Na ZFF-u održana hrvatska premijera filma 'Tragovi'

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 27.10.2022.

0

Tragovi. Fotografija iz filma

Tragovi. Fotografija iz filma

Jubilarni, 20. Zagreb Film Festival održava se od 23. do 30. listopada, a 'Tragovi' su prikazani u Glavnom programu ZFF-a

Sinoć je u prepunoj dvorani zagrebačkog Kina Tuškanac, u sklopu Glavnog programa 20. Zagreb Film Festivala, održana hrvatska premijera filma 'Tragovi', dugometražnog prvijenca redateljice Dubravke Turić, koji je nedavno imao i svjetsku premijeru na 38. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi.

Zagrebačkoj premijeri, uz redateljicu Dubravku Turić, producenticu Ankicu Jurić Tilić i glumce Mariju Škaričić i Nikšu Butijera, prisustvovali su Tvrtko Jurić, Vedran Mlikota, Erna Rudnički, Dražen Šivak i Aleksandra Naumov te ekipa 'Tragova' - direktor fotografije Damjan Radovanović, koproducentice Ieva Norviliene i Marija Stojanović, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, dizajnerica zvuka Dubravka Premar, kostimografkinja Željka Franulović i slikarica maske Snježana Gorup.

"Reakcije zagrebačke publike nakon filma bile su odlične, slične reakcijama nakon svjetske premijere u Varšavi. I na ranoj projekciji za novinare i nakon večerašnje svečane premijere, publika je u pitanjima zapravo sažela moju inspiraciju za film. To mi je jako drago jer znači da sam uspjela svojim filmskim jezikom prenijeti ideju i emociju koja stoji iza Tragova", izjavila je redateljica Dubravka Turić odmah nakon premijere.

Kao posljednji član nekada brojne obitelji, znanstvenica Ana (Marija Škaričić) suočava se s osobnom krizom, a antropološko istraživanje koje vodi isprepliće se s njezinim osjećajem izgubljenosti. Nizom podudarnosti, tragovi i simboli na stećcima postati će joj ujedno putokaz prema izlazu iz vlastite traume.Jubilarni, 20. Zagreb Film Festival održava se od 23. do 30. listopada, a 'Tragovi' su prikazani u Glavnom programu ZFF-a. Film se trenutno prikazuje i na Međunarodnom festivalu mediteranskog filma u Valenciji (Mostra de València), nakon kojeg putuje na Black Nights Film Festival u Tallinn.

Inače, prvi kratki film Dubravke Turić 'Belladonna' osvojio je Zlatnog Lava – Orizzonti, nagradu za najbolji kratki igrani film na venecijanskoj Mostri 2015. godine. Dubravkin drugi kratkometražni film 'Trešnje' premijerno je prikazan u Cannesu u sekciji 'Quinazaine des realisateurs'.

Uz Kinoramu kao glavnog producenta, film 'Tragovi' nastao je u koprodukciji s litvanskim Tremorom i srbijanskom Coronom. Razvoj projekta, koji je nastajao u sklopu radionice MIDPOINT Feature Launch 2019., podržao je Hrvatski audiovizualni centar, program Kreativna Europa u okviru programa Media Slate Funding, a proizvodnju Filmski centar Litve, Filmski centar Srbije, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija.

Početak prikazivanja filma 'Tragovi' u domaćim kinima najavljen je za 12. siječnja 2023.


VIŠE O TEMAMAhrvatski filmoviZagreb Film FestivalDubravka Turić
Povezano