Mariana van Zeller vodi nas u svijet crnog tržišta

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 20.02.2022.

0

Foto: National Geographic

Foto: National Geographic

Nagrađivana portugalska novinarka Mariana van Zeller kroz deset novih epizoda vodi nas još dublje u podzemlje u kojem se godišnje okrenu trilijuni dolara

Novi serijal portugalske novinarke Mariane van Zeller, čija je istraga iz 2016. godine 'Smrt fentanilom' rezultirala pronalaženjem tajnih izvora smrtonosnih opioida, kreće uskoro na National Geographicu.

U premijernoj epizodi druge sezone serijala "Mariana Van Zeller: U raljama crnog tržišta", koja će se prikazati u nedjelju 27. veljače, autorica slijedi put proizvodnje metamfetamina - od laboratorija skrivenog u šumi meksičke pokrajine Sinaloe poznate po narko kartelima do svakodnevice američkih ovisnika.

"Praćenje ilegalne trgovine tijekom globalne krize bio je veliki izazov, ali se u prošloj godini dogodila eksplozija crnih tržišta na kojem se vrte trilijuni dolara pa smo zaključili da je serija postala značajnija nego ikad prije", navodi Mariana, koja je za svoj rad primila nagrade Peabody i duPont.

Kroz deset epizoda druge sezone koja je nominirana za nagradu Emmy, van Zeller istražuje kako funkcioniraju sve popularnije romantične prijevare, odlazi na divlje putovanje kroz kalifornijsko crno tržište marihuane, slijedi krijumčarski put ukradenih automobila iz Amerike do transportnih kontejnera u Zapadnoj Africi, istražuje tajni svijet odmetničkih motorističkih bandi te mračne strane plastične kirurgije, gdje nametnuti kriteriji ljepote potiču korisnike na vrlo opasne estetske operacije u hotelskim sobama. Autorica se bavi i problemom bjelačke nadmoći koja postaje opasnija od bilo kojeg narkotika ili vatrenog oružja jer je odgovorna za masovna ubojstva diljem svijeta.

Zahvaljujući velikom uspjehu serijala i pozitivnim promjenama koje je potaknula svojim otkrićima, National Geographic dao je zeleno svjetlo za snimanje nove, treće sezone.

Opis epizoda

Metamfetamini

Mariana van Zeller slijedi put proizvodnje metamfetamina - od velikog laboratorija u vlasništvu kartela u meksičkoj Sinaloi, krijumčarenja droge preko granice pa sve do života američkih ovisnika. Njezin vodič je je jedan od raspačivača koji autoricu upoznaje sa svojim kupcima i svakodnevicom u kojoj je met obavezan sastojak. Među njima su ljudi iz viših slojeva društva poput odvjetnika i uspješnih dizajnera do onih koji su zbog ovisnosti izgubili sve ili nažalost skončali svoje živote.

Operacija na crnom tržištu

Mariana van Zeller istražuje mračna područja plastične kirurgije na crnom tržištu, u kojima seks, pohlepa i društvene mreže potiču pacijente na smrtonosne operacije u hotelskim sobama. U jeftinim operacijskim centrima u Miamiju otkriva iznenađujuću poveznicu između kriminalaca, pohlepnih doktora i smrtnosti pacijenata. (Ovaj program istražuje različite ideale ženske ljepote. Sadržaj uključuje prizore modifikacije tijela i plastične operacije. Gledateljima se preporučuje oprez.)

Ukradeni automobili

Svake godine se u Sjedinjenim Američkim Državama ukrade više od 750.000 automobila — jedan svake 42 sekunde — a većina njih odlazi preko granice. Usprkos nedavnim uhićenjima, državna tijela za provedbu zakona upozoravaju na porast krađe automobila koji se krijumčare prema Zapadnoj Africi, gdje postižu veću cijenu. Mariana lovi igrače koji najviše profitiraju od ovog iznenađujućeg transkontinentalnog lanca opskrbe.
Crno tržište marihuane

Kalifornija je 2016. godine započela ogroman društveni eksperiment: legalizaciju marihuane. Nakon četiri godine, crno tržište je tri puta veće od onog legalnog. Mariana van Zeller želi saznati što se dogodilo, tko profitira i tko je u utrci za zadovoljavanjem sve veće potražnje. Prateći podzemnu nabavnu mrežu od uzgajivača do dilera, Mariana putuje kroz divlji zapad „trave“.

Odmetnički motoristički klubovi

Mariana van Zeller ulazi u tajni svijet odmetničkih motorističkih bandi, poznatih pod imenom „klubovi 1%“. Nepokolebana strogim kodeksom šutnje, intervjuira članove tri najveća kluba, agente Zavoda za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive, te svoje kontakte u kartelima - sve kako bi naučila više o tome što ih veže, a što potiče.

Bjelačka nadmoć

Dok se Amerika bori s tamnom prošlošću rasizma, Mariana van Zeller želi razotkriti tajni pokret bjelačke nadmoći, kojem je u cilju još nasilnija budućnost. To je pokret koji trguje ideologijom opasnijom od bilo kojeg narkotika ili vatrenog oružja, a koji je zaslužan za masovna ubojstva diljem svijeta.

Kraljice kokaina

U svijetu krijumčarenja kokainom, favele u Riu i planine Kolumbije su sveto tlo. Ono što se čini kao istraga krijumčarskih mreža zapravo je putovanje s pažnjom posvećenoj posebnoj temi. Droge nisu jedine koje su zadobile Marianinu pažnju. Novi narko bosovi iz sjene dobivaju sve veću moć – to su las jefas, dame šefice.

Romantične prijevare

“Romantični” prevaranti su u 2020. godini iz Amerikanaca izvukli 600 milijuna dolara. Marianu istraga vodi u Ganu, gdje se susreće s bandom prevaranata koji neumorno traže bogate žrtve na aplikacijama za upoznavanje i društvenim mrežama. Otkrivaju joj trikove za zavođenje, koliko novaca zarađuju uz životni stil koji je procvjetao zbog popularnosti prijevara ove vrste.

Mafija Amazone

Mariana putuje u srce prašume Amazone kako bi otkrila mrežu odgovornu za niz nedavnih ubojstava i uništenja džungle. Na tom put pokušava raskrinkati mafiju Amazone koja profitira od rudarenja „prljavog zlata” i nedozvoljene sječe šuma.

Piratsko ribarenje

Mali broj Amerikanaca shvaća da je samo 30 posto morskih plodova ulovljeno na legalan način. Mariana odlazi u globalni lov na pirate ribe, koji zarađuju milijune svake godine dok pritom uništavaju oceane. Njezino putovanje je vodi od Bostona i Viga u Španjolskoj do Zapadne obale Afrike, sve kako bi ušla u glavu kriminalaca i shvatila zašto to rade i zašto ih je tako teško zaustaviti.


VIŠE O TEMAMANational Geographicdokumentarne serijeMariana van Zeller
Povezano