'Neodlučne slike' u Muzeju suvremene umjetnosti

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 22.05.2020.

0

Organ vida: Neodlučne slike

Organ vida: Neodlučne slike

11. izdanje međunarodnog festivala fotografije Organ vida: Neodlučne slike na programu je od 01. srpnja do 16. kolovoza ove godine u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti

"Neodlučne slike" naziv je grupne izložbe koja će biti predstavljena u Muzeju suvremene umjetnosti, koji je i ove godine glavni partner festivala. Izložba okuplja deset međunarodnih umjetnika izabranih putem javnog poziva od strane međunarodnog žirija u sastavu Christian Siekmeier, Katrina Sluis, Steph Kretowicz, Mirjam Kooiman i Vesna Meštrić. Uz glavnu izložbu finalista festivalska tema bit će upotpunjena s tri manje samostalne izložbe.
Međunarodni fotografski festival Organ vida okuplja umjetnike iz cijelog svijeta koji rade u  mediju fotografije i/ili u njezinom proširenom obliku i čiji radovi odgovaraju zadanoj temi ovogodišnjeg festivala pod imenom “Neodlučne slike”. Organ Vida u fokus 11. izdanja festivala stavlja upravo materijalnost slike. Fokus je prebačen na slike koje su politične prvenstveno u tome kako, a ne u tome što reprezentiraju.
Slike koje nude specifičan vid presijecanja fikcije i fakcije, koje su u isto vrijeme eksplicitno „lažne“, „nestvarne“, „falsificirane“ i „autentične“, no čija se autentičnost očituje u tome što prikazuju napetosti i kontradikcije suvremene digitalne kulture. Slike koje ne pokušavaju prošiti spektar reprezentiranog, već reprezentaciju samu. Slike koje računaju s vlastitom komodifikacijom i koje ju stoga umjetničkom intervencijom značenjski usložnjavaju, kompliciraju te na vidjelo iznose upravo one procese koji su do komodifikacije doveli, ne uskraćujući nam pritom fantaziju. Slike koje se premišljaju i potiču na premišljanje. Slike koje neodlučnost pokazuju odlučno.

Organ Vida organiziraju Barbara Gregov, Lovro Japundžić, Klara Petrović, Luja Šimunović i Lea Vene.

VIŠE O TEMAMAizložbe u ZagrebuMuzej suvremene umjetnostiizložbe fotografijaOrgan vidaBarbara GregovLovro JapundžićKlara Petrović
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se