Miuccia Prada: Cijenim samo mrtve i siromašne modne dizajnere

Piše: Tea D.
Objavljeno 17.01.2008.

0

Miuccia Prada

Prenosimo vam interview s jednom od najtraženijih osoba svjetske modne scene. Miuccia Prada je taljanska modna dizajnerica koja svojim kreacijama gotovo nikog ne ostavlja ravnodušnim. Saznajte što misli o suradnji poznatih dizajnera s H&M-om, kakvo je njeno viđenje mode općenito, te koje dizajnere cijeni...

Miuccia Prada

Prenosimo vam kratki interview s jednom od najtraženijih osoba svjetske modne scene. Miuccia Prada je talijanska modna dizajnerica koja svojim kreacijama gotovo nikog ne ostavlja ravnodušnim. Saznajte što misli o potencijalnoj suradnji s H&M-om, kakvo je njeno viđenje mode općenito, te koje dizajnere cijeni...

Da li biste pristali surađivati s H&M-om, na način na koji to rade Karl Lagerfeld ili Stella McCartney?

Prada: To su me pitali već nekoliko puta. Mislim da je to interesantan koncept, inovativan, primamljv svakom dizajneru. Takav vid suradnje me privlači ponajviše zbog toga što pruža priliku rada s malo jeftinijim materijalima. A u tome bih se voljela okušati. Ono što mi se ne sviđa u cijeloj priči je ideja o kopiranju cijele kolekcije na jeftiniji način. Mislim da bi se tome trebalo pristupiti drukčije.


Što tražite od modela koji nose vaše kolekcije?

Prada: Meni je neprirodno da ja biram cure za revije, u tome ne uživam. Gadi mi se ideja da ja budem ta koja će procjenjivati nečiji izgled i nastup , sramim se toga. Obraćam pažnju na individualnost, na personality. Kada se cure pojave u prostoriji, tražim u njima ono nešto, sposobnost da izraze moju ideju.

Je li moda umjetnost? 

Prada: Može biti, ali ne mora. Ako joj pristupite samo kao krojač ili dizajner, onda je moda zanat. Naravno, ona ima neke artističke elemente, ali vrlo rijetko dostiže nivo istinske umjetnosti.

Zašto su modni dodaci toliko važni?

Prada: Ja sam počela s modnim dodacima, oni su obilježili sami start moje karijere. Tada su mnogi govorili da nikada neću biti uspješna s odjećom jer previše pažnje polažem na dodatke. Sada sustvari drukčije. Danas ne možete biti dizajner ukoliko niste u stanju kreirati liniju cipela ili torbica. Odijevanje je za mene vrlo kompliciran i slojevit proces ako putem odjeće želite ispoljiti dio svoje osobnosti.Torba ili cipele su idelan način da izrazite sebe.

Koje modne dizajnere cijenite? 

Prada: Uvijek me to pitaju, ali im nikada ne odgovaram. Imena dizajnera koji više nisu među živima, ili koji nisu zaradili nijednu lipu od mode, ništa vam neće značiti. 

Da li nosite odjeću ijednog drugog dizajnera?

Prada: Da, nosim samo odjeću mrtvih i siromašnih dizajnera.

{mosgoogle center} 


Povezano