Lijepa kosa na suncu: UV zaštita, vitamini, minerali…

Piše: CroModa.com/Zena.hr
Objavljeno 22.06.2009.

0

Ilustracija (Foto: Matrixbeautiful.com)

UV zračenje, morska sol ili klor iz bazenske vode, vjetar, sve su to nepovoljni uvjeti za kosu koju poput lica i tijela također treba pripremiti za ljetne mjesece. Bez kvalitetne zaštite s ljetovanja ćete se vratiti sa suhom, krhkom i ispucalom kosom bez sjaja, kojoj će trebati dugotrajan oporavak, vrlo vjerojatno i neželjeno šišanje

Pobrinite se za UV zaštitu, ali i za vitamine i minerale - kosu njegujte i nakon sunčanja

Ilustracija (Foto: Matrixbeautiful.com)

UV zračenje, morska sol ili klor iz bazenske vode, vjetar, sve su to nepovoljni uvjeti za kosu koju poput lica i tijela također treba pripremiti za ljetne mjesece. Bez kvalitetne zaštite s ljetovanja ćete se vratiti sa suhom, krhkom i ispucalom kosom bez sjaja, kojoj će trebati dugotrajan oporavak, vrlo vjerojatno i neželjeno šišanje, piše zena.hr.

Najvažnije je izabrati proizvod s UV zaštitom koji ćete nanositi na kosu prije i tijekom boravka na suncu. Obavezno njegujte kosu i nakon sunčanja, osim šampona kojim ćete ukloniti ostatke pijeska, soli i klora, koristite i serume za vrhove kose, obnavljajuće noćne tretmane te gel koji hidratizira i ujedno lagano stilizira kosu izloženu suncu. Vodite računa da tijekom ljeta najviše strada obojena kosa, pa za nju osigurajte intenzivne tretmane, hranjive serume, balzame, posebne šampone i regeneratore bogate tvarima koje obnavljaju strukturu kose, jačaju i vraćaju elastičnost. No, da biste pobijedili štetne utjecaje, kosu treba "nahraniti" i iznutra. Bilo kakav poremećaj s hranjivim tvarima koje unosimo u organizam ogledat će se u promjenama i problemima s kosom. Vitaminsko –mineralni deficit manifestira se na kosi, kao i na koži, pa je u tom slučaju presudno osigurati dovoljnu količinu minerala i vitamina, jer briga za zdravlje i ljepotu kose ne može se svesti samo na  korištenje vanjskih, kozmetičkih preparata.  

Vitamini važni za zdravlje kose

O važnosti vitamina i minerala za zdravlje, rast i razvoj kose, za portal Žena.hr govori dipl.ing nutricionizma Meri Filipović iz savjetovališta Twinlab:  "Za razvoj zdravih struktura korijena kose nužna je dobra cirkulacija, te dovoljna količina vitamina, minerala i aminokiselina te esencijalnih masnih kiselina. U početnoj fazi rasta kose zbog diobe stanica troše se znatne količine energije pri čemu je naročito važan unos pantotenske kiseline kao i ostalih vitamina iz B-kompleksa. B-vitamini su također i borci protiv stresa koji je često uzrok ispadanja kose i prerane pojave sijedih dlaka. Nedostatak vitamina B očituje se i u pojavi peruti, sporijem rastu kose te iritacijama kože, a time i vlasišta. Vitamin C u kombinaciji s proteinima nužan je za proizvodnju kolagena koji daje elasticitet koži i kosi. On kao antioksidans sprečava djelovanje slobodnih radikala koji ubrzavaju proces starenja. Uz to regulira i produkciju sebuma, te time direktno utječe na stanje vlasišta, omogućava bolju cirkulaciju oko korijena dlake pa tako tvari neophodne za rast i razvoj lakše dopiru do korijena kose. Sličan učinak postiže i vitamin E poznat pod nazivom "vitamin mladosti". Vrlo je važan i vitamin A, ako postoji njegov deficit, to se očituje preko krhke i lagane kose. Biotin, poznat i pod nazivom vitamin H, esencijalni je sastojak za rast zdrave i lijepe kose."

Minerali važni za strukturu kose

I manjak minerala može se ogledati u poremećajima i oštećenjima kose, o čemu naša sugovornica kaže: "Od minerala posebice treba izdvojiti cink čiji deficit dovodi do mnogih problema u zdravlju i izgledu kože i kose koja postaje lomljiva, a na vlasištu je moguća pojava dermatitisa. Za pravilnu izgradnju dlake neophodni su i magnezij, fosfor i kalcij. U našoj prehrani čest je nedostatak esencijalnih masnih kiselina koji može uzrokovati gubitak kose, dermatitis i pojačano isušivanje kože, kose i noktiju te se zato u preparate za zdravlje kose i kože često dodaju i riblje te laneno ulje koje osigurava dovoljne količine omega-3 masne kiseline", ističe M.Filipović. Dakako da bi sve potrebne vitamine i minerale bilo najbolje dobiti za stolom, unoseći ih kroz namirnice, i to onih iz organskog uzgoja, netretiranih kemikalijama. No, to je sve teže ostvarivo, suvremeni uvjeti proizvodnje hrane za masovnu upotrebu osiromašili su tu istu hranu, pa se vitaminsko-mineralni manjak, zbog kojeg pati i kosa, nadoknađuje dodacima prehrani.

Poveznice: Frizura, Zdravlje kose, UV zračenje, Produkcija sebuma, Antioksidans, Vitamin H


Povezano