Njega kose ljeti: Nekoliko zlata vrijednih savjeta

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 10.08.2010.

258

Iz bakine riznice savjeta pak najčešće se za njegu i čuvanje kose koristi smjesa od maslinovg ulja i žutanjka, koja se na kosu nanosi prije pranja

Ilustracija | Foto: Victoria's Secret

Ilustracija | Foto: Victoria's Secret

Iako stres oko priprema za opuštajući godišnji odmor daje određeni prizvuk ironije cijeloj situaciji, jednom kad dođemo gdje smo naumili polako zaboravimo na veći dio onoga što je prethodilo – od depilacije više i manje dostupnih dijelova tijela, nekoliko tjedana klesanja tijela dijetama i vježbanjem do mučne potrage za odgovarajućim bikinijem.


Ono što se često u cijeloj zbrci zanemari, a može nas skupo koštati nakon povratka s godišnjeg je priprema kose za cjelodnevnu izloženost suncu, morskoj vodi ili pak kloru. Osim obaveznog podrezivanja vrhova prije puta postoje još neka pravila kojih bi se, želite li zadržati lijepu kosu, trebalo pridržavati. Tako se među ostalim ne preporuča bojati kosu češće od jednom mjesečno, odnosno razmak između dva bojanja bi trebao biti najmanje četiri tjedna. Planirate li dakle godišnji unaprijed, organizirajte se tako da bojanje dođe na red tik prije puta, pise vecernji.hr.


- Pramenove i bojanje treba raditi prije odmora, kako bi već u startu imali efekt sunčeva odraza u kosi, savjetuje Oscar Mercaldi, art direktor frizerskog salona Aldo Coppola specijaliziran za boje, te dodaje kako će sunce još dodatno posvijetliti kosu te se treba pobrinuti da boja bude malo tamnijeg tona kako bi prirodno posvjetlila do željene nijanse.'

Oscar također preporuča silikonski tretman kose nakon bojanja kako bi se stvorio zaštitni filter na njoj.


Također svakodnevno koristite proizvode sa UV filterom za kosu koji će joj pružiti dodatnu zaštitu. S tim da je posebno važno koristiti što prirodnije proizvode jer je tjeme posebno osjetljivo i sklono iritacijama, dodaje Mercaldi.


Iz bakine riznice savjeta pak najčešće se za njegu i čuvanje kose koristi smjesa od maslinovg ulja i žutanjka, koja se na kosu nanosi prije pranja, a za pojačani efekt se može na smjestu staviti i folija te topli ručnik.


Ljeti se također preporuča što manje korištenje lakova, pjena i gelova za kosu, kako bi se vlasište što manje opterećivalo. Eventualno ako je riječ o kratkoj kosi, koja se onda može lako isprati prije izlaganja suncu, no i tada je najbolje koristiti što prirodnije proizvode.


Za prirodne plavuše pak Oscar Mercaldi savjetuje obavezno kosu odmah nakon izlaska iz mora ili bazena oprati u vodi.

Svaku večer operite kosu i nanesite regenerator kako bi zaštitili i nahranili kosu. Najbolje je kosu tretirati kao i kožu. To je jedini način, i vrijedi za sve tipove i boje kose, da se nakon godišnjeg ne bi morali 'zabavljati' oporavkom oštećene kose. - zaključuje art direktor Mercaldi.


U svojoj knjizi Prirodno lijepa Mary Novosel također otkriva neke prirodne savjete za lijepu kosu. Tako za pakung za sjaj kose treba pripremiti 3 žlice maslinovg ulja i 3 žlice limunovog soka. Ulje se prvo zagrije, nakon čega mu se dodaje limunov sok, asve zajedno se promiješa i utrlja na opranu kosu. Pod folijom ili ručnikom pakung se drži oko sat vremena nakon čega se ispere šamponom i vodom.


Mary ima i pakung za oporavak kose nakon ljetovanja. Za njega će vam trebati 50 grama kokosovog maslaca, 10 ml ulja jojobe te 40 kapi eteričnog ulja ružmarina kemotip cineol. Sve zajedno se promiješa i nanese na kosu, a idealno bi bilo pakung ostaviti da djeluje preko noći. Ujutro se zatim kosa ispere blagim šamponom.VIŠE O TEMAMAnjega koseMary Novoselbojanje koseOscar Mercaldi
Povezano