Novi Audi A3 u prodaji krajem ljeta

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 24.04.2012.

8

Novi Audi A3

Novi Audi A3

Prodaja novog modela Audi A3 započet će krajem ljeta, a prvi će primjerci kupcima biti isporučeni na jesen

Audijeva tehnologija iznimno lagane karoserije pomogla je da karoserija ovog privlačnog automobila s troja vrata – u odnosu na prethodni model, bude 80 kg lakša. Šasija je ugođena za sportski i agilan stil vožnje. Motori su snažni ali iznimno učinkoviti, a unutrašnjost je vrlo elegantna i dinamična. Novi A3 donosi brojne nove tehnologije u sustavima za pomoć vozaču i u infotainment sustavu, koje postavljaju nove granice među standardima u tom segmentu automobila.
Među dizajnerskim značajkama očit je sportski izgled novog modela A3; radi se o modelu s troja vrata koji je dugačak 4,24 metra i izgleda moćno na cesti. Oštri rubovi dodatno naglašavaju dinamičnost zaobljenih metalnih površina. Ukupna duljina vozila ista je kao na prethodnom modelu, dok je međuosovinski razmak povećan na 2,60 metara, a kut C-stupova spušten kako bi nalikovao onome na coupe vozilima. Jednodijelna prednja rešetka, zaštitni znak tvrtke Audi, dominira prednjim krajem vozila. U dodatnoj opremi, Audi isporučuje prednja svjetla s Xenon plus tehnologijom i LED dnevnim svjetlima; u tom su slučaju i stražnja svjetla LED. Kasnije će prednja svjetla biti u potpunosti LED – što će biti prvi takav slučaj u segmentu kompaktnih automobila.
Stalna primjena principa iznimno lagane konstrukcije tvrtke Audi dovela je do toga da novi A3 1,4 TFSI teži samo 1.175 kg – što ga čini značajno lakšim od automobila iz konkurencije. Prednji branik i poklopac motora izrađeni su od aluminija; karoserija automobila također u visokom udjelu sadrži čelik visoke i iznimno visoke čvrstoće, te vruće oblikovan čelik.

Potpuno redizajnirana unutrašnjost vozila Audi A3 privlači pažnju vodoravnim linijama instrumentne ploče koja izgleda kao da lebdi, prevladavaju materijali visoke kvalitete, a također su očite i visoka kvaliteta izrade i ergonomija. Posebno valja istaknuti četiri okrugle mlaznice zraka, elegantnu kontrolnu ploču, sklop instrumenata i klima uređaj koji je u serijskoj opremi.

Zaslon u boji putnog računala (u serijskoj opremi za razine opreme Ambition i Ambiente) grafičke detalje prikazuje u 3D formatu.

MMI zaslon s funkcijom električnog preklapanja – dijagonale do čak sedam inča – debljine je samo jedanaest milimetara. Nova elektromehanička parkirna kočnica stvara slobodan prostor na konzoli iznad središnjeg tunela za smještaj komandi MMI operativnog sustava koji se može naručiti u dodatnoj opremi. U najvišoj klasi opreme – MMI navigacijski sustav plus s MMI touch komandama – gornja strana okretnog potisnog gumba dizajnirana je kao touchpad – još jedna ergonomska inovacija. Vozač može unositi slova i brojke dodirom prsta kao u Audi vozilima najviše klase.

Za novi A3 Audi nudi razine opreme Attraction, Ambition i Ambiente; one kupcima omogućuju da odaberu kako izgled njihovog vozila. Dizajneri su razvili atraktivne boje i materijale za svaku od razina opreme. Kupci mogu birati brojne sportske i praktične opcije poput prilagodljivih svjetala, prilagodljiv sustav ovjesa s neprekidnom regulacijom amortizacije - magnetic ride suspension i panoramski stakleni krovni otvor.

Drugo tehničko područje u kojem se novi Audi A3 ističe kao predvodnik jesu novi sustavi za pomoć vozaču iznimno visokih performansi. To uključuje adaptivni tempomat s radarima, Audi sustav za pomoć pri promjeni voznog traka, Audi aktivni sustav za zadržavanje u prometnom traku, sustav za otkrivanje prometnih znakova, pomoć pri parkiranju i osnovni sigurnosni sustav Audi pre sense. Nitko od konkurencije ne nudi sličan opseg sustava.

U području infotainment sustava također dolazi inovativna, modularna konstrukcija s brojnim raznolikim komponentama. To uključuje sustav ozvučenja Bang & Olufsen i MMI navigacijski sustav plus. Oni su savršeno dopunjeni Bluetooth telefonom s mogućnosti spajanja na internet i WLAN hotspot-om. On putnicima omogućuje pristup internetu u vožnji; za vozača postoje brojne korisnički prilagođene mrežne usluge u sklopu Audi connect paketa.

Novi Audi A3 na tržište dolazi s tri novorazvijena četricilindrična motora. Dva TFSI i jedan TDI motor zapremnine su 1,4, 1,8 i 2,0 litara. Njihova snaga iznosi 90 kW (122 ks), 132 kW (180 ks) i 105 kW (143 ks). U odnosu na prethodni model, potrošnja goriva na novom modelu A3 poboljšana je u prosjeku za otprilike 12 posto – dok neki motori ostvaruju još veće uštede.

1,8-litreni TFSI serijski dolazi u kombinaciji s S-tronic mjenjačem sa sedam brzina; a 1,4-litreni TFSI i 2,0-litreni TDI motori upareni su s ručnim mjenjačem sa šest brzina. U svakom slučaju, snaga motora uvijek se prenosi na prednje kotače. Kroz narednih nekoliko mjeseci na tržište će doći quattro stalni pogon na sva četiri kotača, te drugi motori, uključujući 1,4-litreni TFSI motor s inovativnim sustavom isključivanja dijela cilindara.

Šasija novog modela A3 savršena je kombinacija sportske i zabavne vožnje s izvrsnom udobnosti i impresivnom stabilnosti. Osnova za to su ovjesi kotača i fino ugođen sustav servo upravljanja s visokoučinkovitim elektromehaničkim pogonom. ESP sustav za stabilnost sadrži elektronički diferencijal s ograničenim proklizavanjem – zbog čega je upravljivost još fluidnija i sigurnija u oštrim zavojima.

Audi drive select sustav koji se može naručiti u dodatnoj opremi (u serijskoj opremi kod paketa opreme Ambition) omogućuje vozaču promjenu načina rada ključnih komponenti vozila – poput servo potpore upravljača, osjetljivosti papučice gasa i značajki mjenjača (na modelu s S tronic mjenjačem) – za iskustvo vožnje prilagođeno željama kupaca. Također sadrži prilagodljive amortizere; na bazi Audijeve magnetic ride tehnologije. Promjer kotača proteže se od 16 do 18 cola.

Prodaja novog modela Audi A3 započet će krajem ljeta, a prvi će primjerci kupcima biti isporučeni na jesen.

VIŠE O TEMAMAAudiautomobiliXenon pluskompaktna vozila
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se