Mads Mikkelsen dolazi na 28. Sarajevo Film Festival

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 30.07.2022.

0

Foto: Kenneth Willardt

Foto: Kenneth Willardt

U skorije vrijeme, Mads Mikkelsen se pojavljuje u glavnoj ulozi u filmu 'Još jedna runda' Thomasa Vinterberga, koji je osvojio Oscara za najbolji međunarodni igrani film

Danski glumac Mads Mikkelsen gost je ovogodišnjeg, 28. Sarajevo Film Festivala. Na Festivalu će 14. kolovoza u Ljetnom kinu Coca-Cola biti prikazan film LOV, u kojem Mikkelsen igra glavnu ulogu. Mikkelsenu će prije projekcije filma biti uručeno Počasno Srce Sarajeva, za izuzetan doprinos filmskoj  umjetnosti. Danski glumac je ovo priznanje dobio na 26. Sarajevo Film Festivalu (2020.), kojemu, zbog okolnosti izazvanih pandemijom korona virusa, nije mogao prisustvovati.

Mads Mikkelsen je rođen 1965. godine u Danskoj, gdje je stekao obrazovanje u Školi dramskog teatra u Aarhusu. Glumac porijeklom iz Kopenhagena, svoju profesionalnu karijeru je započeo kao gimnastičar i plesač, ustrajno radeći na kazališnim, televizijskim i filmskim projektima, da bi konačno postao najveća muška zvijezda u Danskoj i Skandinaviji. Njegov filmski debi je bila glavna uloga u uspješnoj internacionalnoj krimi drami DILER iz 1996. godine, prvom dijelu trilogije koju je režirao Nicolas Winding Refn. Istu ulogu opakog dilera i narkomana je reprizirao u željno iščekivanom nastavku KRV NA MOJIM RUKAMA: DILER 2. Za ovu ulogu je osvojio nagradu Robert za najboljeg glumca od Danske filmske akademije i nagradu Bodil za najboljeg glumca od Danskog udruženja filmskih kritičara.

Godine 2006. Mikkelsen je odigrao ulogu glavnog negativca pod imenom Le Chiffre u filmu o Jamesu Bondu CASINO ROYALE. Film je dobio pozitivne kritike i ostvario globalnu zaradu preko 594 milijuna dolara, čime je preuzeo titulu James Bond filma s najvećom zaradom. Iste godine Mikkelsen je odigrao glavnu ulogu u za Oscara® nominiranom filmu POSLIJE VJENČANJA u režiji dobitnice Oscara® za režiju Susanne Bier. Godine 2009. je ponovo udružio snage s danskim redateljem Nicolasom Windingom Refnom u filmu USPON VALHALLE. Premijera filma je održana na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. Godine 2010. je nastupio kao Draco u fantastičnoj 3D avanturi SUDAR TITANA. Film je režirao Louis Leterrier, dok je za distribuciju bio zadužen Warner Brothers. Godine 2011. Mikkelsen je odigrao ulogu Rocheforta u 3D adaptaciji TRI MUŠKETIRA u režiji Paula W.S. Andersona. U filmu KRALJEVSKA AFERA je igrao ulogu Johanna Friedricha Struenseea, njemačkog lječnika koji je stekao povjerenje duševno oboljelog kralja Christiana VII, da bi zatim imao ljubavnu aferu s njegovom suprugom, kraljicom Caroline Mathilde. Ovaj povijesni film koji je napisao i režirao Nikolaj Arcel je premijerno prikazan u natjecateljskom programu 62. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 2012. i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2012. godine. Na Filmskom festivalu u Cannesu 2012. Mikkelsen je osvojio nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu LOV Thomasa Vinterberga. U tom filmu Mikkelsen igra odgajatelja u vrtiću u malom danskom selu, kojeg lažno optuže za zlostavljanje djece. Nakon premijere u Cannesu film je iste godine prikazan na Filmskom festivalu u Tellurideu i Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a od proljeća 2013. distribuira ga kompanija Magnolia Pictures.

Mikkelsen je nastupio i u filmu NEIZBJEŽNA SMRT CHARLIEJA COUNTRYMANA u ulozi Nigela, nasilnog kriminalnog bossa. U režiji Fredrika Bonda, film je premijerno prikazan u siječnju 2013. na Sundance Film Festivalu, a prikazan je i u sklopu natjecateljskom programa na 63. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu u veljači 2013. godine.

Mads Mikkelsen je posebno poznat po ulozi u seriji HANNIBAL (2013.-2015.) koju je za NBC kreirao Bryan Fuller. U seriji igra uspješnog psihologa i sociopatskog serijskog ubojicu dr. Hannibala Lectera, zasnovanog na liku iz romana Thomasa Harrisa. Za svoj rad je dobio posebno priznanje kada je imenovan za člana prestižnog žirija na Filmskom festivalu u Cannesu 2016. godine. Iste godine se pojavljuje i u ROGUE ONE: PRIČA IZ RATOVA ZVIJEZDA i u Marvelovom filmu DR. STRANGE. Godine 2017. je snimio triler pod nazivom ARKTIK, u kojem igra glavnu ulogu. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu u svibnju 2018. Mikkelsen je igrao vodeću ulogu u adaptaciji stripa POLAR u režiji Jonasa Åkerlunda, objavljenoj na Netflixu 2019. godine.

U skorije vrijeme, Mads Mikkelsen se pojavljuje u glavnoj ulozi u filmu "Još jedna runda" Thomasa Vinterberga, koji je osvojio Oscara za najbolji međunarodni igrani film.

28. Sarajevo Film Festival će biti održan od 12. do 19. kolovoza 2022.


VIŠE O TEMAMAfilmski festivaliSarajevo Film FestivalMads Mikkelsen
Povezano