Najpopularniji shopping centri u Hrvatskoj

Piše: CroModa.com
Objavljeno 28.05.2009.

0

Avenue Mall

Po spontanoj poznatosti postojećih centara vode 4, i to: IMPORTANE CENTAR, AVENUE MALL, KING CROSS i CITY CENTER ONE (raspon spontane poznatosti je od 30 do 40%). Ukupna poznatost - nakon podsjećanja - kreće u rasponu od 49 do 73% urbane populacije te uključuje 6 centara: IMPORTANE CENTAR, KING CROSS, IMPORTANE GALERIJA, AVENUE MALL, CITY CENTAR ONE i KAPTOL CENTAR.

Poznato je da naši građani vole posjećivati velike, moderne trgovačke centre, kojih danas ima već 14. Postoje još planovi za čak i do pedesetak novih, od čega će se 10 izgraditi u kraćem vremenskom razdoblju. Po spontanoj poznatosti postojećih centara vode 4, i to: IMPORTANE CENTAR, AVENUE MALL, KING CROSS i CITY CENTER ONE (raspon spontane poznatosti je od 30 do 40%). Ukupna poznatost - nakon podsjećanja - kreće u rasponu od 49 do 73% urbane populacije te uključuje 6 centara: IMPORTANE CENTAR, KING CROSS, IMPORTANE GALERIJA, AVENUE MALL, CITY CENTAR ONE i KAPTOL CENTAR.

Avenue Mall

Naravno, regionalno postoje značajne razlike. Spontano i potaknuto sjećanje svakako je najveće u zagrebačkoj regiji, gdje čak osam centara ima poznatost veću od 50%, tj. poznatost se za prva tri centra penje na oko 90%. U sjevernoj Hrvatskoj i Slavoniji te Dalmaciji samo po dva centra prelaze 50% ukupne poznatosti. Veći broj centara poznat je i građanima Istre, Primorja, Gorskog Kotara, Like, Korduna i Banovine, jer između četiri i šest centara poznaje preko 50% gradskih stanovnika tih područja.

Kada se promatra posjete trgovačkim centrima, u posljednjih 12 mjeseci četiri prvo spomenuta centra vode i po posjećenosti (u rasponu od 28 do 38% urbane populacije). Situacija je malo drugačija kada se analizira odgovore o tome koje su centre građani najčešće posjećivali u tom razdoblju a izdvajaju se AVENUE MALL, IMPORTANE CENTAR te CITY CENTER ONE. Oko četvrtine urbane populacije uopće nije bilo niti u jednom trgovačkom centru. Promatrano po regijama u Zagrebu s okolicom vodi AVENUE MALL, za sjevernu Hrvatsku IMPORTANE CENTAR, za Slavoniju - ESSEKER CENTAR, za Liku, Kordun, Banovinu – IMPORTANE CENTAR, za Istru s Primorjem i Gorskim Kotarom – TOWER CENTAR i za Dalmaciju – JOKER CENTAR. Dakle, vidljivo je da dio potrošača i putuje da bi posjetili neki od bližih trgovačkih centara.

Posjetitelji koji najčešće posjećuju AVENUE MALL, CITY CENTAR, JOKER CENTAR, TOWER CENTAR i SUPERNOVU u prosjeku češće posjećuju navedene centre nego što to čine oni koji najčešće posjećuju BRANIMIR CENTAR, KAPTOL CENTAR, KING CROSS, IMPORTANE GALERIJU i MANDI.

Četvrtina urbane populacije koja u posljednjih godinu dana nije bila niti u jednom trgovačkom centru značajnije varira po pojedinim regijama. Najmanje je takvih u Zagrebu s okolicom – samo oko 10%, zatim su regije uz more kod kojih oko 28% građana nije posjetilo takve centre, slijedi Slavonija te Lika, Kordun, Banovina gdje oko 30% nje posjetilo centre i najmanje posjeta trgovačkim centrima je u sjevernoj Hrvatskoj gdje u zadnjih 12 mjeseci oko 50% urbane populacije nije posjetilo niti jedan takav centar.

Slični su i podaci o kupovanju u trgovačkim centrima u zadnjih godinu dana – oko 30% građana urbane populacije nije ništa kupovalo. U Zagrebu s okolicom takvih je najmanje – smo 12%, na obalnom području ih je oko 30%, u Lici, Kordunu, Banovini oko 40%, Slavoniji – 43%, a u sjevernoj Hrvatskoj gotovo 60%.

O istraživanju: Prikazani podaci izvod su iz sindiciranog istraživanja: SHOPPING CENTRI, provedenog na uzorku građana - 1 000 ispitanika, reprezentativno za urbanu populaciju Hrvatske (6 regija, 44 grada); osobna anketa u kućanstvu, 01/2009.; rezultati daju bazične podatke o posjetiteljima trgovačkih centara – poznavanje centara (spontano i potaknuto), posjete u zadnjih 12 mjeseci, kupovinu u zadnjih 12 mjeseci, učestalost posjeta i sl.
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se