Ljetni dani ZFF-a u znaku bogatog filmskog programa

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 06.06.2023.

0

Ljetni dani ZFF-a

Ljetni dani ZFF-a

Bogat filmski program Ljetnih dana ZFF-a uz premijeru novog filma Christiana Petzolda 'Crveno nebo' i projekciju prošlogodišnjeg pobjednika 'Joyland'

Točno pet mjeseci dijeli nas od 21. izdanja Zagreb Film Festivala, najvećeg jesenskog događanja posvećenog nezavisnoj suvremenoj kinematografiji i novim autorima. Prije skorog povratka u festivalske kinodvorane ZFF je za publiku željnu druženja uz kvalitetne filmove pripremio šarolik ljetni program u omiljenom zagrebačkom open-air kinu, Ljetnoj pozornici Tuškanac.

Od 13. do 17. lipnja pa potom od 19. do 22. srpnja, ZFF će predstaviti poseban izbor filmova pod nazivom Ljetni dani ZFF-a, a program će otvoriti projekcijom pobjednika prošlogodišnjeg izdanja, filma Joyland Saima Sadiqa nakon koje slijedi prigodno druženje uz glazbu. Ova očaravajuća gorko-slatka drama donosi priču o sanjaru Haideru koji se zapošljava kao plesač u erotskom teatru i tim potezom bespovratno utječe na svoju veselu i kaotičnu obitelj koja živi u srcu metropolitskog Lahorea. Joyland je nagrađen u Cannesu i bio je pakistanski kandidat za Oscara, a ovo je prva kinoprojekcija filma u Zagrebu nakon festivalskog prikazivanja.

Ljetni dani ZFF-a pretpremijerno donose novi naslov jednog od najzanimljivijih suvremenih njemačkih autora, Christiana Petzolda, film Crveno nebo, nagrađen na Berlinaleu Srebrnim medvjedom za režiju. Crveno nebo priča je o mladom romanopiscu koji planira provesti mirno radno ljeto u vikendici svog prijatelja, međutim ono postaje upravo suprotno, ispunjeno požarima, emotivnim, ali i pravim, nakon što u kući naiđu na neočekivanu gošću. Prvi dio događanja također uključuje projekciju filma Tiha djevojka Colma Bairéada, delikatno režirane drame nagrađene na Berlinaleu i nominirane za Oscara, o zanemarivanoj djevojčici koja procvjeta nakon što je privremeno dodijele novoj obitelji.

U lipanjskom programu su još Alcarràs, miljenik publike i živahna drama debitantice Carle Simón koja je prošle godine osvojila Zlatnog medvjeda za najbolji film na Berlinaleu te Korzet redateljice Marie Kreutzer, potpuno drugačiji film o legendarnoj carici Sisi u kojem je za naslovnu ulogu hvalospjeve kritike ponijela izvrsna Vicky Krieps i za nju proglašena najboljom europskom glumicom od Europske filmske akademije.

ZFF-ova avantura u zagrebačkom kinu pod zvijezdama u srpnju donosi Trokut tuge, komediju koja je obilježila ovu filmsku sezonu i osvojila niz prestižnih nagrada uključujući Zlatnu palmu i 4 europska Oscara, japansku filmsku studiju ljubavnih odnosa Ljubavni život Kôjija Fukade, romantičnu filmsku posvetu Parizu 80-ih Noćni putnici u režiji Mikhaëla Hersa sa Charlotte Gainsbourg u glavnoj ulozi te bh. kino-hit Prazik rada Pjera Žalice.


VIŠE O TEMAMAZagreb Film FestivalfilmoviCrveno neboJoyland
Povezano