Mura Pehnec: Kreiranje torbi je gušt koji ima pokriće

Piše: Tea Jurišić, Zagreb
Objavljeno 12.11.2012.

94

Maštovite torbice s potpisom Mure Pehnec polako ali sigurno osvajaju zaljubljenice u modu. Dobar povod za razgovor s dizajnericom!

Mura Pehnec

Mura Pehnec

CroModa: Mura, na hrvatskoj modnoj sceni si poznata po svojim izuzetno ženstvenim i romantičnim haljinama, no nedavno si se odlučila na dizajn torbica. Kako je do toga došlo?
Mura Pehnec: Torbe obožavam, no to za ženu nekako nije ništa novo niti čudno. Nekad davno sam uz svoju prvu kolekciju napravila torbe, baš kao i danas. Bile su to kožne torbe i to je komad koji obožavam. U nedostatku vremena i gotovo isključivu vezanost uz kuću nakon rođenja djeteta, večeri kad dijete spava su postale vrijeme za mene. Provodila sam ih u miru za stolom, stvarajući sebi nešto za dušu; i tako se nekako u miru, potiho, kad većina ljudi spava razvila torba. I danas je to ozbiljan posao!
Kako nastaje jedna tvoja torbica, može li nam opisati svoj 'kreativni proces'?

- Proces ima više faza. Meni se čini lagan, jer sam se naučila, ali da uđete u radionu vjerujem da biste ostali zbunjeni od različitosti koža koje se tamo nalaze. Prvo je na redu kupnja više stotina raznih vrsta kože, pa zatim preslagivanje tih svih dezena, obrada, tekstura... Kada sve to imate složeno, onda kreću kombinacije. Nekad se desi da sve ide glatko, nekad razmišljam o torbi i kožama duže vrijeme i nikako da se dogodi onaj posebni 'klik', bez kojeg ne radim torbicu. On se jednostavno mora desiti! Torba ne može ići u daljnji proces pod izlikom "budem probala". Ukratko, bira se koža i kombinacija boja, zatim se koža i podstava kroje, šivaju, te se stavlja kopča na kraju - lanac/remen s kojim završavamo proces.

Reklamna kampanja za torbice Mure Pehnec | Foto: Vana Katančić

Reklamna kampanja za torbice Mure Pehnec | Foto: Vana Katančić

Kada dizajniraš torbice, kakvim se ženama obraćaš? Postoji li možda točno određen tip žene u kojoj želiš vidjeti svoj dizajn?

Posebno mi je drago što se moje torbe nose van granica naše zemlje - u Italiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Srbiji, Sloveniji...

- Obraćam se ženama koje vole imati posebnu, kvalitetnu i lijepu torbu. Željela bih da se u mojim torbama može naći svatko i da one zadive žene koje imaju različite stilove, ta me činjenica nekako najviše okupira. Moram priznati da sam u ovih pola godine dana rada sa ženama jako puno od njih naučila i stekla puno iskustva i sigurnosti. Nekako imam osjećaj da smo sve to postigli zajedno. Beskrajno sam im zahvalna na savjetima i to rado prihvaćam, bez toga danas ne bismo imali kvalitetu koju imamo.

Koje materijale najčešće koristiš i u kojem se cjenovnom rasponu kreću tvoje torbe?

- Trenutno koristim isključivo kožu. Tu i tamo se nađe poneki komad skupe čipke i krzna, ali to je zasad bilo možda u desetak komada. Želim da torba osim dizajnom govori mnogo i svojom kvalitetom. Kombiniram razne obrade - koža rezana na listiće, tiskane, češljane sa potpuno basic obradom. Tako zapravo dobivam proizvod koji je zanimljivo kontrastan. Raspon cijena je trenutno od 500 do 800 kuna. Kako s vremenom sve više ulažemo u kvalitetu kože, tako nam i cijena proizvoda raste.

Torbice iz ateljea Mure Pehnec | Foto: Vana Katančić

Torbice iz ateljea Mure Pehnec | Foto: Vana Katančić

Gdje se sve mogu kupiti tvoje torbe?

- Torbe se prodaju u našoj web trgovini, u modnom ateljeu "Mura Pehnec" u Varaždinu te u trgovini "Roma" u Slavonskom Brodu .

Koliko je u Hrvatskoj teško uspjeti kao dizajner torbi?

- Ne krećem uopće od toga koliko je nešto teško. Ovaj posao je gušt koji ima pokriće, radim i nastojim što manje griješiti kako bih mogla brže ići naprijed. Radila sam dvije godine za najveću modnu kuću u Hrvatskoj i puno sam toga tamo naučila. Oko sebe imam ljude koji se proizvodnjom bave dvadeset godina i mislim da sam zbog toga u prednosti.

Pratiš li hrvatski dizajn i tko su po tvom mišljenju njegovi najbolji predstavnici?

- Pratim! Prije svega bih tu spomenula Borisa Pavlina, čiji dizajn obožavam, zatim XD (Xenia Design), Clox - cipele koje su me oduševile i nakit Nenada Sovilja.

Kada bi mogla birati, na kome bi od poznatih osoba, bilo sa domaće ili svjetske scene, voljela vidjeti svoje torbice?

- Pa sve dame koje ih nose me vesele, možda mi to što ih nose i neke poznate žene mrvicu više imponira, ali najvažnije je da one uživaju noseći ih. Posebno mi je drago što se moje torbe nose van granica naše zemlje - u Italiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Srbiji, Sloveniji... A voljela bih da torba zablista na nekoj stranoj zvijezdi, to bi zaista bio dobar pi-ar. Ipak, ne bih nikog izdvajala posebno.

Koliko trendovi utječu na tvoj dizajn? Pratiš li ih ili slijediš svoje zamisli, vjerujući da će one naći svoj put do publike i eventualnih kupaca?

- Trendove pratim i to sam naučila još kada sam radila u modnoj industriji - što je trend i kako je trend unaprijed određen. Nastojim napraviti dizajnersko-komercijalni komad koji ima dozu posebnosti koja je većini prihvatljiva. Ipak sam se odlučila na proizvod koji je bliži široj masi, pa tu nema baš puno mjesta za avangardu.

Kako bi ti opisala svoj stil? Kakvu odjeću biraš privatno?

- Moj stil je čista svaštara, uvijek imam hrpu ideja i stvari koje si želim sama napraviti, ali za mene je uvijek najmanje vremena. Uvijek si mislim sutra ću, i tako na kraju ipak odem u trgovinu ili naručim preko interneta. Hlače su glavni odjevni predmet iz praktičnih razloga, a torbe i cipele obožavam.

Kakvi su planovi za budućnost?

- Primarni plan je do kraja mjeseca realizirati nove modele i uspješno završiti ovu godinu u nadi da će 2013. biti malo više okrenuta vanjskom tržištu.

VIŠE O TEMAMA Mura Pehnectorbetorbicepismo torbe
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se