na 1.680 litara.

Oprema i Audi connect

Audi nudi velik broj dodatne opreme za novi A6 allroad quattro. Head-up zaslon projicira važne informacije na vjetrobransko staklo. Ambijentalna rasvjeta obasjava unutrašnjost nježnim LED svjetlom, a deluxe prednja sjedala s brojnim opcijama podešavanja dostupna su u dodatnoj opremi s funkcijom ventilacije i masaže. Među ostalom opremom valja istaknuti četverozonski automatski klima uređaj, panoramski stakleni krov i praktičan sustav otključavanja/zaključavanja vozila bez diretne upotrebe ključa.

Novi A6 allroad quattro pravo je umjetničko djelo kada je u pitanju tehnologija povezivanja. Telefon s funkcijom Bluetooth iz dodatne opreme povezuje se na internet putem UMTS-a, a WLAN hotspot omogućuje putnicima surfanje internetom i razmjenu e-pošte. Također su dostupne atraktivne usluge kao što su Google, uključujući Google Earth, Google Street View i pretraživanje interesnih točaka pomoću glasovnog upravljanja.

Sustavi za pomoć vozaču

Audi sustavi za pomoć i sigurnost čine vožnju još bezbrižnijom. Prilagodljivi tempomat s radarom i funkcijom stop & go (pokretanja i zaustavljanja) drži novi A6 allroad quattro na ispravnoj udaljenosti od automobila ispred. Pri brzinama manjim od 30 km/h, sustav uključuje maksimalno kočenje u slučaju nezaobilaznog sudara.

Audi active lane assist sustav pomaže vozaču da ostane u svom prometnom traku. Night vision sustav za bolju vidljivost noću koji označava osobe smanjuje stres u noćnoj vožnji. Sustav putnog računala otkriva kada se vozač umori i savjetuje mu da napravi pauzu od vožnje.

Pogon

Novi A6 allroad quattro dostupan je s četiri snažna V6 motora – jednim benzinskim TFSI i tri dizel TDI. Svi su trolitreni motori s turbo punjačima odnosno mehaničkim kompresorom i direktnim ubrizgavanjem goriva. Upotrebljavaju važne tehnologije s Audi modularne platforme za osiguranje učinkovitosti – sustav start-stop i inovativno toplinsko upravljanje. Potrošnja goriva smanjena je za 20 posto u odnosu na prethodni model.

Sustav stalnog pogona na sva četiri kotača quattro dolazi u kombinaciji s mehanizmom za raspodjelu momenta na pogonske kotače. Sportski diferencijal dostupan u dodatnoj opremi stalno raspodjeljuje pogonsku snagu u promjenjivoj količini na stražnjim kotačima.


VIŠE O TEMAMAAudiautomobiliAudi A6allroadprtljažni prostorAudi connectquattro
Povezano