Novi Audi A3 Sportback: Dugačak i elegantan

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 24.10.2012.

2

Audi A3 Sportback

Audi A3 Sportback

Novi Audi A3 Sportback će se pojaviti u prodajnim salonima početkom 2013. godine

Sportski, raznovrstan i napredan – Audi predstavlja novi model A3 Sportback. Ovaj kompaktni model s pet vrata s prostranim prtljažnikom postavlja nove standarde u smislu mase vozila, zahvaljujući tehnologiji konstrukcije s jako laganim materijalima. Motori su snažni i efikasni. Informacijski sustavi zabave, te sustavi pomoći vozaču, dostupni u novom modelu A3 Sportback, postavljaju nove standarde u segmentu premium kompaktnih vozila.

Vanjski dizajn

Novi Audi A3 Sportback je dugačak i elegantan. Dok su dužina (4.310 mm), širina (1.780 mm) i visina (1.425 mm) samo malo veći nego kod prethodnog modela, međuosovinski razmak sada mjeri 2.636 mm, što je povećanje za 58 milimetara. To model s pet vrata, od modela s troje vrata, čini između osovina 35 milimetara dužim.
Dizajn s tri bočna prozora je zategnut i usmjeren, s time da je svaki detalj precizan i izražajan. Uočljivi element prednjeg kraja vozila je prepoznatljiva, kamen siva single-frame maska s zakošenim gornjim kutovima. Donji rubovi ravnih prednjih svjetala su odrezani pod kutom. Audi nudi opcijska xenon plus prednja svjetla s LED dnevnim pozicijskim svjetlima, s time da će se LED prednja svjetla u ponudi naći kasnije. Veliki usisnici zraka na prednjem dijelu nagovještavaju snagu motora.

Stražnji kraj je ekstremno oblikovan, a podijeljena stražnja svjetla podcrtavaju njegovu širinu. U kombinaciji s xenon plus prednjim svjetlima, Audi nudi LED stražnja svjetla; u tom se slučaju čini da LED trake oblikuju kontinuirani luk.

Ultra lagana karoserija

Audijev princip ultra lagane konstrukcije je temeljna značajka ove marke. Ovaj način konstrukcije je smanjio masu novog modela A3 Sportback za 90 kilograma u odnosu na prethodni model. S ugrađenim 1.4 TFSI motorom, model s pet vrata ima masu praznog vozila (bez vozača) od samo 1.205 kilograma. Audi, svjetski pionir u laganim konstrukcijama, još jednom je okrenuo smjer kretanja mase i postavio novi rekord.

Unutrašnjost

Unutrašnjost novog modela A3 Sportback, ističe se elegantnim, čistim i svijetlim dizajnom. Linije i površine su zavojite i zategnute. Ispod vjetrobranskog stakla se proteže dugački luk u stilu velikih Audijevih modela. Ploča sa instrumentima sa svojim zakrivljenim prednjim dijelom je elegantna i niska. Ona i središnja konzola, koja je malo zakrenuta prema vozaču, kao da lebde, što potiče osjećaj slobode iza upravljača.

Intuitivno čista ergonomija je klasična Audijeva prednost. MMI upravljački sustav s električki izvlačnim zaslonom je dostupan od MMI radio sustava naviše. Kontrolna ploča sustava se nalazi na središnjoj konzoli kod ručice mjenjača, kao kod Audijevih modela više klase. Ručicu parkirne kočnice zamjenjuje tipka elektromehaničke kočnice – još jedno rješenje iz Audijeve više klase.

Unutašnjost novog Audija A3 Sportback

Unutašnjost novog Audija A3 Sportback

Zahvaljujući porastu međuosovinskog razmaka od 58 milimetara, A3 Sportback nudi puno prostora na stražnjim sjedalima i lak pristup za tri odrasle osobe. Novi A3 Sportback također u odnosu na svog prethodnika nudi nekoliko milimetara više za glavu i koljena.

Četiri velika, okrugla ventilacijska otvora s dizajnom mlaznog motora, dodatni su primjeri estetske vrijednosti tehnologije. Smjer zraka se može namještati između difuznog ili usmjerenog, dodirom i povlačenjem središnje osovine.

U osnovnoj konfiguraciji, kapacitet prtljažnika je 380 litara. S preklopljenim sjedalima, kapacitet raste na 1.220 litara. Stražnje sjedalo se može preklopiti u omjeru 60:40 ili u potpunosti. Standardni dio opreme su kuke za vrećice i prsteni za vezanje prtljage.

Motori

Audi u početku nudi novi A3 Sportback s izborom od jednog TDI i dva TFSI motora. Nešto kasnije će im se pridružiti dva dizelska i jedan benzinski motor. 1.6 TDI je najefikasniji motor u ponudi ovog modela. Ovaj kompaktni dizel, koji je karakterističan po minimalnom unutrašnjem trenju, kada je spojen s ručnim mjenjačem, u prosjeku troši samo 3,8 litara na 100 kilometara. Ovaj 1,6 litreni motor ubrzava A3 Sportback od nula do 100 km/h za 10,9 sekundi, do maksimalne brzine od 194 km/h.

Novo razvijeni 2.0 TDI motor, s osovinama za uravnoteženje koje se sada okreću u bloku motora, dostupan je u dvije inačice. Performanse modela A3 Sportback s prednjim pogonom, koji je opremljen s inačicom snage 110 kW (150 KS) i okretnim momentom od 320 Nm, su 8,4 sekunde od nula do 100 km/h i maksimalna brzina od 213 km/h. Prosječna potrošnja goriva je samo 4,2 litre na 100 km, što odgovara CO2 emisijama od 108 grama po kilometru.

Snažnija inačica ovog 2.0 TDI motora razvija 135 kW (184 KS) i 380 Nm okretnog momenta. Ključni podaci (s ručnim mjenjačem i prednjim pogonom): nula do 100 km/h za 7,4 sekundi, maksimalna brzina 232 km/h, prosječna potrošnja goriva 4,3 litre na 100 km i 111 grama/km CO2 emisija.

Novi 1.4 TFSI motor u modelu A3 Sportback razvija snagu od 90 kW (122 KS) i okretni moment od 200 Nm, te ubrzava A3 Sportback od nula do 100 km/h za 9,3 sekunde i do maksimalne brzine od 203 km/h. Njegova prosječna potrošnja je 5,3 litre goriva na 100 km, što odgovara 123 grama CO2 po kilometru.

Novi 1.8 TFSI, najsnažniji benzinski motor u ponudi, razvija snagu od 132 kW (180 KS) i okretni moment od 250 Nm. Ključne performanse sa S tronic mjenjačem i prednjim pogonom: od nula do 100 km/h za 7,3 sekunde, maksimalna brzina od 232 km/h i prosječna potrošnja goriva od 5,6 litara na 100 km, što odgovara CO2 emisijama od 130 grama/km.

Mjenjači

Svi motori u novom Audiju A3 Sportback su spojeni s ručnim šest stupanjskim mjenjačem. Mjenjač S tronic je kao opcija dostupan sa svi motorima. Ovisno o izvedbi, ovaj mjenjač s dvostrukom spojkom osigurava ekstremno brze i skoro neuočljive promjene kroz šest ili sedam stupnjeva prijenosa.

Informacije i zabava

Novi Audi A3 Sportback predstavlja revolucionarnu inovaciju u mobilnim komunikacijama – modularnu informacijsku i zabavnu platformu (MIB). Koncept iza ove platforme, omogućuje vrlo brze inovacijske cikluse razvoja.

Središnje računalo novog MMI sučelja uključuje MMX čip (MMX: Multi-Media eXtension). Jedna od ključnih komponenata ovog plug-in modula je brzi T-20 grafički procesor iz Tegra 2 serije vodećeg proizvođača na tržištu, Nvidia. Čip, koji generira kompleksne 3D slike, koristi se u svim online funkcijama, te funkcijama glasovnih naredbi, medija, navigacije i telefona.

Zaslon visoke razlučivosti MMI operativnog sustava u promjeru mjeri 5,8 ili 7 inča, te automatski izlazi iz vrha središnje konzole. Debljine od samo 11 milimetara, njegovo lagano kućište od magnezija, presvučeno je crnom bojom visokog sjaja, kojom se postiže elegantan, premium izgled.

Ponudu zaokružuje niz atraktivnih modula, uključujući modul za prijem digitalnih radio postaja (DAB) i Audi Phone Box za lako bežično spajanje mobilnog telefona na vanjsku antenu vozila. Opcijski Bang & Olufsen audio sustav, čije 705-wattno 5.1-kanalno pojačalo pogoni 14 zvučnika, nudi kristalno jasan i čist zvuk. Okviri zvučnika u prednjim vratima su osvijetljeni LED diodama.

Značajke

Audi predstavlja novi A3 Sportback s bogatom ponudom standardnih značajki. Paket sustava zaštite, koji također uključuje zračni jastuk za koljena vozača, može se nadopuniti sa stražnjim bočnim zračnim jastucima. Sveobuhvatni popis standardne opreme uključuje takve značajke kao što su ručni klima uređaj i Audi radio sa mp3 funkcijom. Putno računalo sa zaslonom u boji je standardni dio linije opreme Ambition i Ambiente. Osim funkcije preporuke odmaranja, također uključuje program efikasne vožnje s preporukom promjene brzina u svrhu štednje.

A3 Sportback Ambition također uključuje sportska sjedala, sportski ovjes, 17-inčne lakometalne naplatke i Audi drive select sustav. Ambiente linija opreme uključuje tempomat, paket LED unutrašnjeg osvjetljenja i stražnji parkirni sustav. Za dodatno prilagođavanje svake linije opreme, dostupne su individualne opcije, direktno iz luksuzne klase. One uključuju panoramski stakleni krov, paljenje i ulazak bez ključa i pomoćni grijač.

VIŠE O TEMAMAAudiautomobiliSportback
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se