Makarska okreće novi list i postaje dio mreže Cittaslow

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 06.10.2022.

0

Foto: Ivona Bezmalinović

Foto: Ivona Bezmalinović

Jedan od najljepših dalmatinskih gradova prvi u Hrvatskoj postaje dijelom međunarodne mreže gradova dobrog življenja - Cittaslow

Međunarodni pokret Cittaslow svojim programom okuplja gradove bogate tradicije, kulture i snažnog identiteta s ciljem povratka izgubljene kvalitete svakodnevnog življenja. Sama ideja javila se još krajem 20. stoljeća u Toscani, a do danas se proširila na gotovo 300 gradova, u čak 33 zemlje. Jedan od tih gradova sad je i Makarska, koja se svojom tradicijom, načinom življenja, i identitetom savršeno uklapa u Cittaslow filozofiju.

Danas čovjek sanja o oslobođenju od mnogih “nuspojava” koje je stvorio vlastitim napretkom, kroz spokojniji, smireniji, promišljeniji način života. Bogatstvo fascinantne obrtničke tradicije, vrijednih umjetničkih djela, brojni trgovi, kazališta, trgovine, kavane i restorani, u samoj su srži onoga što Cittaslow promiče, a to je radost polaganog i tihog življenja. To je ono čemu većina gradova u današnjem užurbanom i konzumeristički usmjerenom društvu teži, povratak izvornim vrijednostima, sporijem i u konačnici kvalitetnijem životu.

Da je Makarska već započela svoj put, odnosno zaokret prema poboljšanju kvalitete života i usvajanju principa ”ljepote življenja” najbolji je dokaz i projekt Maestrale, koji je svojim konceptom osvježio turističku ponudu, ali i uljepšao život domicilnom stanovništvu. Kroz tri dijela koji se međusobno nadopunjuju, Detour, Cooltour i Arte, projekt Maestrale stvorio je jedan sasvim novi doživljaj Makarske. Glavni cilj projekta Maestrale je ponuditi poseban doživljaj grada kroz oživljavanje kulturne baštine i šarma dalmatinskih kala na interaktivan način i potaknuti osjećaj lakoće življenja karakterističan za mediteransko podneblje kojem Makarska pripada. Dugoročni cilj je revitalizacija stare gradske jezgre, povezivanje lokalnog stanovništva s projektom i razvoj obrtničke i umjetničke scene.

Foto: Ivona Bezmalinović

Foto: Ivona Bezmalinović

Suradnjom Grada Makarske i umjetničkog projekta Okolo, Makarska je postala domaćin i službena “Okolo na moru” destinacija. Projekt je to koji oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano susreće svakodnevicu te je čini ljepšom. Ujedno je to i promocija hrvatskih umjetnika lokalnoj publici ali i našim gostima.

Sve ovo sastavni je dio koncepta koji Makarska gradi kao prvi Cittaslow grad u Hrvatskoj.

Kao dio zajednice Cittaslow Grad Makarska će rasti i razvijati se kao grad u kojem je život lijep, grad ekološki osviještenih ljudi, lokalnih poduzetnika i obrtnika koji njeguju dalmatinsku tradiciju u svijetu, ali jednako tako i “utabati” put Cittaslow filozofiji ostalim gradovima u Hrvatskoj.


VIŠE O TEMAMACittaslowMakarska
Povezano